2013. május 27., hétfő

Sült csirke.


Egyszerű menü, gyorsan elkészíthető. 
Két db nagyobb csirkecomb felezve.
Só, citrom bors, kevés kurkuma.
Kevés olajon megpörösítem mindkét oldalát a bőrös résszel kezdve.
Egy békebeli vas lábasban történik a sütés.
1dl vízzel felöntöm.
Delikát,és egy csokor zöld fűszer kerül bele.
Oregánó, tárkony, izsóp, petrezselyem zöld, egy levél zsálya.
A végén 1 kk piros paprika.
2 db nagyobb szeletekre vágott gomba is került bele.
Fedő alatt puhul. 
A végén fedő nélkül zsírjára sütöm.
Közben sül a leveles tésztám mellett a sütőben 3 db nagyobb fóliába csomagolt burgonya héjastól.
Ez lesz a köret.
Fejes salátával a kertemből, egy fenséges ebéd és vacsora.
Volt fél cs kinyújtott és fél cs vastag leveles vajas tésztám.
Ezekből variáltam. Készült káposztás, maszkarpones alapon.
Ez alatt azt értem, megkenem maszkarpónéval ,erre került a  fagyóból kivett ,felengedett párolt káposzta.
Mindig van kéznél, kis adagokban lefagyasztva.
Előző nap leszedtem a rebarbarát a kertemből, vásároltam is hozzá pár szálat.
Sajnos nem voltak elég pirosak, ez a lekvár színén is meglátszik.

 Ebből készült a rebarbara lekvár, sütés álló, 


A tésztákat szintén maszkarpónéval kentem le, majd rá került a rebarbara lekvár.


Több forma is készült. Tojássárgájával kentem le.


Sütő 200 C° -ra előmelegítve, 20 perc alatt megsül, felénél 
170 C°-ra mérséklem a  hőfokot.
Maszkarponés ,tejszínhabos krémmel is finom.

Szezám magos párnácskák és rudak is sültek.


A tojás fehérjét  lefagyasztom , későbbi felhasználásra.


Pavlovát,és habcsókot szoktam sütni belőle.











2013. május 26., vasárnap

Tormalevél befőzése.


A mi vidékünk és családunk hagyománya a töltött káposzta készítése, és természetesen a fogyasztása.
A leleményes falusi ember ,  amikor még nem fejesedett be a káposzta, a torma levélbe tekerte a tölteléket.
Tormás töltikék
Nem voltak még fóliás kertészetek, hogy korán lett volna fejes káposzta. 
A savanyú káposztával együtt savanyítottak egész fej káposztákat is, de az nem tartott ki tavaszig.
A prizmában , veremben, pincében való tárolás is segített.
A torma levelet, üvegbe, ecetesen rakták el, és szárították is.
A fagyasztó megjelenésével aztán, minden megoldódott. Lehetett a torma és káposzta leveleket fagyasztani is.
A  karalábé, és a szőlő levél is számításba jött a töltikék készítésénél..
Eddig én is fagyasztottam. 
Most első alkalommal próbálom a befőző automata segítségével tartósítani.

A gép csírátlanítja, tartósítószer nem szükséges.
Ez nagy előny.
A leveleket lecsumáztam, vastag erétől megszabadítottam.
Többszöri alapos mosás után, sós ecetes forrásban lévő vízbe került. 
Mikor felforrt, jól átforgattam, elkapcsoltam a tűzhelyet.
Lefedve egy éjszaka ebben a lében állt.
Másnap  kiszedtem a léből, lecsöpögtettem.
Egyenként ki simogattam.

 Tízesével feltekertem kis hengerekké.


Üvegekbe került.

Egy üvegbe 3 "csutak" került, plusz egy kevés apró.
Ez fontos, hogy főzéskor a lábas aljára kerüljön belőle.
Erre rakjuk a töltikéket majd.
Tízesével a megszokás miatt, hogy tudjam egy üvegben mennyi van.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Egy kávés kanál ecet a tetejére és felöntöttem  szűrt vízzel(vízszűrő kancsó).
A kupakkal lezárt üvegeket fejtetőre állítva ellenőriztem jól záródnak-e. 
Kész mehet a befőző automatába.
                                          Kochen 120 perc.
Ezt magamtól döntöttem el, mert a használati útmutatóba nincs a torma levél megjelölve.
Úgy gondoltam, ha a spenót, sóska ezt a programot kívánja, jó lesz a torma levélnek is. 
Ha kihűlt felcímkézem, mehet a  spájzba a polcra 
Már elkészültek a címkék, felragasztásra várnak.


Itt már a dunsztolás után az üvegben, felcímkézve
.
Fagyasztóba is így kerül.



2013. május 24., péntek

Befőző automatám.

Ma felavattam a  Weninger befőző automatámat.


Bodzalevet tettem el. 
Elkészítettem a bodza italt a szokásos módon,majd az automatára bíztam a tartósítást.
BODZA ITAL
3 l vízben jó sok, kb 30 db, megmosott ,zöld száraitól megszabadított bodzavirágot , egy éjszaka, fél nap áztattam.
Került bele 3 kk citromsó, 30 szem édeske., 3 db citrom meghámozva,  felkarikázva.(a héj viasszal kezelve használhatatlan)
30 dkg cukrot fél liter vízben felfőztem.
Szirup  szerű legyen.
A bodzát egy párszor átkevergetem.
Másnap átszűröm sűrű textílián.
Hozzá adom a cukor szirupot. Azt is átszűrtem.
A cukor azért kerül bele csak a végén, mert azt tapasztaltam, hogy a bodza virág sok cukrot magába szív.
Jól záródó üvegekbe töltöttem.
Fejre állítva ellenőrizve, hogy jól zár a kupak.
Majd  a befőző automatába kerültek az üvegek.. 

90 C°-ra és 30 percre állítva.
Remélem sikerült a csirátlanítás, és tartósító nélküli ivólevet fogyaszthatunk.

A címkéket is magam készítettem, nyomtattam.
Innen töltöttem le.
http://blog.worldlabel.com/2009/free-fillable-suzee-que-vintage-labels.html

 Ezzel az univerzális ragasztóval ragasztottam fel.



2013. május 22., szerda

Vaddisznó, spagettivel, zöld diós káposzta salátával.

A kisebb darabokra vágott húst, egy éjszakára olajos, vörös mustban pácoltam.
Forró vas lábasba került kevés vízzel, 1 ek sertés zsírral, 1 mokkás kanálnyi húspuhító sóval és egy csokor zöld fűszer növénnyel....
Egy nagy fej hagymával és 4 cikk fokhagymával. 
Színes borssal,  kevés tengeri sóval ízesítettem még.
Zöld fűszerek, a kertemből: bazsalikom, tárkony, izsóp, oregánó, lestyán és petrezselyem.
Fél óra alatt puhára párolódott, majd 10 perc fedő nélkül zsírjára sült.
Köret: spagetti a hús zaftjában átforgatva kevés zöld dió sziruppal.
Saláta is készült hozzá: gőzben elő párolt kínai kel káposzta, majonézzel,1 kk szója szósszal és zöld dió sziruppal ízesítve.
Darabos dió is került a saláta tetejére, a bele kevert zöld dió darabok mellé.
Remek ízek a vaddisznóhoz.
 photo sor.gif
Nagyon lehűlt a hőmérséklet, fáztam és bekapcsoltam a sütőt.
A  gázfűtés már rég kikapcsolva!!!
Ha már 200C -on melegít, sütök benne valamit.
Egy nyújtott leveles vajas tészta felét használtam fel.
Készült stangli,tojással megkenve, szezám maggal megszórva, kevés őrölt kömény is került rá.
 A másik felébe málna zselé(saját) került. 
10 perc alatt kész a ropogtatni való.
Fele el is fogyott, amíg ezt a bejegyzést írtam.








2013. május 20., hétfő

Csoki habos piskóta.

Hétvégén itt volt a "messzi" családom. 
Közkívánatra csokihabos piskóta sült.
Egyik menyem kedvence.
 Főzött csokihabos krém.
Fél liter 20%-os főzőtejszinben felolvasztok 20 dkg 70%-os csokit. 
3 ek cukor kerül még bele.
Összeforralom, egy kevés ideig főzöm is..
Kihűtés után a hűtőbe kerül pár órára(akár egy éjszakára is)
Másnap a robotgéppel felverem, kicsit megint visszahűtöm.
Nagyon finom krém.
Most új káposztába tekergettem,  darált hasaljával
 a töltött káposztát.
Készült még borsóleves és rántott csirkecomb és mell. 
A sütőben sültek, valami különleges így az ízük.
 A panír sem a hagyományos volt, házi kenyérből kukorica pehellyel daráltam össze.
 A köret:burgonya püré és fejes saláta a kertemből.
Egy kis kényeztetésben is volt részem. 
Pünkösd  egyik napján étterembe voltam a fiam családjával. Az egyik kincsemmel, Roli unokámmal.
Olyan szép napok ezek!
Még fotózni sem volt időm, annyit játszottam vele.
Ezekből a pillanatokból élek az elkövetkező napokban.


2013. május 15., szerda

Gyors mikrós süti.



1 dl cukor
2 dl liszt
1 kk kakaó
fél cs sütőpor
Fél marék darabolt áfonya
1 tasak kapuccsínó por (2 az egyben)
1 ek zöld dió szirup
1 db zöld dió darabokra vágva
1 tojás
1 dl tej
2 ek olaj
 2 ek darált dió.
Minden hozzávalót egy  kb 15 cm-es átmárőjű tűzálló tálba jól összekeverek
Az áfonyát előtte teába áztattam.
Mikró 800 W 6 perc alatt megsül.
Kihűlés után ketté vágtam és megtöltöttem krémmel.
Krém:
3 ek maszkarpónét, 1 kk zöld dió sziruppal, 1 ek porcukorral
 5 dkg  lágy vajjal jól kikevertem.
Tetejére csoki máz került.
Jégcukorral szórtam meg.
Gyors és nagyon finom süti.
Egy kis tejszínhab nem rontja el.









2013. május 12., vasárnap

Vendégeim voltak.


Kedves vendégeket vártam.
 Este tudtam meg, hogy másnap érkeznek.
Kedvencüket a,
Tormás töltikék-et még este lekészítettem.
Most kukorica darával, házi sonkával, és sertés dagadóval készült.
Borsó leves  is készült csirke hússal.
A 3 éves lurkónak a napokban lesz a szüli napja.
Természetesen tortát is sütöttem.


Ajándékot is csomagoltam.
Bodza szörp is készült.
Egy  nagyinak mindig kell legyen kéznél valami, amivel meglepi a váratlanul érkezőket.
Kedvesek ők nekem.
Csak messze laknak tőlem,ritkán látom őket.
Igaz hetente beszélünk telefonon.
Az elhunyt húgom lánya, aki a keresztlányom,és a családja érkezett hozzám.
Kellemes délutánt töltöttünk együtt.
A fiúk jót fociztak.
A kicsi fiú gyakran megkérdezte: Anya, hova jöttünk?
Ha, valamit nem ismert engem szólítgatott. 
Mindent megnézett, sokat kérdezett.
Végig járta a lakás minden helységét.
Aztán a nagy kertet.
A nagyfiú, már  mindent ismer, feltalálja magát. 
Ő már első osztályos,sokszor volt már nálam.
Krétával a betonra rajzolnak nekem mindig. 
Amíg le nem kopik nézegetem, vigyázok rá. 
Ilyenkor előkerül a zsírkréta is.
Méteres papír a szőnyegen és alkotnak.
Most is maradt emlék nekem.


 Még Pamacs kutyusnak is tetszik.




2013. május 8., szerda

Egy kis méregtelenítés.

Húsmentes napokat terveztem a hétre. 
Kedden kezdtem, ma 2 napja tartom is.
Turmixolom a zöld növényeket.
Ma csalán, kevés menta és citromfű pótolta a levest.
Szűrt vízzel össze turmixoltam, hagytam állni kicsit és leszűrtem.
  Csodálatos zöld habja lett, gondolom a csalán magas fehérje tartalma miatt.

Egy kevés gránátalma sziruppal ízesítettem. 
Kellemes íze lett.
Egy mákos patkóval, megvolt az ebédem.



2013. május 5., vasárnap

Keksz masszából.


Az alap recept ITT található.
Ha keksztekercs készül, mindig  készítek kis tornyokat és más formákat is. 
Ilyenek készülnek.
A kis tornyok közepébe krém kerül és egy szem meggy.
Egy kerek kekszre állítom.

Ezekkel a formákkal készül.
.


Tormás töltikék.


Felénk Szabolcsban a töltött káposzta hagyománya igen régi.
Töltjük rizzsel, kukorica kásával, gerslivel.
Tengeris káposzta, juh hússal.

Tavasszal viszont nem káposztába, torma levélbe tekerjük. 
A töltelék:
fél kg darált hús, fél kg rizs.
paprikás hagymás zsír 
só, bors ,  sok fokhagyma cikk kerül bele.
Jól össze gyúrjuk.
A tormát meg gerezdeljük.
Forrásban lévő sós ecetes vízbe kerül, kevés időre.
Éppen csak, hogy fel forr, lekapcsolom.
Nálam benne áll legalább egy órát.
Lecsepegtetem és lehet tekergetni.
Lábas aljára füstölt sonka,kolbász karikák, paprika , paradicsom kerül. 
Annyi forró vizet öntök rá, hogy ellepje.
Tetejét megszórom kevés ételízesítővel.
Egy kis tányérral lenyomatom, fedő kerül rá
Ha felfőtt egy kis üveg paradicsomot öntök rá.
Nálam 20 perc a főzési idő. 
A családom úgy szereti, ha roppanós a rizs  nem szabad elfőzni lágyra.
Igaz ez nem sikerül mindig.
Pláne ha melegen szeretném tartani fogyasztásig.
 Nyersen lefagyasztva is kiváló, mindig kéznél van.
Egy másik variáció is szokott készülni. 
Durva kukorica kása, darált füstölt sonka,és olajban dinsztelt hagyma.
 Sok fokhagyma, só, bors, ételízesítő.
Ez a tengeris töltikénk.
A torma levelet még padludkának is elkészíthetjük.
Mikor még olyan kicsi, hogy nem lehet bele tölteni.
Télire lefagyasztva, vagy újabban a befőző automatában teszem el télire.



2013. május 1., szerda

Kapucsinós muffin, habcsókkal.


Több, kipróbált receptből variáltam össze,nagyon finom lett.
Egy csésze liszt,
 egy csésze cukor
fél cs sütőpor
 1 cs 2 az egyben kapucsínó por
3 db tojás
1 ek kókusz zsír
1 kk kakaó
A cukrot a tojással habosra kevertem, a végén bele a kókuszzsír.
A sütőporos liszttel jól elkevertem.
Fagylaltos kanállal adagoltam a muffin sütő kipapírozott mélyedéseibe.
kevés fehér csoki darabokat raktam bele, amit egy hústűvel elkevertem, így lesüllyedt.
 Pontosan 11 db lett.
Tetejére "zizi" puffasztott rizs, némelyikre jégcukor, francia drazsé került.
Nagyon laza, könnyű lett a belseje.

Volt még 6 db tojás fehérjém, ebből diós habcsókok készültek, 1 ek zöld dió sziruppal ízesítve..
Együtt nagyon finom. 




2013. április 25., csütörtök

Díj Marisztól!



Megtisztelő számomra ,hogy Marisztól kaptam ezt a díjat.
Tovább adom az alább felsorolt bloglátogatóimnak. 
A dij átadási szabályai.
1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.
1. Marianna Beszteri
Mary konyhája vár mindenkit aki szereti a finom ételeket, kenyereket, süteményeket tortákat.
2.Sikli Tímea
Szereti az egyszerű, mégis nagyszerű fogásokat, melyeknek elkészítése nem bonyolult, a végeredmény viszont szemet gyönyörködtető és ízletes.
3.  Tücsi
Szeret sütni-főzni.Hobbija a baba-szalvéta-szakácskönyvek-receptújságok-könyvek-videó kazetták gyűjtögetése.
4. mellissina2
Hétköznapi ételek és sütemények,kevés időből.