2014. június 30., hétfő

Gyors ebéd.

A délelőtt hamar elszalad, és nincs ebéd.
Újburgonya, darált hús kéznél van.
Saláták a kertből.
Burgonyát szivaccsal megsikáltam, megy a mikróba 5 perc 800W-on.
Közben ázik a  száraz kenyér, kifli a vízben.
Fasirt lesz... .
Összekeverem a kinyomkodott kenyeret, húst , fokhagyma, reszelt vöröshagyma , bors só, piros paprika, egy kis grill fűszersó, és jól kidolgozom.
Olaj forrósodik a serpenyőbe, gombócokban sül a fasírt benne.
Salátákat megmosom az udvari csapnál.
Dresszing hozzá: ecet, cukor, só, bors.
Fasírtokat lecsepegtettem.
Burgonya megsült, felnegyedelem és átforgatom pirosra sütöm a fasírt olajában.
Négyféle saláta került fel a kertből: 
jégsaláta
 bordó levelű(neve nincs)
rukkola
 óriás fodros saláta levél és
borsmustár saláta
Így mutatnak a tányéron.



Heti kenyerem.

Kenyeret sütöttem

Kenyér  recept.

Fél kg liszt
3 dl tej(víz)
2dkg élesztő-nálam saját kovász 15 dkg.
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)

1 dkg élesztő -- nálam a kovász fele
A tésztából elvettem egy kis adagot, 4 db lángos sült belőle.


Tejfölös,kaprosan fogyasztottam.

Meggyes lepény.2.

Meggyes lepény készült.
6 tojás
6 ek cukor
6 ek olaj
12 ek liszt
 1 cs sütőpor
 60 dkg magozott meggy.
 3 ek kekszmorzsa
 szeletelt mandula.
kristálycukor a szóráshoz.
A tojásokat a cukorral jó habosra keveri a robotgép.
Hozzá kerül az olaj kanalanként.
Végül a  sütőporos liszt is fokozatosan.
Elsimítom a szilikonos lappal kibélelt nagyobb tepsibe.
Keveset hagyok a tálba, amit kakaóval elkeverek és a tetejére kanalazom vonalakban.

Majd megmárványozom.

Tetejére szórom a morzsával elkevert meggyet, kicsit bele nyomkodom.

Forró 200C°-os sütőbe kerül  légkeveréssel,10 percre, majd mérsékelem a hőt 180C°-ra , így sül még 20 percig.
A végén megszórom kristály cukorral és a mandulával, a grill fokozattal rá pirítom kicsit.
Tejszínhabbal, vagy gyümölcshabbal fogyasztva, igen finom.

2014. június 16., hétfő

A befőzés elkezdődött.

Az eper a fagyasztóba került.
A cseresznyéből csak ivólé készülhet.
Ugyanis darazsak,rózsabogarak lepték el, kikezdték, alig lehet szedni tőlük a gyümölcsöt.
A befőző automata lékészítőjével készítem a gyümölcslevet.
Csirátlanít, tartósító szer nem kell hozzá. 
Tegnap 6 liter készült.
A megmosott cseresznyét bele rakom, az alulról felgőzölő víz szétrobbantja a gyümölcsöt és lefolyik a lé egy tartályba, ahonnan egy csapon üvegbe rakható, már dunsztolni sem kell.
Cukor nélkül készült, elég édes így is.
Hasonló készül, almából, szőlőből, és minden vegyes gyümölcsből.
Egészséges, természetes, tartósító szer nélküli, adalékmentes gyümölcslevet nyerünk.
A cseresznyéből ilyen szép sötét levet kaptam.

Egy adagot kipróbáltam az aszaló gépben. 

Ilyen lett, nagyon ízletes.


2014. június 15., vasárnap

Kapros lángos.


Kenyeret sütöttem.
Dagasztást, kelesztést a kenyérsütő végzi.
Kelesztés végén elvettem belőle és 2 db  nagyobb lángost sütöttem.
Szemcsés zsírszegény sajt készítmény (cottage cheese) és kapor került rá.
Nagyon ízletes lett.
Frissen fogyasztva kitűnő.

2014. június 12., csütörtök

Zserbó.









A család kedvence.
Mindig ,olyan nehezen kezdek hozzá, pedig egyszerű az elkészítése. 
Már ősszel kimérem a ledarált dióból a 30 dkg mennyiséget és lefagyasztva tárolom. 
Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor
2 egész tojás+1 sárgája
A kenyérsütőre bízom a dagasztást kelesztést.

3 lapba nyújtom.

 A lapokat megkenem házi barack lekvárral.

Erre kerül a kristálycukorral ,reszelt citromhéjjal összekevert darált dió.

Ha fogytán a dió egy kis pörkölt búza csírát is csempészek bele, nagyon jó dió pótló.
Tetejét megszurkálom egy villával.


Csokimáz kerül a tetejére.

Meggyes lepény.


Tésztája ITT található.
Korai érésű meggyből készült.

A hab, most nem lett olyan magas, okát nem tudom.
Talán a bele csöpögtetett kevés meggylé húzta le.
Mandula is került a tetejére.



Sült nyúlgerinc.



Hozzávalók.
Egy db csontos nyúlgerinc
Zöld fűszerek: 
1 fej hagyma, 
oreganó, 
kakukkfű, 
majoránna.
Bors, só.
olaj a kisütéshez.
A forró olajba elősütöm a  csokorba kötött fűszereket és a fej hagymát.
Kiveszem a fűszernövényeket, majd a sózott, borsozott őzgerincet átforgatom a forró olajban.
1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom, majd zsírjára sütöm .
A végén meglocsolom 1 ek fehér balzsam ecettel és egy 1 ek zöld dió sziruppal.
KÖRET
Zöldséges rizs
Borsót, sárgarépát előfőzöm,
A rizst olajon megfuttatom, majd kétszeres vízzel felengedem, puhára párolom.
A végén bele keverem a zöldségeket és egy kis szaftot a hús mellől.
Zöld dió karikákkal tálalom.



2014. június 2., hétfő

Epres piskóta tekercs.


5 tojásból piskótát sütöttem.
Szép sárga lett a házi tojásból.


 5 db tojás 
5 ek kristály cukor
 5 ek liszt
 fél cs sütőpor
 1 ek olaj.
A robotgép habosra keveri az egész tojásokat a cukorral és az olajjal.

Ezután kerül hozzá kanalanként a sütőporos liszt.
180C°-os sütőben, légkeverésen, 15 perc alatt készre sül.
 Még melegen feltekertem a sütőpapír segítségével.
Krém
 20 dkg ráma vajat 4 ek porcukorral habosra keverek
 3 ek kukorica étkezési keményítőt 3 dl tejben megfőzök.
A főzött krémbe még melegen mindig elkeverek diónyi vajat, hogy ne bőrösödjön a teteje kihűlés közben.
Ha  kihűlt a cukros vajhoz keverem.

Ezután bele keverem az eper felét a robotgéppel, fél cs expressz zselatinnal együtt .
A másik felét darabosan adom hozzá.
Au eper most egy kicsit "kicsapta" a krémet.
Az okát nem tudom.
Ez nem ront az élvezeti értékén.
A piskótára kenve, összetekerem.

Most kívülre is kentem a krémből.

Sajtmártás.


Kétféle készült.
Sajtos barackos, spenótos csirkemell tekercsek készültek.
Az itt keletkezett pecsenye levet kicsit átfőztem  kevés vízzel, átszűrtem.
Majd  tejszín és sajt került bele.
Ez lett a barna sajtmártás.
A fehér  egy sűrűbb sajtmártás.
Ő úgy indult, hogy a lisztet éppen csak megfuttattam forró vajon,felengedtem tejszínnel.
most kocka medve sajtot adtam hozzá, és besűrítettem.
Só, bors az ízesítése, meg egy kevés őrölt szerecsen dió.
Kissé sűrű lett szabályos galuskát kanalazhattam belőle.
 Bazsalikomos sült padlizsán mellé is kerültek a hústekercsen kívül.

2014. június 1., vasárnap

Bodzavirágos gofri.


Most van a szezonja a bodzának.
Kipróbáltam a gofrival.
3 db tojás,
 5 ek liszt
1 ek olaj
pici só
2 ek porcukor
5 -6 bodzavirág
 1 kk szódabikarbóna
A tojásokat az olajjal cukorral jó habosra keveri a robotgép. 
Hozzáadom a többi anyagot is.
A lisztet fokozatosan.
Palacsinta sűrűségétől kicsit sűrűbb legyen.
A liszt minőségétől is függ, mennyi kell bele.
A bodzát legerezdelem és a végén keverem bele.

A kiolajozott sütőben szép pirosra sül.
Házi barack lekvár, egy pötty tejszínhab nem rontja el.

2014. május 28., szerda

A bodza és akác virág hasznosítása.

BODZA


A BODZA TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI  SZEREPE
"A bodzát jótevő fának is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével.
A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó, vízhajtó hatású.
Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják.
A bodzabogyóból készítenek gyógy- lekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak.
A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak.
Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák.
A népi gyógyászatban kérgéből féregűző teát főztek.
 A bodzatermés enyhe hashajtóhatású."

 Nem panaszkodhatunk, bőven terem a határban,a kertek alatt.
Bárki hozzá juthat.
Már lefutóban a virágzás, de még mindig találhatunk egy két kései virágot.
Ez éppen elég a napi bodzaital készítéséhez.
Sokan azt írják nem mossák meg.
Ez bizony nem jó. 
Hiába esett a sok eső, a legyek, bogarak igencsak megmásszák, lepiszkítják.
Elengedhetetlen a mosás.
A kis pókok úgy el tudnak bújni a virágernyőbe.
Ráadásul még zöld színűekkel is találkoztam.
Nálam úgy történik, hogy szedés  és mosás után kicsit kiterítem egy abroszra, lecsurog a nedvesség róla.

Fontos ez , akkor ha szárítom.
Most sokat szárítottam,bodzát, akác virágot.
Télen teát főzök belőle.
Szörpöt ritkán  készítek, , kerülöm a nagyon cukros leveket.
Inkább csak olyan ivólé féle  itóka készül, édesítővel.
Egy tálba, vagy üvegbe kerülnek a virágok, citromsav  édesítő, és szűrt víz.
Citrom, csak akkor, ha van kéznél bio citrom.
A nagy kocsányokat leollózom a virág ernyőről, szinte csak a virágok maradnak.

A kocsányoknak  nem jó ízt adnak az italnak.
Egy éjszaka áll , néha megkeverem.
Nem szeretem sokáig tartani, mert megposhad.
Leszűrve, üvegekbe, a hűtőbe el áll egy pár napig.
Legutóbb, már szinte le tudtam rázni a virágokat egy adag így lett megszárítva.
A bodza bogyójából kivonatot készítek majd, amit cukormázak színezéséhez használok fel.
AKÁC 
Hasonló képen szárítottam akác virágot is.
Zárható üvegbe kerülnek a téli tea keverékbe.
Önállóan az akácnak nincs jellegzetes íze, ezért keverem mentával, citrom fűvel.
Száradnak az akác virágok.



2014. május 24., szombat

Maradékokból, vacsora.


Volt egy kis adag bolognai alapom.
Főztem hozzá rövid cső tésztát.
Kapros mártásom maradékát átgőzöltem és galuskaként került a tészta mellé.
3 szelet fekete erdei sonka maradékot megsütöttem.
A majonéz és a ketchup sem hiányzott róla.
Kevés gomolya sajt is került elő a hűtőből.
Laktató és fenséges vacsora volt, egy pohár bodza itallal.