2018. február 17., szombat

Kocsonya készült!



Már kikívánkozott a fagyasztóból a csülök, a köröm, egy darab tarja, és sok bőr.
Kuktába kerültek .
Mikor felfőtt, lehaboztam.
Só bors, 1 fej hagyma,  szemes bors és fokhagyma került bele.
Lezártam a kuktát, és szép lassan főtt, egy háromnegyed órát.
Hagytam állni, leszűrtem, és mikor jól lehűlt, dobozokba raktam.
Olyan kemény lett, ahogyan Édesapám szerette.
Azt mondta, az a jó kocsonya, amit késsel, villával lehet enni és lelátunk az aljára,olyan tiszta, átlátszó.
Na ez , olyan lett.


Mini fánkok, pelmenyi készítővel, fűszeres tésztából.

Fánk, minden mennyiségben. 
Készült már: burgonyás, hagyományos, csicsókás virágfánk.
Most, mini fánkokat készítettem.
A zöld fűszeres, vadkovászos  tésztából, pelmenyi készítővel, szaggatott, kis hatszögeket  olajban sütöttem ki.



Egy fél órát pihent , szépen feljött,  a forró olajban,szinte hólyagos lett.

Káposztás, kis kagylók, zöld fűszeres tésztából.



Ha már kéznél van a friss vadkovász, egy kicsit megbolondítom vele a gyúrt tésztámat. 
Vadkovászom.

2 ek vadkovász, kevés vízben elmosom, ütök hozzá egy tojást.
Került bele még fél dl olaj és só is.
A szárított majoránna, és a kakukkfű,  szinte kínálta magát a fűszerpolcon. 
A  friss bazsalikom is ide kívánkozott az ablakból.
Jó döntés volt, ízes lett a tészta.
Amennyi lisztet felvesz, közepesen lágy tésztát gyúrok.

Kevés pihentetés után rudakat sodortam belőle, kis nudlikra vágtam.

Végig görgettem egy igazi szövő bordán.

Egy részt elvettem belőle és a pelmenyi készítővel kiformáztam.

Egy részt vastagabbra, a többit vékonyabbra.

A vastagabból ,olajban sült, mini fánkok lettek.

A vékonyabbat vízben kifőztem, a kisodort kagylókkal együtt.
Készült rá egy olajban párolt ,laskára vágott édes káposzta  Köménymag, kakukkfű, majoranna ízesítette.

A tészta könnyű a vadkovásztól a káposzta ízes a fűszerektől.

Fánkok, vadkovásszal, élesztő nélkül!


A héten vadkovászt készítettem!
 Egész héten, etetgettem és péntekre, 6.napra kész lett.
Ki is próbáltam, mielőtt 25 dkg-jával 5 cs , a fagyóba és egy adag hideg helyre került.
Ez utóbbit még etetgetem és a jövő héten vele sül a kenyér.
Egy kisebb cipó is készült.


A fánkok íze csodás lett!
Nem érzik rajta élesztő íz, hiszen nincs is benne.
A belseje is remek,könnyű, foszlós.
Készült sima és  házi, üstben készült szilvalekváros is.
Egy egészséges tésztaféle.
Ha nem tudom, hogy élesztő mentes, el sem hiszem!
Kipróbáltam a tésztából 2 db lángost is.
Könnyű és ízletes.

Készítettem a fázisokról egy feliratos videót is..


2018. február 13., kedd

Ropogós lapcsánkám!


Nagyon finom, magas keményítő tartalmú burgonyám van, sárga.
Újabban szálasra reszelem, ezzel a praktikus szeletelővel. 
A Jézuska hozta nekem.

Sokfélét szeletel, elektromos, nagy segítség.
Most a  sima és hullámos szeletelést is kipróbáltam rajta.

A lereszelt burgonyához, liszt, tojás, só, bors,és fokhagyma került. 
Ropogósra sült az olajban.

Madártej, sült habbal!



Mintegy úszó sziget, olyan a látvány.
Most a hab a sütőbe sült.
Remek találmány ez a módszer, hogy a hab ne essen össze.
Sok tojásfehérjém összegyűlt, lefagyasztva várnak a felhasználásra.
Hab:
6 db tojás fehérje  15 dkg cukor, csipet só. 
A felvert habba 1 ek kukorica keményítő a végén.
Sütőpapírral bélelt tepsire kanalaztam.
150 C  fokon sült 15 percig.
 Belseje lágy marad,teteje kicsit megkaramellizálódik, ettől még finomabb!

Közben 3 db egész tojást elkevertem, 2 ek kukorica keményítővel,  3 ek cukorral,1 kk mandula esenccel, kevés tejjel, hogy ne legyen csomós.
Majd 3 dl tej került még hozzá.
 Közepesen, sűrűre főztem.
Erre ültettem rá a hab csónakokat, tényleg, mint egy sziget. 
Kihűlés után fogyasztható!




2018. február 9., péntek

Kenyér sült, és egyebek.


A szokásos heti sütés.
 Egy nagyobb, szögletes formába, és egy kisebb zsúrkenyér.
Recept:
Kenyér  recept.

Fél kg liszt- fele rétes
1.5 dl tej  2 dl víz)
2dkg élesztő
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.
1 ek burgonya pehely
+A gyors kovász

Gyors kovászom
3 ek liszt
1 dl tej(víz)


1 dkg élesztő



4 kis gombócot elvettem a tésztából, és készült belőle.  
2 db kenyér lángos,amit a pácolt sajttal fogyasztottam. 

Egy db pita, másnap került bele gírosz hús,és zöldségek.

 A negyedik gombócot megvajaztam, háromszor megtekertem, mint a bejglit, jó leveles lett.
A pácolt sajttal töltöttem, ,kiflik készültek belőle.
Tetjére köménymag került!


2018. január 30., kedd

Lenmagpelyhes, kenyér sült!


Hetente sütök kenyeret.
Recept:
25 dkg félfogós liszt
25 dkg sima liszt
 1 dl tej
2.5 dl víz
 2 tk só
 csipet aszkorbin (C vitamin)
 1 kk sikér
 1 púpozott ek lenmagpehely
3 dkg élesztőből, 4 ek liszttel, vizzel, 1 mk cukorral kovászt készítek.
Most a  kenyérsütő dagasztotta, légkeverésen sült ,2 kisebb  adagban a sütőben.
Kevés lenmag pehellyel dúsítva.
Egy szögletes és egy őzgerinc formában sült

Frissen, vajas mézesen kóstolgattam.
Szép a belseje is.
Egy lángosra valót, mindig elcsippentek belőle.
Házi vászonból varrt kis "stanyiszliben" tárolom őket.Egy hétig is frissek maradnak.

Derelye készült!



Jó kis elfoglaltság egy  téli délelőttre.
Közben kenyér sült,  gyúrt tésztákat készítettem.
Saját készítésű zsemlemorzsa dióval keverve, most ebben forgattam meg.

2018. január 27., szombat

Tésztát gyúrtam!


                                                  Szeretem a házi tésztákat. 
            Gyakran  gyúrok, megnézheted ITT is.
Magam gyúrom és formázom, őket.
Céklaporral színeztem.

Ma ilyenek készültek.
Ludgége.

Metéltek: széles és vékonyabb.







Reszelt tészta.