2008. március 3., hétfő

Burgonya nap

Rádióztam. Egy műsor közepébe csöppentem. A burgonyáról beszéltek. A 30 éves háború idején a spanyolok hozták Európába.Előbb mérgezőnek titulálták, mert a termését fogyasztották, ami a száron virágzás után fejlődik ki. Aztán rájöttek a föld alatti rész ehető.Nagyban hozzájárult az elterjedéséhez XIV.Lajos felesége, aki egy fogadáson burgonya virággal a hajában jelent meg. Tetszik látni, mit jelent az elöljárók személyes példamutatása!!!!! Ez időtájt vajon mit kellene a fejesek feleségeinek a kalapja mellé tűzni? Van egy pár elképzelésem. És neked? Több, mint 500 fajtája létezik. Jó a C vitamin tartalma,héjában főve a rostanyagtartalom bevitele miatt ajánlatos. A, B, C, típusba sorolhatók. A "C" típusú sárga, magas keményítő tartalommal. Olajban sütésre, püréhez való. Három fajtája van nálunk forgalomban. A "B" közepes keményítő tartalom, levesekhez, salátához. Az "A" alacsony keményítő tartalommal, takarmányozásra való. Na ilyet talált a necc hálóban egy háziasszony, fekete lett a leve főzéskor.Itt derült ki , csak az állati takarmányozásra jó.Akkor most mi mik vagyunk? Ha nincs ráírva honnan a búbánatból tudjuk, milyen fajta? Ki a felelős ezért? A riport sem tudta kideríteni. Annyit tudnak a Keszthelyi nemesítő jó burgonyát termel.Nekem is van 3 fajta, sütni és salátához való 2, főzéshez 1.Magam termelem, így tudom mikor permetezem, nem fogyasztom.

Nincsenek megjegyzések: