2015. szeptember 14., hétfő

Szőlő ivólé készült.




Korai érésű, apró szemű kék szőlőm, már érett.
Nem tudom,  a nevét. Talán oportó.
Nagyon édes, cukor sem kell hozzá.
A befőző automata lékészítője mindent elvégez, egy csapon leengedem a kész levet. 
Tartósító nélkül készül.
Üvegekbe töltöm, még kiautomatázom(csirátlanítja a gép.)
Felcímkézés után, mehet is a helyére.


Már nagy befőttes üvegekbe is került, mert már az 50 liter ivólénél tartok. 

Készült,sárgabarackból, őszibarackból, szilvából, körtéből, és vegyes gyümölcsökből is.
A gyümölcsök is saját termések.
Mind tartósító és cukor mentes.


A címkéket is én készítem, írom, nyomtatom.

2015. szeptember 13., vasárnap

Grillezett marha szelet.


Szép húst kaptam.
Borjúnak titulálták, de a rostokból ítélve már nem volt valami fiatal.
Bepácoltam: grill fűszer,  fokhagyma,hagyma karikák, olaj, citrombors.
Ebben a pácban állt 24 órát.
Grillezés előtt sóztam.
Egy kontakt , elektromos grillen sütöttem meg..
Grilleztem még hozzá céklát, burgonyát és a hagyma karikákat.

2015. szeptember 12., szombat

Pizza alap készült.





Rendhagyó módon, most a sütőben sültek a zöldségek.
Egy grillfóliával bélelt tepsiben került :
a kimagozott paradicsom
paprika, hagyma, fokhagyma
3 csokor zöld fűszer:
 sok oreganó
majoranna, 
rozmaring
izsóp
kakukkfű
lestyán levél
zsálya
rukkola levél, só, bors
Nálam többfajta  paradicsomterem, jó húsosak, parázsak.







 A bazsalikom levelet a  sütés végén szórtam rá.
Tetejét megszórtam kókusz zsír forgácsokkal.
Jó órát sült, közben párszor megkavartam.
A zöld fűszer csokrokból kioldódtak az ízek, a lében.
Mikor kihűlt, a tepsit megdöntve, hogy a lé egy helyre gyűljön, késes darabolóba szedtem és össze keverte a gép.
Mivel nem hámoztam meg a paradicsomot, áthajtottam a tekerős paradicsom, passzírozón.
 Így a héjat eltávolítottam és pépesebb is lett a massza.
Kis üvegekbe, a befőző automatában csírátlanítottam.(90/40 )

Már a kamra polcán, megcímkézve, várják a felhasználást.
Frissen, spagettivel próbáltam ki, nagyon ízletes  a szósz, tésztára is.



2015. szeptember 10., csütörtök

Pelmenyi, sütve.



Ma főzős napom volt.
Élesztős tésztát gyúrtam, tojással, olajjal.
Tepertős pogácsa  készült a feléből,szezám magosan.



Másik feléből pelmenyit készítettem.

Most hagymás, zöld fűszeres, piros paprikás vajban forgattam át, egy kevés főzővízzel és csedár sajt került a tetejére.
A töltelék is más, párolt káposzta is került a hagymás, fűszeres darált húshoz.
Legutóbb kapor volt a pelmenyi  tésztájában és rá is az került.
Kipróbáltam sütve is, a lángos után, az olajban szép pirosra sültek.

Nagyon jó így is.
Kenyér is  sült ma.
Újból a kenyérsütő géppel készült.
Előkovászolással.
Kevés korpával, búzacsírával, zabliszttel.

Elvettem belőle két lángosra valót.
Amíg készül a pelmenyi el is fogy.
A jó ropogós végét, még langyosan, szőlővel ettem. 
" Jó a szőlő, lágy kenyérrel"


2015. szeptember 6., vasárnap

Krémest sütöttem!


Kész, nyújtott, leveles tésztából sültek a lapok.
A felsőt már fel kockázva tettem a sütőbe.
Krém:
2cs tejszínes pudingporból, 6 dl vízzel, 3 ek cukorral pudingot főztem.
Eredetileg vanília pudingot ír a recept, de én allergiás vagyok a vaníliára, ezért, egy mandula esenc kerül bele.
 Kevés étel színezéktől lesz sárga.
Még melegen bele kevertem 5 tojás keményre felvert fehérjét.
Jól átforgattam, szinte megfőztem.
1 ek expressz zselatin is került bele.
Most egy karamellkrémes réteg került előbb a lapra.
Kevertem hozzá keveset a krémből és ez került alulra, majd rá a krém.


Ezután a felső lap.

Mindig bajban vagyok a fogyasztásával, villával, kanállal, kézzel? 
Mikor, hogy esik jól.

2015. szeptember 5., szombat

Paprikás krumplim, tört uborkával!


Jó lecsós alappal indítottam, kis  füstölt sonka darabokkal.
Saját ,sárga burgonyával, a kertemből.
 Került még bele:
.2 szál mangold  2 cikk fokhagyma és zöld fűszerek, meg köménymag is
Majd a végén egy marék, saját készítésű tarhonya  főtt bele.

Tört uborkát készítettem mellé.

Valami fenséges étel.
Jólesik utána egy pohár, saját készítésű  gyümölcslé.
Természetesen cukor és tartósító nélkül.
Saját készítésű címkével ellátva.

Apró káposzta, gerslivel!


Jó, döntés volt a főzése, mert minden volt hozzá a kertben.
A füstölt sonka meg a fagyasztóban várakozott, a kolbásszal együtt.
Két fej hagymát, zsíron+olajon elkezdtem pirítani,  zöld, sárga, piros,paprika került még mellé.
Mikor jó üveges lett felöntöttem kevés vízzel.
Piros paprikát tettem bele bőven, meg borsot, köménymagot, és ment hozzá a hús, meg karikára vágott kolbász.
3 gerezd fokhagyma, egy csokor zöld fűszer(oreganó, tárkony, kakukkfű, izsóp és borsikafű). Kicsit főztem és hozzá raktam a laskára vágott káposztát, mangold levelét nyelét,(pirosat és zöldet) és pár torma levelet, laskára vágva.
Mangold a kertemben.

A végén kerül bele darabolt paradicsom, a megmosott gömbölyű szemű rizs, gersli és egy pár kanál kukorica kása(a finomabb őrlésű)
A kukorica kása sűríti, tömörebbé teszi, összefogja az egészet.
Ilyenkor már csak takarékon, fedő alatt puhul, gyakori  rázogatás, enyhe kavargatás mellett a vas lábasban.
Most sok készült.
Nagyon ízletes lett
Befőző automatában csirátlanítottam 3 üveggel.

Jó lesz, olyan napokon, amikor nem érek rá főzni.
Közben sült egy kenyér a kenyérsütő gépben.
Nagyon finom volt a káposztához, a friss, lágy kenyér.


Dolgozott a befőző automata is, a tegnap lefőtt őszibarack és szilva levet csirátlanította.
Már meg is címkéztem.
A címkéket is én írom, nyomtatom.


Pluszban még raktam az automatába 4 kis  üveget, amibe  pici paradicsomokat, (pirosat, sárgát, csoki színűt), egérdinnyét, és lugas paprikát is tettem, ecetes, sós, cukros lével, fűszerekkel, savanyítva.
A csoki paradicsomok, és társai.






Visszatértem a kenyérsütő géphez!


A nagy melegben a sütő bekapcsolása nem kellemes. 
Most ,újból a kenyérsütőre bíztam a kenyerem sütését.
Szinte már elszoktam tőle, kerestem is sokáig, a megfelelő programot.
A hagyományos , bevált kenyér receptem használtam.
De, került bele, 1 ek burgonya pehely, 1 ek búza korpa, és 1 ek szárított búza csíra is.
A víz fele tej.
A kovászt előző este elkészítettem.
 2 dkg élesztő 12,5 dkg liszt 125 ml víz és kevés olaj.
Jól kikevertem!
Éjszaka a pulton pihent.
Ma ment hozzá fél kg BL 55-ös liszt.
225 ml  folyadék, fele víz-fele tej
3 kk só
 pici aszkorbin 
1 kk sikér
1 ek olaj.
1 kk cukor
Mindent bele raktam a gépbe és ő dolgozott.
 Csak annyit avatkoztam bele, hogy bemetszettem a megkelt tészta tetejét két óránál, mivel 3 órás a program.
Közben végeztem a dolgomat.
A kenyérsütő gép tetejére egy négyrét hajtott konyhakendő került, ezzel is csökkentve a hőveszteséget.
A szellőző nyílások szabadon maradtak.
Sütés után, rácson hűlt,vízzel megspricceltem és egy konyhakendővel letakartam.
Puha héj, gyönyörű bélzet lett az eredmény.

Közben elkészült a finom füstölt húsos,paradicsomos, apró káposzta, (kevés mangolddal, torma levéllel, gerslivel, kukorica kásával, rizzsel)amihez a lágy kenyér fenséges volt. 

Már érik a szőlő. 
" Jó a szőlő, lágy kenyérrel!"
Ma én is ettem!
De még milyen jó, meg őszi barackkal. 
És ez mind saját termés.Én termeltem.



Gyerekkorom ízei jöttek elő,amikor az Édesanyám megszelte a kemencés lágy kenyeret és mentünk a kertbe a szőlő tőke alá ülve ettük.
Ma őszibarack és szilva ivólé  is készült.
Már az 50. liter készült el  saját termésű gyümölcsökből, a befőző automata lékészítőjével.
Cukor és tartósító nélkül..
A címkéket is én készítem, nyomtatom.


Egy pohár, nagyon jól oltja a szomjat az apró káposzta után.
Ma tartalmas, de fárasztó napom volt.
A befőző automata még megy, 3 üveg apró káposzta van benne, csirátlanításra, utána a polcra kerül.
Nagy adag készült , lett belőle tartalék is.