2021. augusztus 20., péntek

Az új kenyér ünnepére!


 
Mentovics Éva

Aranybúza-mezők éke!

Aranykalász, aranybúza…
kössed, kössed koszorúba!
Búzavirág legyen éke,
pipacs nyíljon közepébe!

Melengető napfény járta,
szél simított dús hajába,
megcsodálták erdők, rétek,
dísze volt a messzeségnek.

Megőrölve, megszitálva
langyos vízzel teszik tálba,
megkelesztve, megdagasztva
pihen kicsit a damasztba’,

majd kemence szája várja,
hogy pírt süssön orcájára.
Aranybúza – mezők éke –
vártunk már az új kenyérre!

2021. augusztus 16., hétfő

Egy gyors ebéd!

 

A kerti munka nyáron, nem hagy sok időt a főzésre.
Egy gyors ebéd készült most.
Basmati rizst készítettem, borsóval.(saját termés a borsó.) 
A legjobb , pergősre készíthető rizs.
 Ujjnyi csirkemell   darabok befűszerezve, sóval, borssal, saját  készítésű  zöld fűszer porral.
Olaj, kevés kacsa zsír és vaj keverékében megsütve.
Egy joghurtos saláta készült hozzá:
uborka mag nélkül lereszelve
koktél paradicsom kimagozva
1 cikk fokhagyma apróra vágva
 só,  frissen darált, színes ,bors, 1 kk magos mustár
kevés balzsam ecet,1 kk  folyékony édesítő
zöld fűszerek:kapor-bazsalikom-kakukkfű-majoranna-izsóp
gauda sajt kockázva



2021. augusztus 13., péntek

Húsok párolása!


  
Egy  gyomor kímélő  étrend  kapcsán, de a húst beiktatva, párolltam oldalast, és sertés nyelvet.
Kuktába kerültek, kevés vízzel felöntve.
 1 fej hagyma,
2 cikk fokhagyma
1 db paprika
egy csokor zöld fűszer:
izsóp, majoranna, oregánó, só, bors került mellé a kuktába.
kb 20 perc alatt kész lett.
A húsokat kivéve, új burgonyát pároltam a hús lében.

Szokatlan alapanyagok társítása!

 


Borsó főzeléknek indult, de volt egy szép gyenge cukkinim, amit felhasználtam.
Lereszeltem káposzta reszelőn és belekerült a borsó főzelékbe, egy csokor kaporral, és egy ág izsóppal, csomborral.
Ilyen íz, és alapanyag párosítást, eddig még nem használtam.
Bátran ki lehet próbálni, nagyon ízletes lett.
A cukkini, még a sűrítésben is segített.
Sült sonka, angolszalonna  volt a feltét. 


2021. augusztus 12., csütörtök

Paradicsom befőzése! 2.


 

Sokan panaszkodnak vízes, leves a befőzött paradicsomuk.

Jó sokáig és sürüre kell főzni. 
Befőzésre,olyan fajtát kell termelni, vagy vásárolni, ami nem leves.
Nálam ez a paprika alaku és egy nagy lila.és az üreges(ezt aszalom is) a megfelelő.
Parázs, kevés leve van.
A korai paradicsomok levesek, nem jó befőzni őket.

2021. augusztus 11., szerda

Vitamin bomba!



A címkéket is én készítem!


Minden megterem a kertemben.
Apró magvasakat nem fogyaszthatok, ezért levet készítek belőlük.
Az idei első lé, 25 liter,  nyári alma , búzával érő körte, 


   A befőző automata lé készítőjével.




Berakom a gyümölcsöt,  gép kosarába, alul víz, amiből gőz lesz, a gőz szét robbantja a sejteket, és a levet leengedem egy csapom,.
Üvegekbe töltöm, 80 fokon 30 perc alatt csírátlanítja a gép.
Cukor és tartósító nélkül készülnek.
Napi fogyasztásra a frissen, a gyümölcscentrifuga segítségével nyerem a leveket.
A héten, cékla, josta,  fekete ribizli, szeder, köszméte, alma körte került turmixba.
.

Vagy csak össze turmixolom, lecsepegtetem.

A vissza maradt gyümölcshúst,  teának megfőzöm.
Szoktam a gyümölcshúsból szárítani is, az aszaló gépben. 
Kávé darálóval porítom, filterezem, és  télen tea lesz belőle.

2021. augusztus 10., kedd

Paradicsom befőzése, felhasználása!

 


Az idén ilyen szépek és több fajta is termett. 
Nyersen ledarálom a késes darabolóval, majd átpasszírozom egy passzírozó darálón.
A levet jó sűrűre befőzöm, bazsalikommal, vagy zeller levéllel, pici cukorral, sóval, ízesítve . 
 Majd üvegekbe teszem, és befőző automatában 80 fok 30 perc alatt csírátlanítom.
De eltehetjük feldarabolva a fagyasztóba is kis adagokban. Lecsóhoz, töltött káposztához, pörköltbe kiváló!
Szoktam a kuterrel durván össze turmixolva, üvegbe, darabosan is elrakni, 
Van egy fajta paradicsomom, ami üreges (Erdélyből kaptam a magját) 

Alig van magja, belül üreges!
Ebbe reszelt káposztát  is savanyítok, a szokásos ecetes, cukros, sós lével.
Ezt a fajta paradicsomot, körözöttel is lehet tölteni.
 Bazsalikommal nagyon finom.
nagyon jól aszalható!
Igy egészben is rakok el ecetes lében, és ha káposztát töltök, ezt is megtöltöm, a húsos ,rizses töltelékkel.

2021. július 23., péntek

Gyümölcslé, saját termésekből!

 


A gyümölcscentrifugába került:
piros-fekete-fehér -RIBIZLI
 alma
körte
cékla
 köszméte
A gyümölcsök saját termések!
A képen búzával érő körte és nyári alma!

Befőző automata lé készítőjével, tartósító és cukor nélkül készítem az ívólevet.
Épp most fogok üvegekbe rakni  egy adagot, kb 10 liter lesz, alma és körte vegyesen.
Egy csodás színű ,vitamindús lé készült belőle.
A visszamaradt gyümölcsből tea főtt.
Meg is szoktam szárítani a  vissza maradt gyümölcshúst, aszaló gépben, télen teának kiváló.
Ledarálom, filterezem






2021. július 19., hétfő

Grilleztem!

 

Kicsit enyhült az idő, a teraszon grilleztem, egy  elektromos kontakt grillen.
Előző nap bepácoltam egy szép szelet tarját, 2 db csirke szárnyat. kevés  olaj, bors, saját készítésű,  zöld fűszer por. 
https://bloggeranyo.blogspot.com/2020/07/fuszernovenyek-szaritasa-poritasa.html
Grilleztem még céklát, burgonyát, hagymát, gombát, piros  kápia paprikát.
Minden zöldség a kertem ajándéka.




Köretnek, hagymás, zöldséges párolt rizs készült.


2021. július 1., csütörtök

Mikrós, túrós!


 Ebben a melegben a sütőt nem gyújtom be! 
Igy marad a mikró. 
Nagyon gyors és finom süti süthető 5 perc alatt.
Most kakaós készült, de szoktam:
kapucsinó porral,
 dióval, 
vagy kókusszal  ízesíttetett is készíteni.
Itt, a lenti linkeken találod a leírásukat a blogomban!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2013/05/gyors-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/04/egy-gyors-kaves-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2012/08/mikros-suti.html
Most túrós krém került mellé, fagylaltos kanállal kiadagolva, és tejszínhabbal fogyasztottam.
TÓRÓKRÉM
15 dkg túró
 2 ek porcukor
2 ek habtejszin
 1 doboz maszkarpóne
1 kk agar- agar- növényi zselésító anyag
 GYÜMÖLCSÖK: málna-ribizli-földi eper.
A túrót villával áttörtem, és jól kikevertem a többi hozzá valóval.
A zselésítő agar-agar  a végén került bele.
A gyümölcsöket a legvégén adom hozzá. 
Finom, pikáns krém lett!

2021. június 23., szerda

Praktikus eszközök, a főtt kukorica fogyasztásához!


 

Közeleg a kukorica szezon!

Ilyen kis tüskéket is lehet kapni.

Beszúrjuk a meleg kukorica cső két végébe, és fogóként szolgálnak.



Szereztem, ilyen morzsolót is.
Végig vezetve a főtt kukorica csövén ,lemorzsolja a szemeket.


2021. június 16., szerda

Palacsinta, epres, maszkarpónés túróval!



 
Rendhagyó palacsintát sütöttem!
Palacsinta:
2 ek burgonya keményítő
1 ek kukoríca liszt
3 ek sima liszt
3 db tojás
pici só. 
1.5 -2 dl tej- de a hozzávalók minőségétől változhat
1 ek olaj
édesítő
A tojásokat, kevés tejjel, a száraz hozzávalókkal simára kevertem, majd került hozzá a többi tej is.
Hűtőbe pihen 2 órát
Töltelék:
 Házi készítésű túró- ma készült.
maszkarpone
 cukor
 eper dzsem(éppen akkor lett kész az idei dzsem)
Kevés mandula aroma.(vaniliára allergiás vagyok)
Jól kikevertem, és ezzel töltöttem a palacsintákat.



Jó nagy palacsinta sütőm van, két darabot tudtam csak megenni, annyira laktató!

Fűszeres rudak, kenyér tésztából!



 

Fűszeres, szezám magos, rudacskák!(saját készítésű fűszer porral) kovászos kenyér tésztából.