2025. április 24., csütörtök

Karob poros,tarka kalács!

                         


               Tarka kalácsot sütöttem.

                (Gizi receptje alapján)

 30 dkg liszt(fele rétes)

1,5 dkg élesztő (friss)

1 dl tej

1db citromos Danone joghurt (125g-os)

1 citrom reszelt héja

1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)

1 ek porcukor

1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá, helyette mandula aromát használok)

3 dkg vaj

1 csipet só

felébe 1 ek kakaó(nálam karob por), kevés tejben elkeverve.

Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.

Recepten kicsit változtattam.

Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.



A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.

Kissé kinyújtottam. 

Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé. 

Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.

A tekercs őzgerinc formába került.

Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.


A recepten, változtattam,  nem kakaóval, hanem karob porral készítettem,  ez a szentjánoskenyérfa terméséből készül.


A mi éghajlatunkon ez a fa nem él meg.
Bővebben a karob porról ITT olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.

Sodort, sonkás rudak.


Egy csomag leveles tészta
 sonka, vagy békön
reszelt sajt
(nálam, most feketeerdei sonkával készült.)
A tésztát kétfelé vágom. 
Ráhelyezem a sonkát, sajtot.



Befedem a másik tésztával és kétujjnyi csíkokra vágom, megsodrom, a két végét, jól össze nyomom.
Most egy pár darabba medvehagyma is került.

Forró sütőbe kerül, majd  5 perc után mérséklem, 150 C°-on
10 perc alatt megsül.
Pár kis lekváros táska is sült mellette.

  Töltelék:almás rebarbara és sárgabarack lekvárt , 
1 ek útifű maghéjjal össze keverve.
Az útifű maghéj összetartja a lekvárt.
A tészta teteje rácsozva. 
Ezzel a rácsozóval.