2013. január 25., péntek

Sült hal, sült puliszka "törettel"

Halat sütöttem. 
Fél órát joghurtban állt a hal.
Sóztam, borsoztam, majd piros paprikával ízesített kukorica lisztben megforgattam.
Magas edényben olajat hevítek, a hal ebben sül.
A megmaradt kukorica lisztet feljavítottam.
Víz, kukorica liszt és só került hozzá.
 A hal után ezt sütöttem az olajban , kevergetve, törve és ezért "töret".
Közepes darabokban sült.
Szép piros lett.
A kukorica liszt nagyon egészséges. 
A rántott húsnál is fele-fele arányban használom.
Kenyér sütéskor is rakok 1 evő kanállal a receptbe.
A dísz egy kis izsóp ágacska,  a kertemből.(januárban, a hó alól)


2013. január 24., csütörtök

Bundás gomba.

Nagyon szeretem a gombát.
Ebben a hidegben a gomba is bundát kapott.
És hogy még szebben nézzen ki, pirosodjon az orcája, sörbundát.
2 tojást, 3 ek lisztet ,kb 1 dl alkohol mentes sört, simára kevertem.
A gombákat sóztam, lisztbe forgattam.
Egy közepes fazékban olajat forrósítottam.
Diónyi vaj is került bele.
(mély edénybe szeretem sütni, nem csapkod szét a tűzhelyen)
A gombát bele forgattam a masszába .
Kétszer fordítom meg a bundázott dolgokat,hogy ne folyjon le a felső réteg róla.
A sörtől szép piros lesz a bunda.
Hagymás, burgonyás ,zöldségsaláta készült hozzá. 
A hagymát ecetes, cukros vízben marináltam kevés ideig.
A zöldségek a kockázott burgonya együtt főttek,ételízesítős, olajos vízben.
Leszűrtem.
2 db főtt tojás és savanyú uborka kockákat adtam hozzá, összekeverve a lecsöpögtetett lila és vörös hagyma karikákkal.
Tejfölt, tejszínt  majonézt, kis mustárral össze kevertem, ezzel össze forgattam a hozzávalókat.
Kiadós köret lett.


2013. január 19., szombat

Káposztás batyuk!

Ma kelt tésztából készült káposztás batyu.
Mákos (kókusszal és mazsolával )
Kifli, és bukta.
Frissen nagyon finomak!
Az alap kelt tésztát a kenyér sütőre bíztam.
Egy órát ott kelt.


Majd formázás után megint pihent. 
A tetejét olajjal kenem le, attól szép piros.


2013. január 15., kedd

Almás rétes másképpen.


Be volt fagyasztva egy tekercs réteslapom. 
Na, ki is fagyott rendesen, töredezett, nem tudtam vele mit kezdeni.
Gondolkodtam, és nem tekercs, hanem tepsis rétes lett belőle.
A még nagyobb darabokkal kibéleltem a közepes tepsit, olajjal megspriccelve ahol csak lehetett.
Ez vagy 4 réteg lett. 
3 db almát feldaraboltam,cikkeztem.
Ez a kis okos szeletelő segített.


Nyírfa cukrot diónyi vajjal meg karamellizáltam.
A tűzhelyről levéve elkevertem benne 1 evő kanál étkezési keményítőt.
Fél deci tejszínnel simára főztem.
Az almákat a tésztára raktam és leöntöttem a karamell szósszal.
Ha lett volna türelmem az almákat szép sorba rendezni, szebben mutatna.Nem volt!
Sülés után nem is látszik!



A maradék töredezett tésztát ráraktam, kissé fölfelé állnak a darabok.

Ezek sültek jó ropogósra.
Bespricceltem olajjal.
Megszórtam nyírfa cukorral, és szeletelt mandulával.
A tepsi végébe, kb az egyharmadába meggyet raktam, ez a rész pikáns  ízű lett.
előmelegített 200C°-os sütőbe raktam. 
10 perc után 170 C°-ra mérsékeltem a hőt. 
Kb még 10 perc és kész.
Nagyon finom lett a karamell szósszal átitatott alma, a tetején a ropogós tészta és mandula darabokkal.



2013. január 12., szombat

Rózsaszín habcsók, cukor nélkül.

Minden  kimaradó tojásfehérjét lefagyasztok, ráírom hány darab. 
Ma kenyér is sült,így utána a meleg sütőben szépen elkészültek.
4 tojásfehérje
4 ek glukonon(cukormentes por alakú édesítő)
2 tk étkezési keményítő
10 dkg kókuszreszelék.
pici só
1 ek meggylé
 1 ek narancs lé
pár csepp málna piros étel színezék.
A fehérjéket a sóval  a robotgéppel kemény habbá verem. Az édesítőt folyamatosan bele szórom. 
Levek, színezék, kókusz. keményítő is bele kerül
Majd gőz fölött folytatom kézi habverővel.
 Pár perc alatt kész.
Fagylaltos kanállal golyókat teszek a szilikon lappal bélelt tepsibe.
Sütőpappír is megfelel.
Tetejére színes puffasztott rizs jégcukor , és egy párra 1 szem meggy került.
100 c°-os sütőbe , szinte szárítom. 
Az édesítőtől kívülről szép barna lesz, szinte megpirul  belül puha és rózsaszín.
Nagyon ízletes.
Ilyenek lettek!


Sütés előtt!




Kapros puliszka golyók.

Tegnap puliszka készült, a recept szerint.
A maradékot ma ettem tejjel.
Ezen kívül kizsírozott tepsiben pirítottam a sütőben egy vékony réteget, azt rágcsáltam délután.
Nagyon egészséges étel. 
A kutyusom is kap belőle, mert a kukoricától szép fényes lesz a szőre.
Hozzávalók.
 2 dl kukorica liszt
2 dl finom szemcsés kukorica dara
1 l víz
diónyi zsír
 só ízlés szerint

A langyos vízbe szórjuk a kukoricákat folyamatos keverés mellett.
A víz mennyiségét a kukorica határozza meg.
 Ha kell, még öntünk hozzá.
Folytonos keverés mellett (habverő a legpraktikusabb) sűrűre főzzük.
Párolt savanyú káposztával és szalonna tepertővel tálaljuk.

 A puliszkából, ki zsírozott tepsibe vékony réteget terítve,               sütőben pirosra piríthatjuk.

Tejjel is ehető, vagy túróval.
Fagylaltos kanállal golyókat formálva, vajon megpirított kaporban megforgatva, kitűnő köret a kapros puliszka golyó.

2013. január 10., csütörtök

Házi krémesem.

A napokban készült élesztős ,hájas tésztából két  vékony lapot sütöttem.
Az egyiket már fel is kockáztam sütés előtt.
A krém, házi krémes porból készült.



Jó ízű lett, de a krémporral nem vagyok megelégedve. 
Már másodszor járok úgy, hogy másnapra elfolyósodik.
Legközelebb magam készítem.
A tészta jobb, mint a leveles vajas, nem készült nagyon hájasra és így egészségesebb is..
Jól megpuhul a krémtől.

2013. január 9., szerda

Élesztős hájas tészta készítése.




Mangalica hájam volt lefagyasztva.
Ha tél, jöhet a leveles 
tészta készítés.
Ez most élesztős hájas tészta lett.
60 dkg liszt
1 egész tojás+2 sárgája
3 dkg élesztő
 3 ek olvasztott vaj
2 dl tej
pici só
 1 ek cukor
A háj 25 dkg, összekeverve 10 dkg liszttel, 1 ek ecettel.
A tészta hozzávalókat a kenyér sütő dagasztotta , kelesztette. 
Egy óra után kivettem, kinyújtottam.
Lekentem a lisztes hájjal.


Feltekertem, mint a bejglit.
Most nem a szokásos hajtogatással készült.

Pihent 30 percet letakarva


Darabolás után !
Ezt még háromszor megismételtem, nyújtás, tekerés.
Most nagy segítség volt a szilikon gyúrólap beosztása, hogy mindig ugyan olyan méretűre nyújtsam.
Fagyasztóba így kerültek!
                                    Kinyújtott lap sütőpapírban feltekerve!

Természetesen próba sütés is volt!
Igazi , falusi, üstben főtt szilva lekvárral a két párnácska.
A rudak kömény és szezám mag szórással.
Krémes lap is sült.Róla majd később.




Káposztás bableves , füstölt csülökkel.

Egész télen készülök a bab leves főzéssel. 
Minden alapanyag meg volt. Az ünnepek nyilván nem bab leves készítésre valóak.
Most aztán eljött az ő ideje.
 Annyit főztem, hogy kerül a fagyasztóba is.
Édes és kevés savanyú káposztával készült.
A babot előző este beáztattam.
Nálam ilyen nagy szemű fehér"kanpaszuly" terem, a kerítésre futtatva.


A füstölt csülök átmosva. Együtt kerültek a kuktába.
Étel ízesítő, saját darált zöldség, , egy fej hagyma 4 cikk fokhagyma,babérlevél került bele, és egész bors , kevés borsika fű, (csombor). 
A csombortól nem puffaszt úgy a bab.
Utóbbiak tea tojásba zárva.
Só nem kerül bele, mert a csülök és a savanyú káposzta sós. 
Közepesen barna rántásra készül a tejfölös, tejes habarás.
A csak tejfölt már nem bírja az idős gyomor.
Habarás, már a hő kiegyenlítés után.
(kevés forró levessel össze keverve)

 Egy idő után, felnyitva a kuktát bele raktam a káposztákat, kevés piros paprikát.
Egy egész és két kockára vágott burgonyát is hozzá adtam.
Kuktát újból lezártam. 
A kukta végleges ki nyitása, csülök kiemelése,  kevés paradicsom hozzáadása, behabarás,és kész. Én jól össze főzöm, az ízek, had érjenek.
A csülköt darabokra szedem, felkockázom, így kerül a tányérba.
Illetve most egy kis bográcsba tálaltam.



Ezt a remek  fiskars  japán séf kést  az egyik családom Jézuskája hozta.
Remekül szeletelek vele.
Tegnap sült a burgonyás kenyerem, ezzel ettem. 

Régi szokás szerint hagyma karika a tányér szélére és azzal kanalazom a levest.
Ez a leves olyan sűrű, hogy főzeléknek is beillene.



Hagymalekvárom.

Már régen készítettem, most volt lila hagymám
Szeletelés után kevésnek találtam, adtam hozzá még két fej vörös,és 2 két  fej fehér hagymát.
Most meg az volt a baj, hogy nem volt elég lila. Éppen megfőtt a céklám, raktam bele 3  kis darabot.gyönyörű színe lett.
Olíva olajban, kevés vízzel,sóval pároltam,  a végén fedő nélkül levét elfőve , sűrű lett.
 A végén, szerecsendió, köménymag, fahéj,kurkuma,
 curry,cukor helyett méz,kicsi vaj és ecet is került bele.
Pikáns kísérője sült húsoknak,de a reggeli pirítóson majonézzel is élvezetes.



2013. január 6., vasárnap

Vízkeresztkor a Karácsonyi menüről.

Az advent teendői, a készülődés, még az egy személyes háztartásban is idő igényes. Nem is volt rá alkalom, hogy felrakjam az elkészült finomságok képeit.
Első nap már utaztam a messzi kis unokámhoz 350 km-t.
Most pótolom.
A sütikről már van fent kép. A püspök kenyerek, mézesek is felkerültek.
A zserbót meg nem is fotóztam most, annyiszor készült már .
Szent este halat sütöttem.Róla sincs fotó.
A pulyka sültem ilyen volt.Kusz-kusz készült hozzá.

A 9 éves zöld diómmal ettem.

Mákos guba is készült

A mézesek!
Mikulástól karácsonyig 3 adag készült.
Pogácsák, figurák, díszítve, mogyoróval, simán.

 Sok mogyoróval!
                                                             Itt már csomagokban!
Díszítve a tészta keksz nyomókkal.(klopfoló, üveg dugó)
Figurák!

Annyi készült, jutott belőle, családnak, rokonnak, jó szomszédnak, jó barátoknak.
kapott hozzá mindenki fagyöngy ágat.
Van egy kedves ismerősök, akinek már szólni sem kell és advent első vasárnapjára kapok egy halom fagyöngyöt.
Már várom, most is tepertős pogácsa, kis lélek melegítő, forralt bor,ajándék csomag várta.
Remélem még sokáig számíthatok rá.