2024. szeptember 27., péntek

Zab és rizs pelyhes édesség!

 Egy  receptet próbáltam követni, de  átvariáltam.
12 dkg zabpehely
 3 ek rizs pehely
4 ek  szeletelt mandula
2,5 dl tej.
 folyékony édesítő-ízlés szerint.
1 ek karob por
4 egyész tojás
2 ek zabliszt
2 kk sütőpor
A zab pelyhet, rizs pelyhet, szeletelt mandulát egy serpenyőben szárazon, kissé meg pirítottam.
 Felengedtem 2,5 dl tejjel, kissé felmelegítve a tejet, került hozzá folyékony édesítő, és  2 ek zabliszt. állni hagytam, hogy duzzadjon.
Közben 4 db tojást  kissé felvertem, adtam hozzá: 1 ek karob port (kakaót helyettesít) 2 db banánt.
Habverővel jól összekevertem, a banán pürésítette..
Mikor a tejes massza kihűlt ,össze kevertem ,jól eldolgozva a tojásos masszával, 2 kk sütőport adtam hozzá.
Formába került, szeletelt mandulával szórtam meg a tetejét.
 180 C fokon 25 perc alatt megsült.
Egy kisebb kuglóf. formában is kipróbáltam, szép fényes lett a külseje.
Legközelebb ebből többet is készítek.
Egy kisebb  adag, a légkeveréses fritőzben is sült, próbaképpen.
De a mennyiség miatt a légkeveréses villanysütőt választottam.
Csoki mázzal is meg lehet csurgatni, ez most elmarad, nem egy diétás megoldás.
Mandula helyett kerülhet bele darabos dió, vagy mogyoró.
Banán helyett őszibarack befőttel fogom még kipróbálni.

2024. szeptember 24., kedd

Lencsés lepényke sült!




 Egy kenyérsütős oldalon találtam az ötletet, hogyan lehet fehér liszt nélkül kenyeret sütni, lencsével.
A receptet kicsit át variálva készült ez a lepény kenyér.
 25 dkg lencsét este beáztattam. 
Majd másnap össze turmixoltam, 1 dl vízzel.
Adtam hozzá :1 kk sót,
 1 db tojást, 
1 kk sütőport,
 késhegynyi C vitamint( ne morzsálódjon) 
1 dl vizet, 
és annyi teljes kiőrlésű , bio barna rizs liszt, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. 
Botmixerrel jól össze dolgoztam
A végén 1 ek olíva olaj is került bele.
Az eredeti lencsés receptben ,nincs tojás, útifű mag segíti a kötést, ezt nálam a tojás oldja meg.
Két lepényke készült, air fryer (forrólevegős fritőz) készülékben. 
 Olaj spré- vel befujt sütőpapírra raktam a masszát, és nem is ragadt.
220C fokon 20 percet sült, egyszer megfordítottam!
Nem morzsálódik, és ízletes, gluténmentes.
Most kenyér helyett fogyasztom.