2018. január 6., szombat

Diócska és madeleine.


Karácsony elmaradhatatlan süteménye a 
DIÓCSKA és  MADELEINE.
De máskor is készítem!
Ilyen formám van a sütéshez!



Mindkettő ugyanabból a receptből készült most.
Diócska recept ITT
Ujabban elektromos diócska sütőben készítem!


A madeleine alap receptje:
    10 dkg vaj
db tojás
10 dkg liszt
mk sütőpor
10 dkg cukor
db citrom
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A tojáshoz apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.

A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.

190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Lekvárral tálaljuk.

lekvár nélkül is fimom.

Krémmel 2 db-ot össze   is lehet ragasztani .

Amit a madeilenéről tudni lehet:
"A madeleine története – a legtöbb francia ételhez hasonlóan – nagy ívű és szorosan kötődik a történelemhez. A sütemény ugyanis nem akármilyen konyhán látta meg a napvilágot, hanem Lotaringiában, Stanislaw Leszczynski herceg otthonában, aki épp vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban akadt egy kis gikszer. Ki tudja, mi okból, a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács elment, a desszert azonban még nem készült el. 
A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. 
A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is."

Nincsenek megjegyzések: