2017. április 21., péntek

Padlutka- másképpen.


Olyankor készítették, amikor még kicsi volt a tormalevél, nem lehetett bele tekerni a tölteléket.

 2 fej vöröshagyma
 3 ek zsír
 15 dkg kolbász
15 dkg  füstölt nyers, sonka
piros paprika
 két maréknyi ecetes vízben megdinsztelt torma levél
15 dkg rizs
2 ek kukorica kása
 só, bors, kaporlevél, édeskömény,  ízlés szerint
nálam lestyán zöldje is kerül bele, és majoranna levél
 3 gerezd fokhagyma

A vöröshagymát zsiradékon megdinsztelünk.
Házi füstölt sonkát kockára, a kolbászt vastagabb karikára szeleteljük.
A hagymás zsiradékon(sertés, vagy  kacsa zsír,) átforgatjuk, piros paprikát teszünk bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje.
A gyenge torma levelet csíkokra vágjuk, bele forgatjuk. 
Só, bors, őrölt köménymag, zöld kapor, fokhagyma kerül még bele.
Lefedve főzzük.
Ha majdnem puha , a megmosott rizst a tetejére tesszük, még nem keverjük bele. Úgy 5 perc után, bele forgatjuk, készre főzzük. 
Az utolsó a paradicsomlé, amit belerakunk. 
A rizs mellé 2-3 ek kukoricakása is kerülhet, csak finomabb lesz tőle. 
A sóval vigyázzunk, mert a sonka is sós lehet.  
Ha a rizs megpuhult, kész is van.
Letakarjuk abrosszal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss,lágy kenyérrel ették őseink!
tetejére finom tejföl is kerülhet.

Nincsenek megjegyzések: