2024. december 30., hétfő

A borsokról!


 

A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk  vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.

A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.

"Ti is használtok fekete borsot?
"Ha igen, akkor jó hírünk van: nemcsak az ételek ízesítése miatt érdemes rendszeresen használni, hanem egészségre gyakorolt hatásai miatt is. A fekete bors mangánt és rezet tartalmaz. Többek között segíti a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, méregtelenít, serkenti a vérkeringést, és fokozza az anyagcserét."(paprikum)
https://www.vegeta.hu/hu/aktualitas/a-fekete-bors-jotekony-hatasai-a-szervezetunkrebet ITT olvashatsz róla
Több fajtája is létezik.
Leggyakrabban a fetete borsot használjuk.


A fehér bors használata is is nagyon egészséges.

Fontos szabály, hogy a könnyű ételekhez fehér, a nehezekhez pedig fekete borsot használjunk!
A fehér borsot akkor válasszunk, ha érezni akarjuk az erejét, de anélkül, hogy az az étel saját ízét elvenné. Ebben az esetben a fehér borsot röviddel a főzés befejezése előtt kell az ételbe tenni.
Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.
 A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan gyümölcsökből készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.
A vörös vagy piros borsot véletlenül se keverjük össze a rózsaborssal: színét attól kapja, hogy a bogyó húsa rajta marad a magon, speciális eljárással együtt szárítják meg.
 Ez a bors nagyon ritka.


A rózsabors valójában nem valós bors, a perui borsfa lecsüngő ágainak a termése. Mivel ezek azonos alakúak és méretűek, mint igazi bors, így rózsabors néven forgalmazzák. Édeskés aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, de hiányzik belőle a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki.


Én most beszereztem még két különleges borsot.



Tényleg csoki íze van!


És egy vegyes tarka bors csomagot, frissen őrlöm a főzéshez!
Ez a régi daráló segít az őrlésben!



2024. december 28., szombat

Töltött káposzta , cserép edényben , sütőben, samott lapon főzve.


 
Cserépedényben, sütőben, samott lapon főzve.
Van egy vastagabb samott lap a sütőmben, ez még egyenletesebben, és tovább tartja a hőt.
Kelkáposzta levélbe tekerve, sertés dagadóval gazdagítva, készült a karácsonyi töltött káposzta.
És még sokkal ,kisebbeket is tekerünk!
Főleg a lakodalmas káposzták kicsik, szinte falatnyiak!

Elkészítését ITT olvashatod!

Nagyszüleink kemencében főzték!

Az edény tetejét agyaggal letapasztva, minden íz az edényben maradt.




2024. december 19., csütörtök

Levél díszek, csokiból.



A torták díszítéséhez saját kezűleg is készíthetünk dekorációt csokiból.
Jó minőségű, legalább 70 %-os csokira lesz szükségünk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét.
Szép erezetű faleveleket válogatunk, megmossuk, szárítjuk. Ecsettel visszük fel a levél fonákjára az olvadt csokit, legalább két rétegben. 
Sütőpapírra helyezve hagyjuk megdermedni.
Dermedés után a levél lehúzható a csokiról.
A rózsa, a borostyán, és más virág levelek alkalmasak, szép az erezetük.
Fehér csokiból , ételszínezékkel több színt is készíthetünk.





2024. december 16., hétfő

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







A bodza és akác virág hasznosítása.



BODZA


A BODZA TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI  SZEREPE
"A bodzát jótevő fának is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével.
A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó, vízhajtó hatású.
Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják.
A bodzabogyóból készítenek gyógy- lekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak.
A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak.
Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák.
A népi gyógyászatban kérgéből féregűző teát főztek.
 A bodzatermés enyhe hashajtóhatású."

 Nem panaszkodhatunk, bőven terem a határban,a kertek alatt.
Bárki hozzá juthat.
Már lefutóban a virágzás, de még mindig találhatunk egy két kései virágot.
Ez éppen elég a napi bodzaital készítéséhez.
Sokan azt írják nem mossák meg.
Ez bizony nem jó. 
Hiába esett a sok eső, a legyek, bogarak igencsak megmásszák, lepiszkítják.
Elengedhetetlen a mosás.
A kis pókok úgy el tudnak bújni a virágernyőbe.
Ráadásul még zöld színűekkel is találkoztam.
Nálam úgy történik, hogy szedés  és mosás után kicsit kiterítem egy abroszra, lecsurog a nedvesség róla.

Fontos ez , akkor ha szárítom.
Most sokat szárítottam,bodzát, akác virágot.
Télen teát főzök belőle.
Szörpöt ritkán  készítek, , kerülöm a nagyon cukros leveket.
Inkább csak olyan ivólé féle  itóka készül, édesítővel.
Egy tálba, vagy üvegbe kerülnek a virágok, citromsav  édesítő, és szűrt víz.
Citrom, csak akkor, ha van kéznél bio citrom.
A nagy kocsányokat leollózom a virág ernyőről, szinte csak a virágok maradnak.

A kocsányoknak  nem jó ízt adnak az italnak.
Egy éjszaka áll , néha megkeverem.
Nem szeretem sokáig tartani, mert megposhad.
Leszűrve, üvegekbe, a hűtőbe el áll egy pár napig.
Legutóbb, már szinte le tudtam rázni a virágokat egy adag így lett megszárítva.
A bodza bogyójából kivonatot készítek majd, amit cukormázak színezéséhez használok fel.
AKÁC 
Hasonló képen szárítottam akác virágot is.
Zárható üvegbe kerülnek a téli tea keverékbe.
Önállóan az akácnak nincs jellegzetes íze, ezért keverem mentával, citrom fűvel.
Száradnak az akác virágok.



Idei, téli tea keverékem!

 

Minden nyáron szárítok gyógynövényeket, aszalógépben, melyek a kertemben teremnek meg.
ITT is olvashatsz róla!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2015/02/teakeverek-keszitese.html
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék. 
Filterezettem is belőle.
 Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag,  ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt. 
Amitől ilyen szép színű a tea.



került bele:
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
 fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
 ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
fügefa levele..stb
 Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.

Télre is készül egy tea keverék!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/01/idei-teli-tea-keverekem.html

Filteres, gyümölcsteát készítettem.


A nyáron, készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.
A vissza maradt gyümölcshúst aszalógépben kiszárítottam,majd porrá őröltem.


Most ezt a port filtereztem be.


Egy pár darab filterbe birsalmából készült gyümölcsbőr darabkákat is raktam.

Kipróbáltam elektromos teafőzőbe, és csak forró vízben is ,működik, aromás, ízletes, szép a színe!
Jövőre, még több gyümölcsöt aszalok meg.
Most van meggy, szilva, szőlő, cseresznye aszalva.
Ezekkel is fogom párosítani a gyümölcsport a filterben.

2024. december 14., szombat

Kenyérsütés ,vegyes lisztekből!

Most a kenyér sütőre bíztam a dagasztást, és a sütést is.
 36 dkg vegyes liszt:
(12 dkg cirok
12 dkg rétes
 12dkg  rozsliszt.)
1 ek rizsliszt
2.5dl víz
 10 dkg saját kovász
 2 kk só
 1 kk sikér
1 kk cukor
2 kk olaj
Dagasztógép 3 óra 10 perc alatt dagasztott, kelesztett, sütött.
Kissé halványnak találtam a héját, ezért légkeverésre betettem a sütőbe 200 fokra 5 percre.
Szépen megpirult a héj!
A bélzettel is elégedett vagyok.








2024. december 8., vasárnap

Orbáncfüves és körömvirágos olaj készült.

Orbáncfű .
A növényt beültettem a kertembe.
 A patikánk  árokpartján találtam.
Mivel lyukas a levele, ha a nap felé tartod,"lyukas linkának" is hívják.
"(növ., Hypericum L., linka), a róla nevezett család füve, félcserjéje v. cserjéje, 160 fajta leginkább az északi földgomb mérsékelt vidékén és a hegyi régióban terem, hazánkban mintegy 13 faj. Levele épszélü, gyakran mirigyes-pontos, virága többnyire sárga, ágas-bogas, termése sokmagu tok. A H. perforatum L. (csengőfű, csengővirág, 77-liku fű, Szentiván-virág, lyukas levelű fű, néhol arannyal versengő fű) egész 6 dm. magas, levele nyeletlen, széles, hosszas tojásdad. Balzsamos illatú, fanyar, keserű, gyántás ízü; verőfényes helyen mindenütt nő, régen babonás fű, szt. Iván éjjelén kell szedni; a boszorkány és kísértet ellen véd, a fiatal bimbójából kinyomott lilapiros lé (szt. Iván vére) varázsló szer, különben pedig orvosságnak használatos. 
Az O. legtöbb faját kertbe lehet ültetni. Mindegyikben több-kevesebb piros festék van, különösen a virágnak fekete szinü mirigyeiben. Ujjunk közt dörzsölve szépen pirosít. Belőle főzik sebre a szentiván-olajat (oleum Hyperici). Borszesszel kivont festékével a pálinkát szinesítik. Officinális volt a D.-európai H. coris L., a sziciliai és görög H. hircinum L. A nagy virágu, örökzöld, görög H. calycinum L. meg a H. Balearicum L. kedvelt kerti virág. Szép az örökzöld H. oblongifolium Wall. piros ágaival a Himálajáról. A H. androsaemum L., l. Androsaemum.)
Forrás: Pallas Nagylexikon"

Saját alapanyaggal, a nap energiáját felhasználva készült az orbáncfű olajam.
Kis üvegbe a helyeztem a virág szirmokat, felöntöttem extra szűz olíva olajjal és lezártam az üveget.


Minden nap kitettem a napra.
2 hét után ilyen szép vöröses lett az olaj. 


Átszűrtem és hűvös helyen tárolom, használom is a kisebb bőrhibákra,jó hatással.

A töredezett körmöknek is nagy segítség, ha éjszakára bekenjük vele.


"Hangulatjavító, melegítő hatású gyógynövény olaj, amely megnyugtat, ha stresszes vagy. Kivételes bőrápoló és regeneráló tulajdonságával kiegyenlíti bőröd tónusát, valamint megújítja azt és gátolja az öregedési folyamatokat. Sebgyógyító és fertőtlenítő hatásai révén a gyulladások kezelésére is kiváló: használatával gyorsabban gyógyulnak a sebek."
Körömvirág .
 Ez a  növény is nő a kertemben.

Leszedve a virágokat, lecsipegettem a szirmait és olíva olajba raktam.



Ő is ment a napra.
Van, aki főzi, de most a melegben nagyon szépen oldódott az olajban.
Ő is 2 hétig érlelődött.
Átszűrés után várakozik a hűvös spájz polcon a felhasználásra. 
" Régóta használják enyhítő gyógyírként bőrgyulladásra, ekcémára, sőt fogfájásra és még méhcsípésre is alkalmazzák. Déd-és nagyszüleink korában sokan készítettek belőle krémeket,teákat és olajakat is. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket vásárolhatunk."