2016. február 27., szombat

Tészta gyúrás, formázás , másképpen.

Nagyon szeretjük a házi készítésű tésztákat.
Annyi félét kipróbáltam már.
Újabban céklaporral pirosra, medvehagymával,szárított (porított)rukkolával  zöldre színezem, de használhattok ételszínezőt is, ami nem műanyag alapú.

 csíkosat







Most pelmenyihez gyúrtam egy vajas,oregánós tésztát.

Jutott belőle, hogy kipróbáljak egy új fajta  formázást.
Legutóbb a Cavatellit készítettem, szövő bordán.

Ennek mintájára próbálkoztam most egy  hasonló alakúval.
Ma kétszer is a kezembe került a hullámos szeletelőm, szinte kínálta magát, hogy próbáljam ki.
Meg is történt.
Nézzétek csak!
Ez sikeredett belőle.




Már meg is száradtak az aszaló gépben.

2016. február 20., szombat

Vadkovászos kenyerem.III.


A szokásos fél kg liszt,.-fele rétes.
Most kerül bele: 
1 ek buzacsíra
 2 ek árpaliszt
 2 ek burgonya pehely.
sikér, só, cukor,pici aszkorbitum
 2 ek olaj
1.5 dl savó
 2 dl tej
 És a vadkovász, amit a fagyasztóból vettem elő.
 Előző nap, felolvadás után megetettem félfogós,és árpa liszttel,egy éjszaka dolgozott.
Reggel újból megetettem.
Délben került minden a kenyérsütőbe.
Ma, laktózmentes mascarpone készült ennek a savóját használtam fel.
 Nagyon szépen kelt, tele lett a kétlapátos kenyérsütő vele.
Csodásan könnyű a bélzete.

Ez a vége.

Egy darabot elvettem belőle és tepertős pogácsához használtam fel.

Egy sajtos lángos is sült belőle.


Diós keksz.


Már többször is sütöttem.
Ezt a receptet variálgatom.
Bár, most kimaradt az áfonya, és kókusz reszelék , meg kardamom is került bele.
A dió durvára darált ,rizslisztet  és árpalisztet használtam.
Kekszmintázóval is rámentem, de nemigazán tartotta meg a sütés után a mintát.
Nagyon izletes lett. Sokáig eláll. 

2016. február 10., szerda

Cavatelli tésztát formáztam.


Gyakran készítek, gyúrok házi tésztát. 
Tisztatészta blogjában láttam ezt a fajtát. 
Ő egy spaklival formázta, én egy késsel.
Én egy régi szövő bordát négyfelé fűrészeltem.
(Még maradt egy emlékbe, 2 volt.Ezeket használta Édesanyám a szövéshez.)

 A mosogatógép jól átmosta a bordákat, majd ki is mikróztam. A csúnya részeket leragasztottam, már kopottas kicsit. 
Így gusztusosabb rajta dolgozni.
Van csiga készítőm, de ez jobb, nagyobb bordát nyom a tésztába.
Ezen fogom készíteni ezután a lúdgége, nagy csigát is, bordásabb lesz.

A cavatellihez, vastagabb tésztát nyújtottam.
bejelöltem egy több soros kis szerkezettel, (eperlevél készítő).
Majd késsel elvágtam .

Kis négyzeteket kaptam, ezt sodortam a késsel, felpördül, ahogyan rá nyomom a tésztát a bordára, szinte felhajlik és ilyen kagyló szerű alakja lesz.



Gyorsan ki is főztem egy pár darabot.
Nem nyílik ki főzéskor, megtartja az alakját.
Éppen pelmenyi készült, azzal együtt.
Egy vajas kapros öntetet kapott.
Nagyon ízlik ez a tészta .

A tészta alakja meghatározza az izét. Ugyanabból a tésztából, ha cérnametélt , vagy csiga készül, mennyivel finomabb a csiga.
Az aszalógépben szárítom a tésztákat.


Legközelebb  nem lisztezem meg ennyire!
Tegnap, készült még, széles metélt, vékony metélt, 2 féle reszelt.
Egyik a reszelőn, másik fajta a késes darabolóval.
A tarhonya is ezzel készül. 
Sodrott hosszú csigák is készültek a hullámos szeletelőn átsodorva egy késsel.



Újabban készítek paprikával ízesített tarhonyát is.
Már zacskóban pihennek, mennek a menyemhez.





2016. február 9., kedd

Pelmenyit készítettem.


Ma "gyúrós" napom volt.Házi tojást kaptam,ilyenkor gyúrok.
Többféle tészta készült.
Széles és keskeny metélt, két féle reszelt tészta. 
És cavatelli, most először.
Bordáztam egy régi szövő borda darabon.



És egy adag pelmenyi.
A tésztába most saját  termelésű,szárítású oreganó, kakukkfű,és tárkony került,

Kevés kacsa zsírt is gyúrtam bele.
Lágyabb, formázható tészta lett, a szélekből egy pár nagyobb pelmenyi készült.


Finom pörköltszerűen lesütött darált húst raktam bele.

Miután kifőtt, kapros vajjal locsoltam meg.A kapor is saját.
A maradékot fokhagymás, kapros, sajt szósszal fogyasztottam.

2016. február 7., vasárnap

Színes tarhonyával.


Tarhonya készült a nálam  szokásos módon, késes aprítóval , de színezve, piros paprikával.
Az aszalógép szárította.
Ma vaddisznó pörkölthöz készítettem el.

Megtartotta a tészta szép színét, máskor is készítek.
 A tarhonyát(őseink gombódának hívták).
Kókuszzsíron megpirítottam.
Felengedtem kétszeres forró vízzel.
Házi, saját készítésű ételízesítőt tettem bele, egy púpos kávés kanállal.
Sóztam, és citrom borssal ízesítettem.
Került bele még fél fej vöröshagyma, egyben.
Szép lassan főtt, fedő alatt, időnként megkavartam.
A vaddisznó pörkölt a fagyóból került elő, az egyik családom készítette, és kaptam belőle kóstolót.
Isten tartsa meg a szokásukat!
Automatázott, tartósító mentes ,kovászos uborkát bontottam hozzá.
Finom ebéd volt!







2016. január 26., kedd

Kelt tésztából,többféle.


Káposztás batyu, birsalma lekváros bukta, lekváros -diós csiga,és tepertős pogácsa készült.
A kelt tésztába nem kerül sok cukor, így alkalmas arra, hogy tepertős is készüljön belőle.
Kelt tészta

50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász

gyors kovász.
3 ek liszt pici  cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg budafoki élesztő.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
Levágok egy kisebb darabot a  kelt tésztából.
A kinyújtott  darabot, kacsazsírral megkentem, .
A tepertőt a késes aprítóban kevés liszttel felaprítottam. Sóztam, fehér borssal ízesítettem.
A tepertő felével megkentem a tésztát,össze tekertem , mint a bejglit.

20 perc pihenés a pulton. 
Újra nyújtás, zsírozás , megy rá a tepertő másik fele.
Újból feltekertem. Megint pihen.
Kinyújtottam, hajtogattam S alakban, nyújtás, 3 ujjnyi vastagra
Megkentem tejjel kevert ,felvert egész tojással, berecéztem. megszórtam sóval, szezámmaggal és darált római köménnyel 
Most szögletesre vágom, így jobban megemelkedik, mintha szaggatnám kerekre, és hulladék sincs.
160 C°-on sül 30 percig, légkeverésen.
Gyönyörűen kinyiladoztak, magasra feljöttek. Némelyik el is dőlt.(részeges pogácsa)


2016. január 23., szombat

Fűszeres, sajtos tojáslepény.




2 db tojást villával habosra keverek.
kerül bele, reszelt laktózmentes sajt, 

szárított kakukkfű, tárkony és oreganó.
1 ek rizsliszt
3 evőkanálnyi, laktózmentes főző tejszín.
Kevés fehér bors és Himalája só.
Simára keverem.

3 szelet füstölt  kakastaréjra vágott szalonnát pirosra sütök.
Kiszedem, a zsírjában sül ki a lepény.
Fokozatosan öntöm a serpenyőbe, mindig újabb réteget, ha az előző megszilárdul
Egyben megfordítom, szép pirosra sül.

Nálam most saját készítésű édes paprika zselé került mellé és hagymaszár, ami az ablakban ,üvegben hajt.
Kiadós reggeli lehet.
A lepényt nagyobb serpenyőben vékonyabbra sütve, kockára szeletelve, levesek betétje is lehet.

2016. január 20., szerda

Pizza, kenyér tésztából.


Ha kenyeret sütök, elveszek 2 kis cipót a tésztából, és pizza lesz belőle.
 Van, amikor csak serpenyőben sütöm ki, mint a lángost és még forrón kerül rá a feltét.
Elő sütöm a hagymát sonkát,és a sajtot csak rá mikrózom.
De, sütőben az igazi.
Van saját készítésű pizza alapom,tartósító nélkül elrakva, kis üvegekbe.

Most lenmagpelyhes, és búzacsírás kenyér sült.
Finom lett a kenyér és a pizza, és egészséges, mentes minden adalék anyagtól.