2016. június 13., hétfő

Kapros sztrapacska.


Még volt jó minőségű"öreg" krumplim, sztrapacskát készítettem.
Most friss apróra vágott kapor is került a masszába.

Érdemes kipróbálni, nagyon ízletes a kaportól.
 Párolt káposztával, szalonna tepertővel.

Kapros túróval.

2016. június 11., szombat

Habos,cseresznyés pite.


Gizi receptjeinél találtam ezt a süteményt.

Nálam hab is került a tetejére 5 tojás fehérjéből, 25 dkg cukorral ,kevés sóval, 1 ek citrom lével keményre verve. teteje, bodza lével 
megszínezve. 

Vanília  és citromhéj nélkül, mert allergiás vagyok rájuk.
Nagyon finom sütemény!

"Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez:

30 dkg vaj
3 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
70 dkg cseresznye.
 Magozzuk ki a cseresznyét, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen mielőtt a tésztára szórjuk.



A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.



A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk.



Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapirral, majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. 
(Kevesebb cukorral is finom.)

A cseresznyét egy ek kukorica keményítőbe forgattam,így nem ázik el a tészta.
Ezután szórjuk meg a cseresznye felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék cseresznyével.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem.
Az utolsó 10 percben kerül rá a hab.
Majd 100C °-on még 10 percig szárad a hab rajta.

A hab tetejére, bodzalével megfestett kevés habot simítottam, majd egy kicsit villával csúcsosra felhúzgáltam.
Meggyel is készülhet.





2016. május 22., vasárnap

Gyors ebéd!


Kerti munka után, nagyon hamar elkészül.
Szűz pecsenyét sütöttem, csak só és frissen darált színes bors került rá. 
Kókuszzsírban sült.
A visszamaradt zsírban sültek a gombák.
Közben párolódott a vegyes zöldség, saját delikáttal ízesítve.
Közben főtt az előfőzött tasakos barna rizs is.
Saláta rukkola a kertből, ecetes, cukros sós, dresszinggel.

Fél óra alatt kész lett.
A desszert most joghurtos eper volt!

2016. május 2., hétfő

Fenyőrügy szirup.


A  tavasszal leszedett fenyő ügyeket cukorral rétegeztem. 
Naponta átrázom.

A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen is is készíthető, akkora rügyeket vízzel felforraljuk, pihentetjük, majd újra átfőzzük,és cukorral, édesítőszerrel átfőzzük, vagy mézzel ízesítjük. 
Téli időszakban köhögésre kiváló.
"A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."


"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható

Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."

2016. április 24., vasárnap

Rebarbarás batyuk.


Kész leveles tésztából, készültek.
Most két fajtából normál, és élesztős.
Töltelék:
Saját készítésű,laktózmentes maszkarpone, 
 Földieper(kevés keményítőbe forgatva) 
és párolt rebarbara(a kertemből)
Nagyon finom lett.
Gyorsan elkészül.
Sonkás tekert csíkok és koszorúk is készültek.
Tetejét tojással kentem le.





Rendhagyó lángosom!


Kenyérsütéskor mindig elveszek a tésztából 2 lángosra valót.
Most is így történt.
A belseje üreges lett, mint a pitának.
Biztosan a savó és a jó élesztő, és  a hosszú kelesztés miatt.
Sült feketeerdei sonka, metélő fokhagyma, medvehagyma kapor, kecskesajt, új hagyma került bele,egy kis saját készítésű pizza szósz kíséretében. 
Megvolt a finom  ebédem.


Kenyerem,savóval.


Most savóval sütöttem a heti kenyerem.
Laktózmentes mascarpone készült, és a lecsepegett savót használtam fel, víz helyett.
Nagyon finom lett, a belseje csodás.
Mindent a kenyérsütőre bíztam.



2016. március 19., szombat

Chili zselé.II.







Újból elkészítettem  a család kedvence lett.
Hozzávalók:
4-5 kápia paprika
  •  4-5 db chili  
  • 4,5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:
A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Csípős és  nem csípős változatban, kápia paprikából készült.


Most annyit változtattam, hogy száraz csípős paprikából erős levet főztem és ez került bele.
Az alap az a kápia paprika volt.
Így változtattam a recepten, hogy nem csípős is készüljön.
Készült nem csípős is, mert a fiam és én nem szeretjük a csípőset.
Kicsit változtattam a recepten.
Késes darabolóval ledaráltam a kápia paprikát, főztem, átpasszíroztam, leszűrtem, ízesítés, dzsemfix, 10 perc főzés. Kivettem, ami nem csipősnek kell, a többit főzött, átszűrt csípős paprika lével tettem csípőssé.
Nálam a tulipán chili terem!
Még karácsonykor a halászlébe ezekből került!


Dunsztba került!

És , most fehérbor ecettel és folyékony édesítővel (nem cukorral) készült.


A megfőtt csípős paprikát is bele turmixoltam.
Ősszel készült  zöld, és sárga paprikából is.



2016. március 7., hétfő

Tésztákat formáztam.


Majdnem minden héten gyúrok tésztát. 
 Most 5 tojás sárgáját és 3 egész tojást használtam fel.
A vasárnapi húsleveshez készült közepes metélt.
Mennyivel finomabb a leves a friss tésztával!
Ezenkívül  formáztam  még, cavalettit, kétféle csigát, és egy csavart orsót is.


Egy adag túrós csuszára való is készült.


Rántott, szűzérme, virslivel töltve.


Egy kisebb  darab szűzpecsenyét felszúrtam.
Fűszereztem, kivül, belül. sóval , színes borssal.

Bele nyomtam 2 db virslit.
Felszeleteltem kisebb darabokra és kipaníroztam.


Forró olajban sült.
Gombát és zellert is rántottam mellé. 
Burgonyapüré és körte befőtt kísérte a tányéron.

2016. március 5., szombat

Rakott fej, kocsonya, sült vér.


Kaptam ajándékba egy fél sertés fejet,és  vért is.
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem. Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.


 A sertésfejet kuktában 2 fej vöröshagymával, 1 egész fej fokhagymával, 4 d babér levéllel sóval, egész borssal,egy jó darab oldalassal, jó adag bőrrel főztem meg.
 A leve kocsonya lett.
Olyan kemény, hogy késsel villával ehető!


A kihűlt húst lefejtettem a csontról.
Fűszereztem, ,utánasóztam.
(oreganó, kakukkfű, római kömény, majoránna, piros paprika, őrölt citrombors , fokhagyma por)
Össze kevertem egy jó adag kocsonya lével. 

Folpakba tekertem.

Jól szeletelhető.
Fagyasztóba is került belőle.