2025. január 13., hétfő

Eredményhirdetés a blogjátékról!


(A fentiek saját fotóim! )
Blogjátékot hirdettem decemberben.
Karácsonyi mézesek!-címmel.
Díszített mézeskalács fotóval lehetett jelentkezni!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2024/12/blogjatek-indul.html 
A január 5-ig terjedő nevezés véget ért, a blogjáték befejeződött.
Nem sok kép érkezett, de épp elég ahhoz, hogy ezt a szép hagyományt szinten tartsuk.
Blogbejegyzés is érkezett, de volt, aki csak fotót küldött, ezt is elfogadtam.

Két blogtársam segített az értékelésben.
Torta függő Marisz blogger:
https://www.facebook.com/p/Tortaf%C3%BCgg%C5%91-Marisz-100063699061203/

És a  A parókia konyháján túl blog írója :
https://korsocska.blogspot.com/
A döntés  Palagyiné Margit  mézes figuráját választotta.
Úgy is értelmeztük, hogy a karácsonyi csillag minden házba elhozza a szeretet melegét, az ünnep örök üzenetét!
A 3.adventi vasárnapra készült!

Számára küldöm el nyereményként, a felajánlott, általam készített, horgolt karácsonyi díszeket!



A beérkező fényképek.
https://katalin-konyha.blogspot.com/2024/12/betlehemes-mezeskalacs-gyertyatarto.html

https://korsocska.blogspot.com/2024/12/diszitett-mezeskalacs-jatekra.html

https://tortafuggo.blogspot.com/2019/12/laktozmentes-mezeskalacs.html


https://takarekoskonyha.blogspot.com/2024/12/mezes-mecsestarto-blogjatekra.html

 Balázsi Béláné Jutka mézes figurái.


Nagy Erika mézes karácsonyfája.

És Palagyiné Margit mézes figurája..





Karobpor, kakaó helyett!

                                                                                   



" A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karob port a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő.
A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény.  
A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is."  

 Szentjánoskenyér fa!
"Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.


Részletesebben ITT olvashatsz róla.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.
Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógy készítmények egyik elemeként. 
Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, gyomorgyulladás ellen ajánlott.
A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt
 kipréselt sűrű levét
 súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-
fehérjével és a
 rizskeményítővel együtt –
 étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
 csecsemőknek és a terhes nőknek az 
ismétlődő hányás csökkentésére adják.
Ható anyagai, gyógyhatása:
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy
 30% szacharóz, pektin,
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav
 található.
A magvak galaktomannán nyálkaanyagokat
 (karubint) tartalmaznak.
A szentjánoskenyérmagból készült
 liszt hasmenésgátló és védi a 
beleket az izgató anyagoktól.
 Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt
 leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,
 ugyanakkor
 csökkenti az éhségérzetet."
A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.
https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc
Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar.
Készül belőle „ hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz.





Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!

 


Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.

Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.

A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és ásványi anyagokban.

Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló! Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!

A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.

A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz. 

 Régen édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony, amellett, hogy immunerősítő bomba."

Forrás: egeszsegter.hu