2014. február 26., szerda
Sós, sajtos muffinok.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Lekváros papucs.
Gabriella blogjában találtam rá.
Édesanyám is sokat sütötte.
Puhábbnak gondoltam.
Legközelebb egy tojást is teszek hozzá.
Egy napocskát is formáztam.
Kipróbáltam kifli alakban is.
Barna cukorba forgattam a tojás fehérjével megkent kifliket.
Drága jó Anyám nagyon sokat sütötte így a "hideg kiflijét".
Nincs meg a receptem.
Nem tudom miért volt ez a neve, hideg kifli, de mindenki szerette.
Ő is szilvalekvárral készítette.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 20., csütörtök
Zöldséges omlett.
Kevés olajon zöldségeket pirítok.
piros és zöld paprika csíkokra
hagyma laskára
paradicsom, hámozva mag nélkül karikára.
kevés édeskömény csíkok
2 levél medvehagyma aprítva.
2 tojást 1 ek tejszínnel habosra verek és a félig sült zöldségekre csurgatom.
1-2 percig fedő alatt sütöm.
Időnként megrázogatom, sózom , citromborssal,reszelt sajttal megszórom a tetejét.
Tányérra fordítva a zöldségek kerülnek felülre.
kiadós reggeli.
Gombával is finom.
Tetejére sült szalonna is kerülhet.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 14., péntek
Almás pite másképpen.
Nem
igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a
"szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre
liszt,
3 ek
pálma zsír
1 tojás
2 ek
tejföl
3 ek
porcukor
fél cs
sütőpor
1 ek mézes fűszerkeverék
1 kk kardamom
fél kk kurkuma
Töltelékhez
5 db alma
fél
citrom leve
3 ek
barna cukor
1 cs banán puding.
1 ek búza keményítő
2 dl ananász ivólé
1 dl tej.
1 ek expressz zselatin.
1db tojás+egy fehérje.
A kenéshez egy tojás sárgája.
A
lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok,
jól összegyúrom.
Folpakba
csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
A pudingot a keményítőt csomómentesre keverem a tejben.
A tejben, ivólében , a cukorral, megfőzöm, a reszelt almával együtt.
Még melegen elkeverek benne 1 ek expressz zselatint.
Ha langyosra hűlt bele keverem az egész tojást és a fehérjét, amit kissé felvertem.
A tésztából két kerek lapot nyújtok.
Kerek tortaformát kibélelem az egyik lappal.
Megszórom keksz morzsával, darált dióval és kristály cukorral.
Sütéskor ezek jól össze karamellizálódnak.
A kihűlt pudingos almát elterítem rajta.
Befedem a másik lappal.
A túl lógó széleket levágom, kézzel körben össze nyomkodom a széleket.
A közepén keresztben nyílást vágok, az eltávozó hőnek.
Kis tészta levél díszekkel rakom ki a tetejét.
Lekenem tojás sárgájával.
180C°-on 30 percig sül.
Télen a hóban hűtöm ki a pudingot, ezzel is időt takarítok meg.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 10., hétfő
Burgonyás pirog.
"A pirog olyan az oroszoknak, mint a balkáni népeknek a
burek, mindenféle ízben készítik, ráadásul mindenhol egy kicsit
másképpen."
Nálam, most burgonyás tésztából készült.
20 dkg héjában főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
1 db tojás,
só+ csipet fehér bors
só+ csipet fehér bors
1 ek kacsa zsír(lehet vaj is)
1 ek tejföl
2 dkg élesztő+1 kk cukor+kevés tej
Élesztőt a tejben a cukorral megfuttatom.
A dagasztást a kenyérsütőre bízom.
A liszt és a burgonya minősége dönti el, kell-e még bele folyadék, vagy liszt.
Közepesen lágy, de nyújtható tészta legyen.
Ha megkelt, lisztezett helyen fél centisre kinyújtom.
Hagyom kicsit pihenni.
Pohárral szaggatom kerekre.
Lehet szögletes, vagy háromszög is.
Maradék pörkölt, vagy pörköltszerűen lesütött fűszeres, darált hús, lehet a tölteléke.
Nálam húsosan és káposztásan készült.
Ledinsztelt káposztát mindig tartok a fagyóba, ilyen felhasználásra.
Most többféleképpen is formáztam.
Egy párat szezámmagba is forgattam.
Van egy ilyen kis szerkezetem is a formázáshoz.
Nagyon praktikus, mert le is zárja a széleket,
nem kell kézzel lenyomkodni.
Bő, forró olajban süthető.
Én általában pálma zsírt használok, nagyon egészséges.
Labels:
étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 8., szombat
Lóbab főzelék,fasírttal.
Életemben először ettem lóbabot.
Ősszel kaptam a szomszédtól és bekerült a fagyóba.
Most akadt a kezembe.
Felengedés után kuktába került, annyi vízzel, hogy kicsit ellepje.
Fűszerek: tárkony,,borsikafű, babérlevél,kakukkfű, 2 cikk fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, só, fehér bors .
Lezárva a kuktát 10 perc alatt kész.
Közben paprikás rántás készült,amit tejföllel kevertem simára.
Ezzel sűrítettem be a főzeléket.
Most fasírt volt hozzá a feltét.
Rájöttem nem fontos kuktába főzni, hamar megpuhul.
A maradékot már lábasban főzöm, talán nem lapulnak le úgy a szemek és a zöld színét is megtartja.
Labels:
étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 5., szerda
Túró gombóc, gránátalmával.
Nagyon régen készítettem, már.
Most egy méregtelenítő kúra közepén, ennyi bele fért a könnyű étel kategóriába.
1/4 kg túró
1 db tojás
3 ek gríz
1 cs vaníliás cukor.
Én,vaníliát nem használok, allergiás vagyok rá.
Villával, a túrót jól áttörve,összekeverem a hozzávalókat.
Legalább egy órát állnia kell.
A fagylaltos kanállal kimérve, tenyerem közt golyókat formálva ,forró vízbe kifőztem.
Közben,megpirítottam a saját készítésű házi szemlemorzsát, kevés kókusz zsíron, búzacsírával, vegyesen.
A zsemlemorzsámba kukorica pehely is van darálva.
A végén cukor helyett, barna nyírfacukorral ízesítettem, ez is jól meg karamellizálódott a morzsába.
Ezzel hintettem be a gombócokat, jól megforgatva a morzsába.
Nem egy intenzív ízű étel, ezért gránátalma maggal és zöld dió szeletekkel tettem izgalmassá.
Legközelebb, barackot is teszek a közepébe, hogy ízesebb legyen.
Labels:
étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. február 2., vasárnap
Sós gofri.
Gyerek koromba, ha elfogyott a kenyér és Édesanyám másnap sütött csak, reggelire "püfögőt" kaptunk.
Ez egy liszt, tej.,tojás,
szódabikarbónával futtatott , forró olajba csurgatott lepény
szerűség.
Nagyon finom.
Most én is így jártam, nem volt kenyerem.
Gyorsa összekevertem 2 db tojást ,liszttel, tejjel, szódabikarbónával, kevés sóval.
Raktam bele 1 ek burgonya pelyhet, 1 ek korpát, késhegynyi szódabikarbónát.
Habverővel jól összekevertem.
És akkor jött a gondolat, hogy nem olajban sütöm ki.
Bemelegítettem a gofri sütőt és abban készült el.
Nagyon finom lett.
Legközelebb fűszerezni fogom, kis grill, vagy gírosz fűszersóval, biztosan pikáns lesz.
Előző nap sütöttem tököt, almát.
Ezeket össze kevertem mézzel, ezt raktam a gofrira.
Nagyon érdekes ízek jöttek ki!
De kacsa zsírral megkenve, kaporral megszórva is finom.
Akár szendvics is készülhet belőle.
Pesztóval, sós csatnyival is finom.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kacsa pörkölt.
Beszereztem olcsón 2 csomag kacsa nyakat.
Leves már főtt belőle, most vadkacsa hússal vegyesen pörkölt készült belőle.
Leves már főtt belőle, most vadkacsa hússal vegyesen pörkölt készült belőle.
Vadkacsa szárny, comb, és egy pár pulyka töke is hozzá kérezkedett.
Egy nagy fej hagyma, kacsa zsíron megfonnyasztva, kevés vízzel felöntve.
Ebbe kerül a piros por paprika, kevés színes bors, tárkony, majoránna.
Egy kis házi lecsó.
Felfőzöm és megforgatom benne a húsokat, hogy jól megpörösödjenek.
Még adok hozzá szűrt vizet, keveset.
Puhára főzöm, visszasül zsírjára.
Most szép sárga házi tojásból készült hozzá nokedli.
Csak annyi lisztből,amit a 6 db tojás felvesz, víz nem kerül hozzá.
Egy öntött vas lábasban készült, nagyon ízesen fő benne minden.
Nagy adag lett, lefagyasztottam belőle, olyan napokra, amikor nincs időm főzni.
Másnap saját készítésű,nagy pörkölt csigát főztem hozzá köretnek.
A vastagabb húsokból kiszedtem és egy tojással a késes darabolóba került.
Tésztát gyúrtam és görcsök tölteléke lett ez a massza.
Finom, laktató levesbetét.
Labels:
étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Kacsanyak leves.
Kaptam friss , jó minőségű kacsa nyakat,és olcsón.
Most,leves készült belőle.
A leves.
Hideg vízbe raktam oda, kuktába a húst.
Mikor felfőtt lehaboztam, sóztam ,és lezártam a kuktát.
Szép csendesen főtt.
Kb 10 perc múlva kinyitottam a csap alatt, lehűtve.
Felzöldségeltem: egy egész burgonya,sárgarépa, petrezselyem , karalábé bors , friss zeller levél került bele.
Lezárva kb 5 percig főtt, megint kinyitottam.
Házi , saját készítésű, közepesen széles, metéltet főztem bele.
Zellerem, egész télen van egy cserépben.
Labels:
Levesek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. január 29., szerda
Blogjáték.
Valamikor 2-3 éve a Blogdíjak adományozása volt a divat blogger körökben.
Aztán egy idő után valahogy
"terhessé" vált a különböző blogokon kutakodni, tanulmányozni, hogy
szerintünk ki mivel érdemelte ki, hogy díjat kapjon tőlünk.
Különben is, mostanában a facebookon "zajlik az élet", ahol jóformán mindenki fenn van, ismerősnek jelölve, vagy a különféle csoportokba tömörülve ott vagyunk mind egy helyen.
Különben is, mostanában a facebookon "zajlik az élet", ahol jóformán mindenki fenn van, ismerősnek jelölve, vagy a különféle csoportokba tömörülve ott vagyunk mind egy helyen.
A blog élet pedig
szinte "elsatnyult".
Ilyesmi meggondolásból indította Szera ezt a játékot, melynek szabályai hasonlóak a díjátadós játékéhoz.
Játék menete:
1. Linkeld be azt a személyt a blogodba, aki megjelölt.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Jelölj ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Értesítsd a kijelölt személyeket egy hozzászólásban a blogjukon.
Ilyesmi meggondolásból indította Szera ezt a játékot, melynek szabályai hasonlóak a díjátadós játékéhoz.
Játék menete:
1. Linkeld be azt a személyt a blogodba, aki megjelölt.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Jelölj ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Értesítsd a kijelölt személyeket egy hozzászólásban a blogjukon.
Engem marisz jelölt a játékra.
Magamról.
1.
Nyugdíjas vagyok, aki mindent
szeret kipróbálni.
2.
Kicsit bezárkóztam, nem
járok közösségbe. A net sok ismerőssel összeköt.
Írom a blogom, és várom az ötvenezredik látogatót.
3.
Van egy csoportom a Facebookon.
4.Egy
kertes blogot is írok „ Olgis kertje és virágai”.
5.Ez az oldal is az
enyém: Olgis receptjei https://www.facebook.com/pages/Olgis-receptjei/616631755049854
6.Több lapban és
oldalon publikálom a receptjeimet, ingyen és bérmentve.
Benevezek
receptversenyekbe, kisebb, nagyobb sikerrel.
7. Kézimunkázom,
fotózom, családfánkat készítem, sütök, főzök, és imádom a családom.
Akiknek tovább adom
Egy
kreatív blogot olvashatsz nála.
Csodálatosan
díszíti a tortáit, remek háziasszony.
Csak minőségi alapanyagokat használ.
Ő maga gyúrja a rétest.
Bakonyi karfiolját
ki kell próbálnod.
Vigyáz a környezetére, egészségesen főz.
Ő ezt
vallja:” Mond, meg mit eszel, megmondom ki vagy.
Labels:
blogjáték.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. január 27., hétfő
Sült hal, héjában sült burgonyával.
A gyors ebéd, vagy vacsora megoldható vele.
A halat sózom ,citrom borsozom.
A kukorica lisztet paprikával ízesítem, ebben megforgatom.
Kevés kókuszzsírban mindkét oldalát fedő alatt 2-2 perc alatt kisütöm.
Most tengeri halfilé sült.
Közben sül a mikróban a megmosott egész burgonya.
800W 5 perc elég neki.
Villát beleszúrva lehámozom,negyedelem és megforgatom a hal után visszamaradt kevés zsiradékban.
Szép pirosra sütöm, megszórom sült burgonya fűszersóval.
Kész is az egy tál étel.
Általam készített vegyes savanyúsággal fogyasztottam.
Tipp: a burgonyát pár percre konyhakendővel letakarom, így könnyebben lejön a héja.
A zsiradékban sütött hal és burgonya ropogósabb, mint olajban sütve.
A pálma és a kókuszzsír nagyon egészséges.
Én ezeket használom.
Labels:
főétel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2014. január 26., vasárnap
Heti, korpás kenyerem.
Nálam e-szerint a recept szerint készül a KENYÉR
Most egy kicsit változtattam.
Raktam bele 2 ek korpát
1 ek búzacsírát is. Ezért még egy kis folyadékot adtam hozzá.
Most fele víz, fele tej-et használtam.
Nagyon puha, ízletes lett a kenyerem.
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)