2016. február 29., hétfő

Blogom,túl a 200 ezredik látogatón!



Túl a 200 ezredik látogatón!

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK
9 éves lesz a blogom!
Az első években, nagyon kis látogatottsággal, hiszen nem osztottam meg sehol.
Miután elkészítettem a Facebookos oldalát is
" Olgis receptjei" címmel, egyre több látogatóm lett.
https://www.facebook.com/Olgis-receptjei-616631755049854/
A különböző csoportokban történő megosztások is sokat segítettek.
Van egy saját csoportom is:
Praktikus eszközök és praktikák a konyhában.
Itt nem recepteket, főleg praktikákat, konyhai fogásokat, eszközöket ajánlunk egymásnak.

https://www.facebook.com/groups/praktikus/

Ezen kivűl még 3 főzős csoportban vagyok admin, segítem a csoport munkáját.

Több helyen is pályáztam és nyertem a receptjeimmel helyezést.
 Ezt a blogot a nagylány unokámnak írom. Ha már én nem leszek , írányadó legyen neki a főzésben. Ezért is írom részletesen, és fázisfotókkal.smile hangulatjel
 Nemsokára 9 éve , ezzel a bejegyzéssel indult a blogom.

"Egy idős nyugdíjas tanárnéni vagyok, aki most ismerkedik a számítástechnikával.
Az élet kérte, hogy megtanuljam.
A messzi unokáimmal így naponta találkozhatom.
 Remélem nem okozom csalódást azoknak akik olvasni fogják.
Csak olyan recepteket írok le ,amit már kipróbáltam.
Fényképeket is fogok róluk felrakni. 
Újabb hobbim a fényképezés.
 Kérem a türelmeteket, ha valamit elrontok segítsetek. 
Előre is köszönöm. Olgis. 2007.10.21"

Azóta betöltöttem a 70. évemet is.

TÖBBEN LÁTOGATTÁK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL, MINT MAGYARORSZÁGRÓL!

Ez érdekes!

Oldalmegjelenítések száma országonként

A blogok nézői között legnépszerűbb országok diagramja
BejegyzésOldalmegjelenítés
Egyesült Államok
1432
Magyarország
491
Oroszország
89
Spanyolország
31
Románia
23
Dél-Korea
18
Németország
16
Szlovákia
14
Ausztria
5
Svájc
3







A Blogger oldalmegtekintéseinek diagramja
Oldalmegjelenítések száma ma
127
Oldalmegjelenítések száma tegnap
291
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
8 371
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
200 125
A saját oldalmegtekintések nyomon követésének kezelése


















2016. február 27., szombat

Tészta gyúrás, formázás , másképpen.

Nagyon szeretjük a házi készítésű tésztákat.
Annyi félét kipróbáltam már.
Újabban céklaporral pirosra, medvehagymával,szárított (porított)rukkolával  zöldre színezem, de használhattok ételszínezőt is, ami nem műanyag alapú.

 csíkosat







Most pelmenyihez gyúrtam egy vajas,oregánós tésztát.

Jutott belőle, hogy kipróbáljak egy új fajta  formázást.
Legutóbb a Cavatellit készítettem, szövő bordán.

Ennek mintájára próbálkoztam most egy  hasonló alakúval.
Ma kétszer is a kezembe került a hullámos szeletelőm, szinte kínálta magát, hogy próbáljam ki.
Meg is történt.
Nézzétek csak!
Ez sikeredett belőle.




Már meg is száradtak az aszaló gépben.

2016. február 20., szombat

Vadkovászos kenyerem.III.


A szokásos fél kg liszt,.-fele rétes.
Most kerül bele: 
1 ek buzacsíra
 2 ek árpaliszt
 2 ek burgonya pehely.
sikér, só, cukor,pici aszkorbitum
 2 ek olaj
1.5 dl savó
 2 dl tej
 És a vadkovász, amit a fagyasztóból vettem elő.
 Előző nap, felolvadás után megetettem félfogós,és árpa liszttel,egy éjszaka dolgozott.
Reggel újból megetettem.
Délben került minden a kenyérsütőbe.
Ma, laktózmentes mascarpone készült ennek a savóját használtam fel.
 Nagyon szépen kelt, tele lett a kétlapátos kenyérsütő vele.
Csodásan könnyű a bélzete.

Ez a vége.

Egy darabot elvettem belőle és tepertős pogácsához használtam fel.

Egy sajtos lángos is sült belőle.


Diós keksz.


Már többször is sütöttem.
Ezt a receptet variálgatom.
Bár, most kimaradt az áfonya, és kókusz reszelék , meg kardamom is került bele.
A dió durvára darált ,rizslisztet  és árpalisztet használtam.
Kekszmintázóval is rámentem, de nemigazán tartotta meg a sütés után a mintát.
Nagyon izletes lett. Sokáig eláll. 

2016. február 10., szerda

Cavatelli tésztát formáztam.


Gyakran készítek, gyúrok házi tésztát. 
Tisztatészta blogjában láttam ezt a fajtát. 
Ő egy spaklival formázta, én egy késsel.
Én egy régi szövő bordát négyfelé fűrészeltem.
(Még maradt egy emlékbe, 2 volt.Ezeket használta Édesanyám a szövéshez.)

 A mosogatógép jól átmosta a bordákat, majd ki is mikróztam. A csúnya részeket leragasztottam, már kopottas kicsit. 
Így gusztusosabb rajta dolgozni.
Van csiga készítőm, de ez jobb, nagyobb bordát nyom a tésztába.
Ezen fogom készíteni ezután a lúdgége, nagy csigát is, bordásabb lesz.

A cavatellihez, vastagabb tésztát nyújtottam.
bejelöltem egy több soros kis szerkezettel, (eperlevél készítő).
Majd késsel elvágtam .

Kis négyzeteket kaptam, ezt sodortam a késsel, felpördül, ahogyan rá nyomom a tésztát a bordára, szinte felhajlik és ilyen kagyló szerű alakja lesz.



Gyorsan ki is főztem egy pár darabot.
Nem nyílik ki főzéskor, megtartja az alakját.
Éppen pelmenyi készült, azzal együtt.
Egy vajas kapros öntetet kapott.
Nagyon ízlik ez a tészta .

A tészta alakja meghatározza az izét. Ugyanabból a tésztából, ha cérnametélt , vagy csiga készül, mennyivel finomabb a csiga.
Az aszalógépben szárítom a tésztákat.


Legközelebb  nem lisztezem meg ennyire!
Tegnap, készült még, széles metélt, vékony metélt, 2 féle reszelt.
Egyik a reszelőn, másik fajta a késes darabolóval.
A tarhonya is ezzel készül. 
Sodrott hosszú csigák is készültek a hullámos szeletelőn átsodorva egy késsel.



Újabban készítek paprikával ízesített tarhonyát is.
Már zacskóban pihennek, mennek a menyemhez.





2016. február 9., kedd

Pelmenyit készítettem.


Ma "gyúrós" napom volt.Házi tojást kaptam,ilyenkor gyúrok.
Többféle tészta készült.
Széles és keskeny metélt, két féle reszelt tészta. 
És cavatelli, most először.
Bordáztam egy régi szövő borda darabon.



És egy adag pelmenyi.
A tésztába most saját  termelésű,szárítású oreganó, kakukkfű,és tárkony került,

Kevés kacsa zsírt is gyúrtam bele.
Lágyabb, formázható tészta lett, a szélekből egy pár nagyobb pelmenyi készült.


Finom pörköltszerűen lesütött darált húst raktam bele.

Miután kifőtt, kapros vajjal locsoltam meg.A kapor is saját.
A maradékot fokhagymás, kapros, sajt szósszal fogyasztottam.