MÁKOS, KÓKUSZOS,KORONÁS, BEJGLI TORTA
Hozzávalók
50 dkg liszt
2 ek olaj
2 ek cukor
3 dkg élesztő-nálam 25 dkg saját készítésű kovász
1 db egész tojás+egy sárgája
3 dl tej
Pici só
Elkészítés
1.A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Én a kenyérsütőre bízom.)
2.Ha duplájára kelt ,két és fél ujjnyira kinyújtom.
3.A töltelékkel megkenem, és feltekerem .(egy rúd lesz belőle)
4. Egy kivajazott, lisztezett ,kerek tortaformába helyezem, úgy hogy a nyitott végek felül legyenek.
( ez lesz a koronája a kalácsnak, amikor sütés közben kissé kinyillik, felemelkedik.)
5. Újra kelesztem kb fél órát meleg helyen(vagy egy tál közép meleg víz fölött)
6.. Tojással megkenem.
7. Forró sütőbe kerül, 200 C°-ra, majd mérsékeljük a hőfokot, 170 C°-ra . Fél óra alatt megsül.
Töltelék:
Tejben felfőzöm a mákot vagy a diót és a végén kerül bele a porcukor, éppen csak átforgatom benne, amíg elolvad,hogy ne karamellizálódjon meg.
Ha tepsibe készítem a bejglit, előfordul, hogy ellaposodik.
Főleg, ha egy rúd készül. Ezért rakom torta formába, itt szépen felemelkedik és magas marad.
Ha a teteje nagyon barnul, alufóliát borítsunk rá.(fényes oldalával lefelé)
Egy jól kipróbált kelt tészta recept, egy kelesztő tállal kaptam.
Azóta ezt használom, batyukhoz, aranygaluskához,diós,fahéjas,kakaós csigához.
Nem szárad ki, sokáig puha marad, ez az olajtól van.
A mákba rakhatunk kevés kókuszreszeléket, szelídíti a mákot és pikánsabb is tőle.
A dióba citromhéj kerüljön.(már , amelyik citrom héja fogyasztható)
Ebből a kelt tésztából készülhet még több variáció is.
Süthető koszorú formába, csigákból össze rakva, kakaós változatban.