2024. július 8., hétfő

Érik a bodza bogyó!


Most érik a bodza bogyó.

Nagyon sok jó tulajdonsága van.
ITT olvashatsz róla bővebben!
Villával leszemezzük, össze turmixoljuk, átszűrjük.
Ez a lé remek színező anyag, krémhez , cukormázak színezésére.
Cukormáz:
20 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2  ek bodzalé, ezeket simára keverjük.
Szép fényes lesz!



Túrós sütin!
Kis adagban 2 evőkanálnyi mennyiséget fagyasztok le, egy kis zacskóban, amit befőttes üvegbe állítva rakok a fagyóba.
A mi vidékünkön a fehér szőlő közé téve a présben, szép színes, piros bort készítenek.
De ehhez,  augusztusban  kell szedni és lefagyasztani a bogyókat, mert mikor a szőlő érik, már nem lesz bodza bogyó.
Népi megfigyelések, hiedelmek is tartoznak a bodzához.
TUDTAD?
"Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?"

Tánczos Erzsébet írása
Régen a szövésnél a fonalat kilukasztott bodzafára csévélték, a "csüllőn".
( csörlő-csüllő:egy 8–12 cm hosszú nád- vagy bodzafacsövecske, melyre ha feltekerték a fonalat, ezután a vetillőbe helyezték.)

Zöldségek,a fagyasztóba.

 

 Sokféle módon tárolhatjuk a zöldségféléket.
Én most  leves alapnak használt, tárolási módokat,szeretnék leírni.
Delikát házilag, télire, fagyasztóba.

1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem
50 dkg paradicsom
50 dkg káposzta
50 dkg karfiol
25 dkg zeller
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
25 dkg hagyma
25 dkg paprika (sárga, zöld piros)
1 csokor zeller levél
1 csokor lestyán levél (delikát növény)
1 csokor petrezselyem levél
Az anyagokat tárcsás darálón ledarálom (húsdarálón is lehet), jól összekeverem, és simító záras zacskókba ellapítom, leforrasztom.
  Le fagyasztom.

                               Így néz ki!

Régen 1 kg sóval keverték el és így üvegekbe rakva, elállt.
Leves alapnak, párolt rizsbe, burgonya levesbe, zöldséges levesekbe, kitűnő vitamin bomba télen hol van ennyi fajta friss zöldség, hamar megfő.
Újabban nagy segítség ez a daráló, ami szép szálasra darálja a zöldségeket
LEVES: Egy kis zacskó tartalma 2 tányér leveshez elegendő.
Vízbe rakom, kevés zsiradékot adok hozzá, sózom, borsozom, ha felfőtt mehet bele a leves betét. Ami lehet: gyöngy tészta, bármilyen száraz tészta, vagy galuska. Reszelt tésztával a legfinomabb. De rizst is főzhetünk bele. Mire a leves betét át fő a darált zöldségek is, megpuhulnak. Nincs benne tartósító (E 300 stb...) én nem használom a bolti delikátot, és leves kockát.
 Ez a keverék mindent pótol.
A saját ízlésem szerint állítom össze, pl. én paradicsomot, és zellert, kevesebbet teszek bele.
Nem szeretem a zeller harsány ízét, a paradicsom meg ellágyítja kissé.
Zöldség levél, paprikában:
A kicsumázott paprika hegyébe egy koktél paradicsom, kerül.
Erre lestyán és zeller, majd a petrezselyem zöld, jó szorosan bele nyomkodom..
A tetejét egy darab kelkáposzta levéllel zárom le.(így nem fő ki belőle a zöld levél).
 Húslevesbe, rizsbe, bármilyen levesbe jó.
Azért szeretem, mert a zöld levél nem fő szét, de minden íz ott van benne.


Paprika helyett, kelkáposzta levélbe is csomagolhatjuk.
Őt átkötöm vékony cérnával.







Darált zöldség, a fagyasztóba.



Az eredeti receptet ITT találod 

Elkészült az idei darált zöldségem, 2.5 kg lett.

Van benne: 

sárgarépa
petrezselyem
karalábé
kelkáposzta
káposzta
hagyma
paprika-zöld, sárga-fehér
paradicsom
petrezselyem,lestyán és zeller levél
mangold levél és szár---piros és zöld
Az elektromos, késes aprítóra bíztam a darabolást.
Fagyasztóba került.
Finom leves alap lesz, télen.

2024. július 7., vasárnap

Ételízesítő készült!

                                                                               

Minden hozzávaló megtermett a kertemben.
Sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, hagyma, mangold levél, petrezselyem zöld, tárkony.
Ezen a kis okos készüléken aprítom szép szálasra, és az aszalógépen szárítottam.
Van, amikor külön szárítom a zöldségeket,pl sárgarépát.
Újabban már a késes darabolóval aprítom.

Majd egy késes darabolóval aprítottam.
A tésztaszűrőn átengedve  lett ilyen, aránylag egyenletes nagyságú.

A  szűrőn fent maradt, nagyobb darabokat még szárítottam, utána még aprítottam.
Szép színe és kellemes illata van.
Nincs benne tartósító és semmilyen adalék anyag!

                      Zöld fűszerpor is készült!

Címkéztem is őket.