2016. február 10., szerda

Cavatelli tésztát formáztam.


Gyakran készítek, gyúrok házi tésztát. 
Tisztatészta blogjában láttam ezt a fajtát. 
Ő egy spaklival formázta, én egy késsel.
Én egy régi szövő bordát négyfelé fűrészeltem.
(Még maradt egy emlékbe, 2 volt.Ezeket használta Édesanyám a szövéshez.)

 A mosogatógép jól átmosta a bordákat, majd ki is mikróztam. A csúnya részeket leragasztottam, már kopottas kicsit. 
Így gusztusosabb rajta dolgozni.
Van csiga készítőm, de ez jobb, nagyobb bordát nyom a tésztába.
Ezen fogom készíteni ezután a lúdgége, nagy csigát is, bordásabb lesz.

A cavatellihez, vastagabb tésztát nyújtottam.
bejelöltem egy több soros kis szerkezettel, (eperlevél készítő).
Majd késsel elvágtam .

Kis négyzeteket kaptam, ezt sodortam a késsel, felpördül, ahogyan rá nyomom a tésztát a bordára, szinte felhajlik és ilyen kagyló szerű alakja lesz.



Gyorsan ki is főztem egy pár darabot.
Nem nyílik ki főzéskor, megtartja az alakját.
Éppen pelmenyi készült, azzal együtt.
Egy vajas kapros öntetet kapott.
Nagyon ízlik ez a tészta .

A tészta alakja meghatározza az izét. Ugyanabból a tésztából, ha cérnametélt , vagy csiga készül, mennyivel finomabb a csiga.
Az aszalógépben szárítom a tésztákat.


Legközelebb  nem lisztezem meg ennyire!
Tegnap, készült még, széles metélt, vékony metélt, 2 féle reszelt.
Egyik a reszelőn, másik fajta a késes darabolóval.
A tarhonya is ezzel készül. 
Sodrott hosszú csigák is készültek a hullámos szeletelőn átsodorva egy késsel.



Újabban készítek paprikával ízesített tarhonyát is.
Már zacskóban pihennek, mennek a menyemhez.





Nincsenek megjegyzések: