2014. augusztus 21., csütörtök

Apró káposzta, gerslivel.


Szabolcsban  a töltött káposzta a hagyományos, de készült régebben apró káposzta is. 
A mezőről hazatérő asszonyok gyorsan elkészültek vele. 
Nem kellett tekergetni, mint a töltött káposztát.
A padláson volt jó kis füstölt hús és kolbász.
A zsíros kannák sem voltak üresek.
A többi, meg megtermett a kertben.
 A gersliért kellett csak a boltba menni.
Nálam így készül.
 1 nagy fej vörös hagyma
 4 gerezd fokhagyma
1  db paprika
közepes fej káposzta
 1,5 csésze gersli
 2 dl paradicsom
 1 ek piros paprika
 fél csésze kukorica kása
 só, bors
füstölt kolbász és tarja
A  kockára vágott hagymát,paprikát olajban megpirítom.
Felöntöm kevés vízzel, rá a piros paprika.
A felkockázott füstölt húst, karikázott kolbászt ebben a lében kicsit előfőzöm.
A laskára vágott káposztát,kukorica kását hozzá adom.
Annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje.

A vége felé kerül bele a gersli, kell vagy 10 perc amíg  csak a tetején fő. 

Majd bele keverem és jól átfőzöm.
A végén öntöm rá a paradicsomot.
Nálam egy mély vaslábasban főtt. 
A hőt lekapcsolva, egy abrosszal még letakarva érnek össze az ízek.
Rizzsel is készíthető.
Laktató, finom egy tál étel.
Fogyaszthatjuk tejföllel is.

Nincsenek megjegyzések: