2009. december 20., vasárnap

Mézes tálak

                                                A mézes tálak is elkészültek.

2009. december 16., szerda

Mézes receptje.

15 dkg virágméz
25 dkg porcukor
25" liszt
3db egész tojás
1 kk kakaópor
1/2 cs mézes fűszerkeverék 
2 kk szódabikarbóna-ha fogyasztásra sütjük.
(Ha dísz készül belőle, nem kell hajtóanyag, mert eldeformálódik.A díszeket tepsin szikkadni hagyjuk egy napig.Sütés előtt tojás sárgával átkenjük.)
Összedolgozzuk, jól átgyúrjuk, amíg nem ragad a kezünkhöz és a gyúrótáblához. Folpackba tekerve, több hétig is eláll a hűtőbe.
Díszítő anyagok:csillagánizs, tök, napraforgó, szezám, len mag, aromával színezett kókuszreszelék, gyöngy cukor.
A tál anyaga ugyanez.
Fém tálat megfordítunk.Tésztát kerekre nyújtva ráhelyezzük.A perem részre csíkokból fonatot készítünk.Tojás sárgával ragasztjuk a tálhoz.
Az oldalára: szív, fenyőfa dísz kerül barnább tésztából(egy kis rész tésztába kakaót keverünk)
Tojás sárgával megkenjük.Ezt sütés közben többször megismételjük.
A sütő ne legyen túl forró.
Cukormázzal is díszíthetünk.
Cukormáz:30 dkg porcukor,3 ek olaj, 3 ek citromlé-simára keverjük.
Ha színeset akarunk, a citromlé helyett 3 ek meggylé.Én készítettem bodza bogyóból színezőt, le van fagyasztva.Abból 2 ek elég.
A templomhoz megszerkesztjük a papír sablont. 

Mézeseim.

Elkészültek az idei mézesek.
A tálak, a figurák.Majd hozom a többit is, még melegek, hűlnek.
Egy délután összegyúrtam.4 napot pihentek a hűtőbe.
Egy adag pogácsának, hajtóanyaggal.Másik adag figuráknak ,abba nem került szódabikarbóna, mert eldeformálódna.Kicsit keményebb, de idővel megpuhul és ehető is.
Egy délután kisütöttem a pogácsákat.
Kiszaggattam a figurákat, ők pihentek, szikkadtak,másnap délutánig.A tálnak is kinyújtottam, hogy szikkadjon,mert ha lágy lecsúszik a fém tálról.Másnap sütöttem.
A díszítés is időigényes.
Én úgy érzem megéri. A család a barátok , várják minden Karácsonykor.




Van ám velük munka!

2009. december 13., vasárnap

Egyszerű desszert.


Fagyasztott, felengedett málnához natúr joghurtot, nádcukrot,és tördelt kukorica rudakat kevertem.Kevés tejszínhab a tetejére és kész.

Majonéz, házilag.


Szép sárgájú házi tojásból készült.
2 tojássárgájához:
1 kk mustár
fehér bors
pici, só, cukor
1 ek citromlé
1 dl olaj.
Én elektromos habverővel vertem, ilyen szép keményre. Az olajat vékony sugárban lassanként adva hozzá.

Gyors finomság.


Főtt burgonya,és brokkoli tartármártással.(amibe hagyma is van, meg hagymaszár)
Sült halfilé.
Kacsamáj szeletkék.
Kevés torma,ketchup,magvas mustár díszítésként, és fogyasztásra.
Hagymaszárból pálmalevél utánzat a tetejére.
A burgonya ételízesítős,petrezselymes,olajos sós vízben főtt.
A brokkoli szintén.Középen keresztebe vágom.Így hamarabb átfő.
A halat sózom, borsozom, színes borssal, és vajjal dúsított olajban átsütöm.(2-3 perc.)
A majonéz leírása fotója a következő bejegyzésnél. 




Gyorsan elkészül!

2009. december 10., csütörtök

Napjaim.

Photobucket

Minden nap egy új kihívás, már hatvanon felül.
Ilyenkor az ünnepek előtt, próbálom megszervezni a konyhai teendőket.Nem mindig sikerül.Becsúszik egy látogató, egy új feladat, egy más elfoglaltság és minden elcsúszik.Nem is baj ez.
Kell, hogy kapcsolatom legyen a külvilággal is.
Hiányzik a társ, aki már ilyenkor kérdezgette, mama, mit sütsz Karácsonyra?
Nagyon hiányzik a 43 év megszokott ritmusa.
Soha nem lesz már olyan az életem, mint volt.
Várom az ünnepet, de félek, nagyon más lesz.
                                       "Minden nap hoz új küzdelmet,
                                         Vállainkra rak sok terhet.."


Maradékból.

PhotobucketMaradék burgonyapüréhez(kb 10dkg) 2ek tejet,2 tojást sót,1 ek olajat adok.És annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk.(kb 5ek) Én megfeleztem és a felébe 1 ek pirított szezámmagot kevertem.
Forró olajba evőkanálnyit ellapogatunk, és pirosra sütjük, mindkét oldalát.
 (Én fagylaltos kanállal szaggattam,így egyenlő mennyiség kerül egyszerre a serpenyőbe) Önállóan, vagy sültekhez köretként is fogyasztható.
                                           Egyszerű, de finom!

Szalvétahajtogatás.

Nagyon jó ez a videó a szalvétahajtogatásról.Színesebbé tehetjük az ünnepi asztalt.




2009. december 9., szerda

Mézeseim.

Ilyen figurákat készítek Karácsonyra.

2009. december 7., hétfő

Karácsony.

Áldott, békés ünnepet , mindenkinek!
Photobucket

2009. november 22., vasárnap

Vendégváró

-->
-->
Igen mutatós és előre elkészíthető.  


6 db főtt tojás – kockára 
15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka) 
1-2 fej lila hagyma- -kockára, 
2 db ecetes uborka—kockára 
3 ek majonéz 
2 ek tejföl, 
3tk zselatin, 
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat. 
Őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető. 
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros almahéjastól,de kukoricával is gazdagíthatjuk.
Ha kihűlt, bevonhatjuk sáfránnyal színezett zselatinnal, amit ecsettel kenünk rá. Így a szeletek is egybe maradnak és mutatósabb. Felszeletelve, salátaágyon, vagy díszkáposzta levelekre helyezve,(a szép sötétzöld kelkáposzta levél csíkok is jól kiemelik) petrezselyem zölddel, hagymaszárból kis pálmafákat kivágva, piros paprika csíkokkal díszítve tálaljuk.
Ha koszorúformába készítettük, felszeletelve is ilyen alakban hagyjuk, közepébe majonézes kukoricát rakunk.


2009. október 28., szerda

Visszatérek.

Hosszú idő után újra itt vagyok.

Mentségem férjem betegsége.Sajnos , elhunyt a nyáron.Gondozása, minden időmet kitöltötte.
Szeretném új lendülettel, új receptekkel megtölteni a blogomat.