2018. július 1., vasárnap

Habroló!





Tegnap egy volt tanítványom meglepett egy igencsak gazdag mangalica csomaggal.
Kaptam húsokat, szalonnákat, tepertőt, bőrt, kolbászt,hurkát, zsírt, toros káposztát.
Mennyei ételek készülnek majd belőle. 
Az történt, hogy rákérdeztem, az általa felrakott képnél, (amikor is perzselik a disznót), hogy mangalica? 
Ennyit kérdeztem. 
És jött a válasz,hogy az. 
Utána kérdés: kér belőle tanárnő?
Én szépen leadtam a rendelést, mintha boltban lennék.
Megérkezett a kibővített csomagom.
Régen nem láttuk egymást, jól elbeszélgettünk, vele volt a kislánya is.
Mikor is indulóban megkérdezem, mennyivel tartozom?
Hogy képzelem , ajándékba hozta.
Próbáltam a kislány zsebébe csúsztatni a pénzecskémet, de tiltakoztak.
Így jártam, törhetem a fejem, hogy hálálom meg.
Beszélgetésünk közben kiderült, nagyon szereti a habrolót és a képviselő fánkot, de házilag nem tudják készíteni, a bolti meg nem ízlik.
Másnap reggel korán keltem, elkészítettem a habroló tésztáját, amíg pihent a hűtőben, a hab is elkészült.
10 órakor üzentem kész van, gyere érte.
A képviselőfánkot is el fogom neki készíteni, még egy házi kenyérrel is meglepem majd.
Olyan öröm,és visszaigazolás ez számomra, hogy régi tanítvány így kedveskedik, ilyen önzetlenül.
Talán, valamit jól csináltam annak idején?
Mindenesetre nemcsak a finomságoknak, de a gesztusnak is nagyon örültem, és ebből töltekezem  most.
Habroló receptje!
Tészta 
45 dkg liszt
25 dkg margarin-laktózmentes
1 egész tojás
1 sárgája
1 kk só
20 dkg tejföl
A robotgép dagasztotta össze. 
Átgyurtam, hogy levegősebb legyen.
Folpakba pihent másfél órát a hűtőben.
Töltelék hab.
Közben 6 db tojás fehérjét(mindig van lefagyasztva)
 15 dkg cukorral, csipet sóval, 1 ek citromlével kevert a robotgép.
Eközben 30 dkg cukrot, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.
Nem főztem fel, csak hagytam, olvadjon el a cukor.
A kemény habhoz csurgattam a szirupot.
Jó kemény lett.

Egy részt kivettem, rózsaszínre színeztem,  folyékony ételfestékkel. (a kislánynak kedveskedve.)


A habokat gőz fölött még átforgattam így nem esnek össze.
Nylon zacskóba kerültek,majd ebből nyomjuk a rolókba.
 A tésztát háromszor hajtogattam, félórás pihentetéssel.
Vékonyra nyújtottam.

Már nyújtáskor szépen hólyagosodott.

 Derelyemetszővel csíkokra vágtam, és feltekertem a bevajazott habroló formákra. 
(Utolsó adag).
Tetejét felvert egész tojással kentem le. 
Volt benne pici tej is, ettől barnább és puhább is a tészta teteje.
Egy párat kristálycukorba is megforgattam, sütés után a karamellizáló pisztollyal (zsebsárkány) még meg barnítottam kicsit.
180 C°-on, légkeveréssel 15 perc alatt kész.
Ebből az adagból 33 db készült.
Azt a visszajelzést kaptam, képpel illusztrálva, hogy nagyon finom.
Ezentúl,  kész leveles tészta helyett, csak ebből a tésztából készítem, sokkal finomabb.







2018. június 1., péntek

Piskóta, epres, maszkarpónés krémmel.



Piskóta: 
5 db tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
2 kk sütőpor.
1 ek olaj.
Robotgép keveri az egész tojást a cukorral habosra.
A végén kanalanként megy bele az átszitál, sütőporos liszt.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.
 Egy kevés masszát hagyok , elkeverem 1 kk kakaóval, és  ezzel márványozom a tetejét-
 180 C° 25 perc,légkeverésen.
Krém:
 15 dkg laktózmentes margarin, 4 ek porcukor
 1 db  laktózmentes mascarpone.
Vajat a habosra keverem, végén bele keverem a maszkrapónét is. 
A ketté vágott piskótára kenem,  negyedelt eper  szemekkel, ribizlivel beborítom, megy rá a másik lap. 
kevés hűtés után,  aránylag, szépen szeletelhető.


2018. május 17., csütörtök

Kenyérsütés, samott sütőlapon!


Vettem egy samott sütőlapot! 
Csodásan sül rajta, még a piskóta alá is beraktam.
Ott is jól működik. 

A kenyér ebben a vaslábasban sült! 
Természetesen kovásszal! 

Bodzalé és szörp, készítése.


Készülhet csak bodzavirágból, de más fűszernövényekkel is keverheted.
Ma mentával, citromfűvel, bodzavirággal, gyömbérrel készült az ivólé!
Folyékony édesítővel!

A citromot kicsavartam, a háját spirálosan vágtam, így , egyben,könnyebben el lehet távolítani.
Elkészítése:
15-20 db bodzavirág, megmosva, legerezdelve.
20 dkg cukor, vagy édesítő, ízlés szerint.
2 db citrom, kicsavarva a leve, a héja karikára vágva, 5 szem citrompótló, vagy egy kk citromsav kerül az üvegbe
A cukrot jó, ha 1 l vízben felfőzöd, lehűtöd és úgy adod hozzá.
Felöntöd vízzel az üveget.
Én vízszűrő kancsóval szűrt vizet használok.
Nálam ez 4 l-es csapos üveg.

Hidegre rakod,Időnként megkevered, egy éjszaka legalább álljon.
Egy nap után már fogyasztható.
Hűtőben sokáig eláll.
Aki szeretné, hogy sötétebb színe legyen, kevés cukrot meg karamellizálhat, vízzel felengedve, felfőzi és a léhez öntve, sötétebb levet kap.
Ez, most nem szörp, csak ivólé, cukor nélkül, édesítővel.
Ha szörpöt szeretnél, a cukorból(tetszés szerinti mennyiség) vízzel szirupot főzöl, lehűtve adod a leszűrt, bodza léhez.
A lé, álljon legalább egy éjszakát.
Leszűröd és akkor adod hozzá a szirupot,különben a bodzavirág sokat felvesz.
Likör is készíthető belőle.
Leírását ITT Rigó katicánál megtalálod a blogjában.





2018. április 25., szerda

E-heti kenyerem!


A szokásos módon ,bolti élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal sült a kenyerem, vas lábasban sütve , a napon kelesztve!


Gyönyörű a belseje is.

Mint, mindig, most is 2 lángos is készült a kenyértésztából.
Most ,tejfölösen, sajtosan, aprított medvehagymával.
A frissen sült gordon bleu és bundás csirkemell ,friss kenyérrel.

2018. március 11., vasárnap

Fonott kalács, kovásszal.


Friss kovász  várakozik a hűtőben. 
Az új szerzemény szilikon püspök kenyér formát ki kellene próbálni.
Így, készül egy kalács. 
Hamis fonott, mert csak a tetejére biggyesztettem egy fonást.
Hozzávalók
30 dkg liszt
3 ek olvasztott vaj
3 ek porcukor
csipet só
1 egész tojás 
1 tojás sárgája
1 kk sikér
 tej kb 1.5 dl  (tetszés szerint,hogy lágyabb tészta készüljön)
 5 dkg saját készítésű rozskovász- 
(egy hétig készítette önmagát-vadkovász,  rozs lisztből, vízből.)
Jól kidolgoztam fakanállal. 
Pihent 30 percet.
Háromszor átdagasztottam, pihentettem, majd formáztam.
Formába került,-30 percig kelt benne.
Ezzel a kovásszal, sokkal tovább kell keleszteni.

Tetejére  készítettem egy fonást.

                             (lekentem, tejes,tojás sárgával.

(a kenegetést sütés közben, még kétszer megismételtem)
A tésztából még formázás előtt  lecsíptem két kis cipót.
Kinyújtottam egyenként, lekentem fűszeres vajjal, reszelt sajttal, és darált piros paprikával.
Feltekertem, mint a bejglit.
Kicsit pihent.
Hosszában ketté vágtam és csigavonalban feltekertem.

 Pihentetés után 180 C°-os sütőben, légkeverésen 25 perc alatt készült el.




Csirkemáj,brokkolival.






A  kacsazsírban sült, majorannás,  citromborsos csirkemáj, rizzsel és párolt brokkolival, igen laktató és finom étel.
Saját termésű zöldségekből készült vegyes vágott savanyúsággal fogyasztva, igen kiadós ebéd.

2018. február 25., vasárnap

Kevert, kókuszos süti!


Ebben a blogban találtam a receptet. 
https://csaak.blogspot.hu/2018/02/egyszeru-kokuszos-kevert-bogres.html

Csak nálam , más formában készült.
Mini kuglófok sültek.
Később csoki bevonat is került a tetejére.
Aztán egy szilikon formában egy kis tortácska.



 Nagyon finom sütemény.
Akár krém is kerülhetne a tetejére. 
Nutellával is finom!

Hozzávalók:
 1 bögre liszt (2,5 dl)
1 bögre kókuszreszelék
2/3 bögre cukor
1 csipet só
1 bögre tej
2/3 bögre étolaj
1 tojás
1/2 cs. sütőpor
1 e.k. kókuszaroma v. kókuszlikőr
A felébe: 
2 t.k. kakaó
2-3 dkg reszelt étcsoki
1 e.k. tej
1 t.k. cukor

Elkészítés

A száraz hozzávalókat mérd ki egy tálba és keverd össze.
Majd add hozzá a folyékonyakat és az 1 tojást és egy kis kókuszaromát, kivonatot vagy kókuszlikőrt, hogy fokozzuk a kókusz ízét.
Egy spatulával keverd egyneművé a tésztát, de nem kell túlzottan.
Egy másik edénybe kanalazd át a massza felét.

Az egyik feléhez adj 2 teáskanál kakaót, 1 evőkanál cukrot, reszelj hozzá 2-3 dkg étcsokit és  evőkanálnyi tejjel lazítsd fel.
Túl híg lett a massza, raktam bele 2 ek rizslisztet.


Kenyértésztából!


Ha kenyér sül, a tésztából elveszek keveset.
 Lángos, pita vagy sós rúd készülhet belőle.


Újabban,élesztő nélkül, saját készítésű kovásszal készül a kenyértésztám!
Sót és  kevés,olajat gyúrok még bele.
Most egy kis csavart, kerek napsugárka készült. Hagymaszárral, olíva bogyóval.
A kibujtott tésztát, fűszeres olajban érlelt vajjal megkentem, feltekertem, mint a bejglit. 

Kívülről is megkentem az olajos vajjal, ki ne száradjon.
Letakarva pihent 30 percet.

Ezt háromszor ismételtem meg.
Az utolsó tekerés előtt vajaztam, került rá feldarabolt olívabogyó, feketeerdei sonka és hagymaszár, bazsalikom levél az ablakból.


Fehér borssal, őrölt római köménnyel megszórtam.
Sajt is kerülhet rá, nem rontja el.


Kör alakra nyújtottam.
Sütőpapírral bélelt tepsire került.
Közepét bejelöltem egy kupakkal.

Sugárszerűen bevagdostam, és csavartam párat a sugarakon, hogy kiforduljon a töltelék.

Közepét is bemetszettem, kereszt alakban.
Tetejét megkentem tojással, szezámmaggal megszórtam.

Légkeverésen 180 C°-on sült 30 percig.
Nagyon finom előétel, vagy rágcsálni való.

2018. február 17., szombat

Mákos,kókuszos nudli!


Burgonya fánk készült. 

A tésztájából elvettem, és nudlit sodortam belőle.
Mákkal, kókusszal, por cukorral ettem!
Nagyon finom, gyorsan elkészül.

Kocsonya készült!



Már kikívánkozott a fagyasztóból a csülök, a köröm, egy darab tarja, és sok bőr.
Kuktába kerültek .
Mikor felfőtt, lehaboztam.
Só bors, 1 fej hagyma,  szemes bors és fokhagyma került bele.
Lezártam a kuktát, és szép lassan főtt, egy háromnegyed órát.
Hagytam állni, leszűrtem, és mikor jól lehűlt, dobozokba raktam.
Olyan kemény lett, ahogyan Édesapám szerette.
Azt mondta, az a jó kocsonya, amit késsel, villával lehet enni és lelátunk az aljára,olyan tiszta, átlátszó.
Na ez , olyan lett.