2024. október 19., szombat

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.

Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Birsalma sajt.


Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
 A birsalma még nem.
Ez most a körtéből készült, a színe is egész más, mint az almából készültnek.

 Ez vörösebb színű  Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült. 
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam. 
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.

A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
 Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam. 
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok. 


Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
 A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam. 
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd  sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad. 
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.

A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.



Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető. 
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé. 
Nálam zömében cukor nélkül készültek.


2024. október 18., péntek

Birsalma sajt, lekvár,ivólé, készítés.


Az idén kevés volt a termés. 
Egészséges,  birs almák és körték nőttek.

Az utolsó adagot a múlt héten dolgoztam fel.
Egy adag már előbb elkészült.
Készült lekvár, cukorral és cukor nélkül, édesítővel. 


Zselésített, kandírozott, birs kockák, üvegben.




Aztán birsalma sajt, kétféle.
Az egyiket fűszereztem.
Levendula szirup, kardámom, tonkabab és kevés  kurkuma került bele. 
Nagyon finom lett.
Most egészben a kuktában főttek meg a gyümölcsök.

Mikor kihűlt  leszűrtem, a kezemmel szétnyomva, eltávolítottam a magházát.



A levet átszűrtem és cukormentesen, édesítős ivóléként automatáztam.


A gyümölcshúst  bot mixerrel pürésítettem.
Egy részét át is passzíroztam, ebből készült a  kétféle,birsalma sajt,


Sok munka van vele, de nagyon finomak.
Jobban szeretem a birsalma lekvárt, mint a sárga barack lekvárt. 
Ez lett az év utolsó befőzése.