Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.
2025. február 7., péntek
Görcs leves készítése!
Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.
2025. január 16., csütörtök
Kombucha teám.
2025. január 13., hétfő
Eredményhirdetés a blogjátékról!
Karobpor, kakaó helyett!
Szentjánoskenyér fa!
"Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.
Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógy készítmények egyik elemeként.
A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt
kipréselt sűrű levét
súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-
fehérjével és a
rizskeményítővel együtt –
étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
csecsemőknek és a terhes nőknek az
Ható anyagai, gyógyhatása:
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy
30% szacharóz, pektin,
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav
található.
A magvak galaktomannán nyálkaanyagokat
(karubint) tartalmaznak.
A szentjánoskenyérmagból készült
liszt hasmenésgátló és védi a
beleket az izgató anyagoktól.
Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt
leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,
ugyanakkor
csökkenti az éhségérzetet."
A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.
https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc
Karobpor, a Szentjános kenyérfa terméséből készül!
Rendszeresen használom, sütemények készítésénél, kakaó pótlására.
"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony.
Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének
tartották évezredek óta.
Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték
akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére.
Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő
Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során.
A karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató
anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban ( A és B vitamin), kalciumban és
ásványi anyagokban.
Termése magjainak pépes belseje tele van kálciummal, fontos rostokkal és
rengeteg pektinnel! A pektin egy natúr méregtelenítő, hatása egyedülálló!
Kivonja a szervezetből az egészségre igen káros nehézfémeket, valamint
hozzájárul a bőr nedvességtartalmának fenntartásához, ezáltal megóvja a bőr
rugalmasságát, amivel határozottan késleltethető az öregedés!
A karob glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és
nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és
szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek,
csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint
köszvényes betegek is.
A Szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger környékéről származik és hazánkban nem él meg, mert meleg igényét a mi éghajlatunk nem elégíti ki. A fa barna termése magokat tartalmaz, a magok pedig édes ehető pépet. A karob lisztet (ismertebb nevén a szentjánoskenyér-lisztet pedig a szárított magokból készítik. Ez a por küllemre és ízre is hasonlít a kakaóporhoz.
Régen
édesítőként használták, valamint gyomorbántalmak kezelésére is nagyon hatékony,
amellett, hogy immunerősítő bomba."
Forrás: egeszsegter.hu
2025. január 8., szerda
Virágfánkot sütöttem.
Hamar megsül, egy késsel rásegítve azonnal lejön a formáról.
2025. január 2., csütörtök
Kombe készült!
A tölteléket természetesen mindenki a saját ízlése alapján módosíthatja, azok itt csak iránymutatóként szerepelnek. Gyakorlatilag végtelen lehetőségeket rejt magában a recept.
https://cookpad.com/hu/receptek/1924885-kombe
Nagyon jó fázis fotókkal.
- 600 g búzaliszt (BL55)
- 20 dkg kovász
- (7 g instant élesztőt ír az eredeti recept)
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 350 ml tej
- 2 csapott teáskanál só
- 100 ml víz-nálam laktózmentes tej