2025. szeptember 12., péntek

Padlutka!


Olyankor készítették, amikor még kicsi volt a torma levél, nem lehetett bele tekerni a tölteléket.
Hozzávalók:
 2 fej vöröshagyma
3 ek zsír
 15 dkg kolbász
15 dkg  füstölt nyers, sonka
piros paprika
 két maréknyi ecetes vízben megdinsztelt torma levél
2.5 dl kukorica kása
 só, bors, kaporlevél, édeskömény,  ízlés szerint
nálam lestyán zöldje is kerül bele, és majoranna levél
 3 gerezd fokhagyma
fél dl paradicsomlé
A vöröshagymát zsiradékon megdinsztelünk.
Házi füstölt sonkát kockára, a kolbászt vastagabb karikára szeleteljük.
A hagymás zsiradékon(sertés, vagy  kacsa zsír,) átforgatjuk, piros paprikát teszünk bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje.
A gyenge torma levelet , bele forgatjuk. 
Só, bors, őrölt köménymag, zöld kapor, fokhagyma kerül még bele.
Lefedve főzzük.
Ha majdnem puha , a  kukoríca kását a tetejére tesszük, még nem keverjük bele.
Úgy 5 perc után, bele forgatjuk, készre főzzük. 
Az utolsó a paradicsomlé, amit belerakunk. 
A kukoricakása mellé kerülhet kevés rizs is csak finomabb lesz tőle. 
A sóval vigyázzunk, mert a sonka is sós lehet.  
Ha a kása  megpuhult, kész is van.
Letakarjuk abrosszal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss, lágy kenyérrel ették őseink!
Tetejére finom tejföl is kerülhet.

Nincsenek megjegyzések: