2024. október 25., péntek

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.

    400 gr finomliszt

      2,5 dl tej

     1 csomag szárított élesztő (7 gr-os)

     1 púpozott ek kristálycukor

      50 gr vaj

      1 db tojás

    1 mokkáskanál 

      A töltelékhez:

     50 gr olvasztott vaj

  80 gr kristálycukor

.  2 csapott tk. őrölt fahéj

Készült a tészta másik feléből diós duda és, káposztás batyu is.



2024. október 20., vasárnap

Padlizsán, búzacsírás bundában.




Zöldségeket, halat, bundáztam, köztük padlizsánt is.
Felkarikáztam, majd feleztem.
 Borsozva,(frissen őrölt tarka bors)besózva állt egy keveset.
Rizs lisztben megforgattam, majd a sűrű palacsinta bundában.
Forró olajban sült, először fedő alatt.
A bundázott zöldségeket, húsokat én mindig kétszer forgatom meg.
Először, amikor éppen össze fogja a forró olaj.
A másik oldalt készre sütöm fedő alatt és utána megfordítva fedő nélkül.
Ha nem így csináljuk, a bunda lecsúszik a felső oldalról, mire az alsó megsül.
BUNDA
2 tojás
4 ek  rizs liszt
 1 dl tej
pici szódabikarbóna
 2 ek szárított búza csíra.
Nagyon finom diós ízt ad a BÚZA CSÍRA és még egészséges is.
Gyakran használom, még dió helyett is.
Száraz serpenyőben megpörkölve, még karakteresebb az íze.
A zöldségeket és a húsokat is mindig megforgatom lisztben, így jobban tapad rá a bunda.
Most padlizsán, gomba, cukkini és hal sült.
Sütés előtt az olajban kisütök egy fej hagymát, paprikát és egy csokor zöld fűszert.
( kakukkfű, oregánó, izsóp, majoránna)
Ez jó aromát ad az olajnak!

Utána sülnek a zöldségek.
A köret  burgonya, most mikróban, a héjában sült , 6 perc alatt kész-szép sárga burgonyám volt..

Bundázott hal, zöldségekkel.


A hal nálam hetente készül.
Finom tengeri halat készítettem.
Most bundáztam, és sült zöldségekkel fogyasztottam.
 Cékla, padlizsán, gomba és egy pár burgonya sült mellé.
A céklát és a burgonyát a légkeveréses, halogén sütőmben  sütöm.


A burgonyát negyedekre, a céklát karikára szeletelem, sütöm a légkeveréses készülékemben, és utána, kicsit átforgatom a a zsiradékon, a gomba és padlizsán mellett.
A hal, most palacsinta tésztában, pici sütőporral, kukoríca liszttel, kevés szárított búza csirával és puffasztott amaránttal készült.
A halat előbb rizsliszt és kukorica liszt keverékében forgattam meg, utána a palacsinta tésztában.
Kókuszolajban sütöttem.