2024. december 14., szombat

Kenyérsütés ,vegyes lisztekből!

Most a kenyér sütőre bíztam a dagasztást, és a sütést is.
 36 dkg vegyes liszt:
(12 dkg cirok
12 dkg rétes
 12dkg  rozsliszt.)
1 ek rizsliszt
2.5dl víz
 10 dkg saját kovász
 2 kk só
 1 kk sikér
1 kk cukor
2 kk olaj
Dagasztógép 3 óra 10 perc alatt dagasztott, kelesztett, sütött.
Kissé halványnak találtam a héját, ezért légkeverésre betettem a sütőbe 200 fokra 5 percre.
Szépen megpirult a héj!
A bélzettel is elégedett vagyok.








2024. december 8., vasárnap

Orbáncfüves és körömvirágos olaj készült.

Orbáncfű .
A növényt beültettem a kertembe.
 A patikánk  árokpartján találtam.
Mivel lyukas a levele, ha a nap felé tartod,"lyukas linkának" is hívják.
"(növ., Hypericum L., linka), a róla nevezett család füve, félcserjéje v. cserjéje, 160 fajta leginkább az északi földgomb mérsékelt vidékén és a hegyi régióban terem, hazánkban mintegy 13 faj. Levele épszélü, gyakran mirigyes-pontos, virága többnyire sárga, ágas-bogas, termése sokmagu tok. A H. perforatum L. (csengőfű, csengővirág, 77-liku fű, Szentiván-virág, lyukas levelű fű, néhol arannyal versengő fű) egész 6 dm. magas, levele nyeletlen, széles, hosszas tojásdad. Balzsamos illatú, fanyar, keserű, gyántás ízü; verőfényes helyen mindenütt nő, régen babonás fű, szt. Iván éjjelén kell szedni; a boszorkány és kísértet ellen véd, a fiatal bimbójából kinyomott lilapiros lé (szt. Iván vére) varázsló szer, különben pedig orvosságnak használatos. 
Az O. legtöbb faját kertbe lehet ültetni. Mindegyikben több-kevesebb piros festék van, különösen a virágnak fekete szinü mirigyeiben. Ujjunk közt dörzsölve szépen pirosít. Belőle főzik sebre a szentiván-olajat (oleum Hyperici). Borszesszel kivont festékével a pálinkát szinesítik. Officinális volt a D.-európai H. coris L., a sziciliai és görög H. hircinum L. A nagy virágu, örökzöld, görög H. calycinum L. meg a H. Balearicum L. kedvelt kerti virág. Szép az örökzöld H. oblongifolium Wall. piros ágaival a Himálajáról. A H. androsaemum L., l. Androsaemum.)
Forrás: Pallas Nagylexikon"

Saját alapanyaggal, a nap energiáját felhasználva készült az orbáncfű olajam.
Kis üvegbe a helyeztem a virág szirmokat, felöntöttem extra szűz olíva olajjal és lezártam az üveget.


Minden nap kitettem a napra.
2 hét után ilyen szép vöröses lett az olaj. 


Átszűrtem és hűvös helyen tárolom, használom is a kisebb bőrhibákra,jó hatással.

A töredezett körmöknek is nagy segítség, ha éjszakára bekenjük vele.


"Hangulatjavító, melegítő hatású gyógynövény olaj, amely megnyugtat, ha stresszes vagy. Kivételes bőrápoló és regeneráló tulajdonságával kiegyenlíti bőröd tónusát, valamint megújítja azt és gátolja az öregedési folyamatokat. Sebgyógyító és fertőtlenítő hatásai révén a gyulladások kezelésére is kiváló: használatával gyorsabban gyógyulnak a sebek."
Körömvirág .
 Ez a  növény is nő a kertemben.

Leszedve a virágokat, lecsipegettem a szirmait és olíva olajba raktam.



Ő is ment a napra.
Van, aki főzi, de most a melegben nagyon szépen oldódott az olajban.
Ő is 2 hétig érlelődött.
Átszűrés után várakozik a hűvös spájz polcon a felhasználásra. 
" Régóta használják enyhítő gyógyírként bőrgyulladásra, ekcémára, sőt fogfájásra és még méhcsípésre is alkalmazzák. Déd-és nagyszüleink korában sokan készítettek belőle krémeket,teákat és olajakat is. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket vásárolhatunk."

2024. december 2., hétfő

Blogjáték indul!


 
Kedves blogtársak!
Blogjátékot indítanék! Karácsonyi mézesek!-címmel.
Díszített mézeskalács fotóval jelentkezhetsz!
Ez lehet egy mézes figura, vagy egy tárgy, ami mézeskalácsból készül. 
Mindenki egy fotóval indulhat, a fotó mellé kerüljön a mézes kalács receptje,
az elkészítés leírása.  
Kerüljön a  blog bejegyzésbe az én  blogom hivatkozása is! https://bloggeranyo.blogspot.com/
Minél több helyen kerüljön megosztásra a bejegyzésed!
Ha nincs blogod ,akkor is indulhatsz egy fotóval és recepttel. 
Küld át nekem és oszd meg az oldaladon is, a blogom linkjével.(fentebb pirossal láthatod a liket)
Hozzám ezen az e-mail címen juttasd el a blog bejegyzésed linkjét: rolvisa@gmail.com
A nyertest, másik két blogtársammal fogjuk kiválasztani!
Nevüket csak a végén árulom el.
Az Olgis receptjei oldalra is kirakom a blog bejegyzésed, vagy a fotód.:
 https://www.facebook.com/Olgiska/
Határidő: 2025. január 5.
Nyereményként horgolt karácsonyi díszeket fogok küldeni az első két helyezettnek!
Várom a jelentkezéseket!
Üdvözlettel Olgis -(bloggeranyó)


2024. november 28., csütörtök

Mi kerülhet a Mikulás zacskóba?

 
                              

Nincs kedvesebb ajándék, mint a saját készítésű! 
Nálam, most bonbon készült.
De kerülhet a zacskóba szépen díszített mézeskalács is.
https://bloggeranyo.blogspot.com/2019/01/kandirozott-narancshej-keszult.html
Nagyon finom a lekvárból készült gyümölcsbőr is!

https://bloggeranyo.blogspot.com/2021/10/gyumolcsbor-keszult.html

Ebből az alkalomból mutatom meg ,nálam, hogyan készül! 
Csoki figurák is készülhetnek, ez is mehet a Mikulás zacskóba!

                             Kis félgömbök is készülhetnek!
Tojás fehérjét össze keverünk kókusz reszelékkel, kerül bele goji bogyót, zöld árpa fű por és kevés útifű mag, kókuszvirág cukor.
Megsütöttem egy szilikonos félgömb formában.

De készültek, szép mintás szilikon formában is!
Csokit olvasztottam gőz fölött-fehér, keserű csoki, egy kevés karob por -olaj.
Ezek a bevonó csokik kerültek bele.
(Ezeket én kilós kiszerelésben vásárolom. 
Mindig van kéznél.)
Fehér csokival is díszíthetjük!
Fogpiszkálóra szúrva mártottam ki.
Egy nikecellbe állítva dermedtek meg.
A maradék csoki  egy  mintás szilikonos formába került.
Finom, selymes csoki ízt kaptam, a karob por  kellemes ízt ad neki,
a kókusz virág cukorral!
Ezek, mind egészségesek!


Legközelebb a belső tölteléket variálom, marcipánnal, és egy kis csokoládé borssal.



2024. november 26., kedd

Mákos-kókuszos, koronás,bejgli torta

MÁKOS, KÓKUSZOS,KORONÁS, BEJGLI TORTA


Hozzávalók
50 dkg liszt
2 ek olaj
2 ek cukor
3 dkg élesztő-nálam 25 dkg saját készítésű kovász
1 db egész tojás+egy sárgája
3 dl tej
Pici só
Elkészítés
1.A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Én a kenyérsütőre bízom.)
2.Ha duplájára kelt ,két és fél ujjnyira kinyújtom.
3.A töltelékkel megkenem, és feltekerem .(egy rúd lesz belőle)
4. Egy kivajazott, lisztezett ,kerek tortaformába helyezem, úgy hogy a nyitott végek felül legyenek.
( ez lesz a koronája a kalácsnak, amikor sütés közben kissé kinyillik, felemelkedik.)
5. Újra kelesztem kb fél órát meleg helyen(vagy egy tál közép meleg víz fölött)
6.. Tojással megkenem.
7. Forró sütőbe kerül, 200 C°-ra, majd mérsékeljük a hőfokot, 170 C°-ra . Fél óra alatt megsül.


Töltelék:
Tejben felfőzöm a mákot vagy a diót és a végén kerül bele a porcukor, éppen csak átforgatom benne, amíg elolvad,hogy ne karamellizálódjon meg.
Ha tepsibe készítem a bejglit, előfordul, hogy ellaposodik.
Főleg, ha egy rúd készül. Ezért rakom torta formába, itt szépen felemelkedik és magas marad.
Ha a teteje nagyon barnul, alufóliát borítsunk rá.(fényes oldalával lefelé)
Egy jól kipróbált kelt tészta recept, egy kelesztő tállal kaptam.
Azóta ezt használom, batyukhoz, aranygaluskához,diós,fahéjas,kakaós csigához.
Nem szárad ki, sokáig puha marad, ez az olajtól van.
A mákba rakhatunk kevés kókuszreszeléket, szelídíti a mákot és pikánsabb is tőle.
A dióba citromhéj kerüljön.(már , amelyik citrom héja fogyasztható)
Ebből a kelt tésztából készülhet még több variáció is. 
Süthető koszorú formába, csigákból össze rakva, kakaós változatban.




2024. november 21., csütörtök

Levesek, pürék tárolása, jégkocka készítő tasakban.


Mindig gondot okozott, a fölösleges, megmaradt leves, vagy püré fagyasztása.
Kis, simító záras zacskókban raktam el.
BPA mentes legyen a tasak!
Volt , hogy kinyíltak, vagy sok is volt egyszerre.

Most egy több rekeszes fagyasztó zacskót szereztem be.
Ma egy sült tök, sült alma ,paradicsom, kevés cékla, levespüré alap -sok zöld fűszerrel- került lefagyasztásra.
Egy tölcsér segítségével gyorsan betölthető.

Tálcán raktam a fagyasztóba, hogy szép egyenletesen fagyjon meg.
Használatkor, csak letöröm a kívánt mennyiséget és ízesíthetek vele, vagy éppen egy püré leves készül belőle.
Legutóbb rózsavizet raktam el benne.
Ha bio citromot kapok, vagy a saját termésű citromom terem, azt is igy tárolom.

És minden maradékot, amit le lehet turmixolni, vagy lé állagú.




2024. november 17., vasárnap

Képviselő fánk.



Képviselő fánk készült.
Természetesen, nem a megszokott recept szerint.
Most átalakítottam a receptet.
Margarin helyett kókuszzsírral készült.
Különben sem használok margarint, át álltam a vajra.
Recept:
20 dkg margarin- helyette 10 dkg kókuszzsír
 20 dkg liszt
 2 dl víz 
5 db tojás
 csipet só- Himalája só
 1 kk cukor
 A vizet a kókuszzsírral felforraltam, hozzáadtam a sót, cukrot a lisztet.
Addig kevertem egy kanállal, amíg elvált a lábas aljáról. 
A tűzről levéve elektromos habverővel egyenként bele kevertem a tojásokat. 
Szép fényesre kevertem.
Majd egy kanállal még jól átkevertem.
Fagylaltos kanállal halmokat raktam egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
180 C°-os sütőbe került 20 percre, majd mérsékeltem  a hőt 160 C°-ra, így sült még 20 percig.
Szép aranybarnára sült, jól feljött.




Szép üreges lett a belseje.

Most egy házi krémes porból készült hozzá a krém. 
De ez az utolsó fél csomag , amit felhasználtam.
Most én főzök krémet bele házilag.
Finomabb lesz.
Elkészült a házi krém.
1 cs tejszínes pudingporból, 5 dl vízzel,(készülhet tejjel is, ez most laktózmentesen készül)) 4 ek cukorral pudingot főztem.
Még melegen bele kevertem 5 tojás keményre felvert fehérjét.
Jól átforgattam, szinte megfőztem.
1 ek expressz zselatin is került bele.
A recept megjelent a mindmegette oldalán is , ITT.



2024. október 25., péntek

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.

    400 gr finomliszt

      2,5 dl tej

     1 csomag szárított élesztő (7 gr-os)

     1 púpozott ek kristálycukor

      50 gr vaj

      1 db tojás

    1 mokkáskanál 

      A töltelékhez:

     50 gr olvasztott vaj

  80 gr kristálycukor

.  2 csapott tk. őrölt fahéj

Készült a tészta másik feléből diós duda és, káposztás batyu is.