2025. január 8., szerda

Virágfánkot sütöttem.



Itt a farsangi szezon, készülhet a  fánk.

Virágfánkok.

Régóta vágyom  ilyen formákra.

Régebben  egy kedves ismerősöm, kölcsön adta és kipróbáltam.
Már van sajátom is. (2017 óta)

Így sikerült.
Nekem nagyon ízlik.
És nem is túl bonyolult.
2 egész tojás
3ek rizsliszt vagy rétesliszt
3 ek sima liszt
 1 dl tej
1 kk sütőpor
1 ek olaj
1 kk cukor
pici só
Ez egy kisebb adag!
 Sűrű palacsinta tészta készül. 
Ajánlatos fém edénybe készíteni, mert a forró forma ha hozzá ér, a műanyag edényt megolvaszthatja.

Fél órát pihen.
A sütőpor csak ezután kerül bele.
Olajat felforrósítok, bele állítom a formát. 

Ezután a masszába mártom, és megy az olajba.
Hamar megsül, egy késsel rásegítve azonnal lejön a formáról.
Megmértem étel hőmérővel 70 fok volt az olaj.

Ez nagyon forró volt, 60 fokra mérsékeltem a sütéshez.
A héten készített fedő fogóm, jó szolgálatot tett, ugyanis a forma nyele nagyon felmelegszik,  nem ajánlatos csupasz kézzel megfogni.
Fahéjas, és bodzás porcukorral szórtam meg és házi sárgabarack lekvárral fogyasztottam.
Már készült céklaporral színezve is!


2025. január 2., csütörtök

Kombe készült!





Nagyon laktató kelt tészta, gyakorlatilag bármikor fogyasztható.
A tölteléket természetesen mindenki a saját ízlése alapján módosíthatja, azok itt csak iránymutatóként szerepelnek. Gyakorlatilag végtelen lehetőségeket rejt magában a recept.
Medvehagymával , kókusztejjel is készítettem már .
 A receptet a cookpad.com  oldalon találtam.
https://cookpad.com/hu/receptek/1924885-kombe
Nagyon jó fázis fotókkal.

  1. 600 g búzaliszt (BL55)
  2. 20 dkg kovász 
  3.            (7 g instant élesztőt ír az eredeti recept)
  4. 1 csapott teáskanál kristálycukor
  5. 350 ml  tej
  6. 2 csapott teáskanál só
  7. 100 ml víz-nálam laktózmentes tej




A tölteléken változtattam.
Hagyma, gomba, sonka, és kolbász karikák összesütve, kihűtve kerültek bele.
Tetejét tojással kentem le .
 Lenmaggal és bio szezámmaggal szórtam meg.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nem igényel sok munkát, könnyen elkészíthető étel.
Akár egy vacsora is lehet.






https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/03/kombe-ii-medvehagymas-kokusztejes.html




2025. január 1., szerda

Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!

 

Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a  mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb három órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy tepsi is került az edény alá, igy könnyebben tudtam mozgatni.
A fedele rajta volt.
A zöldségeket, fűszereket az utolsó félóban raktam bele.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
Már töltött káposzta is készült  ebben az edényben, a sütőben.
ITT megnézheted!





2024. december 30., hétfő

A borsokról!


 

A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk  vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.

A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.

"Ti is használtok fekete borsot?
"Ha igen, akkor jó hírünk van: nemcsak az ételek ízesítése miatt érdemes rendszeresen használni, hanem egészségre gyakorolt hatásai miatt is. A fekete bors mangánt és rezet tartalmaz. Többek között segíti a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, méregtelenít, serkenti a vérkeringést, és fokozza az anyagcserét."(paprikum)
https://www.vegeta.hu/hu/aktualitas/a-fekete-bors-jotekony-hatasai-a-szervezetunkrebet ITT olvashatsz róla
Több fajtája is létezik.
Leggyakrabban a fetete borsot használjuk.


A fehér bors használata is is nagyon egészséges.

Fontos szabály, hogy a könnyű ételekhez fehér, a nehezekhez pedig fekete borsot használjunk!
A fehér borsot akkor válasszunk, ha érezni akarjuk az erejét, de anélkül, hogy az az étel saját ízét elvenné. Ebben az esetben a fehér borsot röviddel a főzés befejezése előtt kell az ételbe tenni.
Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.
 A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan gyümölcsökből készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.
A vörös vagy piros borsot véletlenül se keverjük össze a rózsaborssal: színét attól kapja, hogy a bogyó húsa rajta marad a magon, speciális eljárással együtt szárítják meg.
 Ez a bors nagyon ritka.


A rózsabors valójában nem valós bors, a perui borsfa lecsüngő ágainak a termése. Mivel ezek azonos alakúak és méretűek, mint igazi bors, így rózsabors néven forgalmazzák. Édeskés aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, de hiányzik belőle a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki.


Én most beszereztem még két különleges borsot.



Tényleg csoki íze van!


És egy vegyes tarka bors csomagot, frissen őrlöm a főzéshez!
Ez a régi daráló segít az őrlésben!



2024. december 28., szombat

Töltött káposzta , cserép edényben , sütőben, samott lapon főzve.


 
Cserépedényben, sütőben, samott lapon főzve.
Van egy vastagabb samott lap a sütőmben, ez még egyenletesebben, és tovább tartja a hőt.
Kelkáposzta levélbe tekerve, sertés dagadóval gazdagítva, készült a karácsonyi töltött káposzta.
És még sokkal ,kisebbeket is tekerünk!
Főleg a lakodalmas káposzták kicsik, szinte falatnyiak!

Elkészítését ITT olvashatod!

Nagyszüleink kemencében főzték!

Az edény tetejét agyaggal letapasztva, minden íz az edényben maradt.




2024. december 19., csütörtök

Levél díszek, csokiból.



A torták díszítéséhez saját kezűleg is készíthetünk dekorációt csokiból.
Jó minőségű, legalább 70 %-os csokira lesz szükségünk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét.
Szép erezetű faleveleket válogatunk, megmossuk, szárítjuk. Ecsettel visszük fel a levél fonákjára az olvadt csokit, legalább két rétegben. 
Sütőpapírra helyezve hagyjuk megdermedni.
Dermedés után a levél lehúzható a csokiról.
A rózsa, a borostyán, és más virág levelek alkalmasak, szép az erezetük.
Fehér csokiból , ételszínezékkel több színt is készíthetünk.





2024. december 16., hétfő

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.