2022. február 14., hétfő
Sült alma, finomságokkal töltve!
2022. február 11., péntek
Almarózsa, készítése!
2022. február 8., kedd
Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!
Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.
"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.
Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének
tartották évezredek óta.
Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték
akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére.
Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő
Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.
A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató
anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és
ásványi anyagokban.
Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és
rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló!
Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint
hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr
rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!
A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és
nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és
szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek,
csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint
köszvényes betegek is.
A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz.
Régen
édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony,
amellett, hogy immunerősítő bomba."
Forrás: egeszsegter.hu
2022. február 7., hétfő
Túrós, kókuszgolyós szelet.
Amikor elkészültünk a két masszával akkor a túrós masszából kb. cseresznye méretű golyókat formálunk, amit a kakaós kókuszgolyó masszával beborítunk.
Így kb. diónyi nagyságú töltött kókuszgolyókat kapunk, amivel kirakjuk a kivajazott kilisztezett magas tepsink alját, egy kis rést hagyva közöttük.
3 db egész tojás
25 dkg cukor
3 evőkanál kókuszreszelék
1 dl. olaj
A tésztához a cukrot és a tojásokat jó habosra
Kis adagokban hozzá keverjük az olajat, és a
A sütőport, a kókuszreszeléket és a lisztet
Az így kapott kókuszos tésztát a golyókra
Előmelegített sütőben, 180 fokon gáznál 3-4
Közben elkészítjük a krémet a
A tejben a tojást, a cukrot, és a lisztet
Lassú tűzön besűrítjük, majd langyosra
Rákenjük a sütemény tetejére és bőven
Hűtőbe rakjuk , kb. 2 órára dermedni és
2022. február 3., csütörtök
Zsömle, kifli készült!
2022. február 2., szerda
Tésztagyúrás.
Pár grammos kiszerelésben , por alakban, olcsón hozzá juthatunk.
Vizet nem használok, annyi tojást, amennyit a liszt felvesz, és, hogy nyújtható legyen.