2013. június 24., hétfő

Fasírt golyók.



Vendégeket vártam és fasírt készült.
Természetesen nem csak ennyi, ami a képen van.
A darált húst vízben áztatott, kinyomkodott száraz kenyérrel, sóval, fehér borssal, zúzott fokhagymával, reszelt vörös hagymával, kevés étel ízesítővel, felvert nyers tojással jól össze gyúrom.
Legalább egy órát állni hagyom, hogy össze érjenek az ízek.
Vizes kézzel kis golyókat formázok, forró olajban sütöm pirosra.
Most olyan burgonya készült hozzá, amit negyedekbe vágva,  petrezselyemleveles, sós vízbe, félig megfőztem.
Majd leszűrtem és kisütöttem pirosra, abban az olajban, amiben a fasírt sült.
 Természetesen átszűrtem az olajat és még került hozzá pluszban is olaj. 
A vendégek érkezésekor frissen sült.
Rukkola , saláta dresszinggel, vegyes vágott savanyúság és tartár mártás is került mellé.
 Ki mit szeret.Most járt nálam először a házaspár és nem tudtam mit kedvelnek.
Az unoka húgom és az unokája is itt volt , általa ismertem meg ezt a kedves házaspárt. 
Én már voltam náluk, voltunk együtt kirándulni is.
Itt volt az ideje, hogy ők is eljöjjenek hozzám.
Minden ízlett nekik, legalábbis úgy láttam.

A süti, márványos, fehér, barna, meggyes muffin, kétfajta krémmel töltve. 
Tejszínes és gesztenyés ízesítéssel.
A csoki ebben a melegben , most lemaradt a tetejéről.





Csirkepörkölt kusz-kusz-al.



Nagyon kívántam már egy finom pörköltet.
Volt zúza, máj, pulyka töke, csirke szárny és comb is benne. 
Így szeretem, ha több fajta húsból készül, jól lesütve zsírjára.
A pulyka tökét még nyersen megszurkálom kés hegyével, szépen kinyílik, így jobban át járja a szaft.
Gyors köretet választottam a kusz-kusz-al hamar kész lettem. 
Kétszeres mennyiségű forró víz, egy kis étel ízesítő  egy Csokor zöld fűszer növény a kertemből.
Oreganó, tárkony, lestyán, izsóp, petrezselyem. 
Nagyon finom lett
 Savanyúságnak egy vegyes vágottat bontottam meg, ami saját készítésű.
Egy kevés rukkolát is ettem hozzá.


Egy könnyű , nyári zöldség leves. leves.

Most egy laktató levest ajánlok, ezekre a meleg napokra.

Hisz nem is nagyon kívánunk mást főételként egy levesnél.
Hozzávalók:
Friss fejtett borsó
4 db brokkoli rózsa
 3 szál sárgarépa hasábokra szeletelve
1  hagyma aprítva
1 szál petrezselyem karikázva
2 db gomba szeletelve
fél karalábé kockázva
 fél csirkemell kockázva
1 k piros paprika
 1 k liszt
só, bors.
A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük.
Hozzá adjuk a  hasábokra szeletelt sárgarépát, épp csak átforgatjuk.
Szórunk rá 1 ek lisztet, átpirítjuk, felengedjük vízzel.
A többi zöldség is belekerül a hússal együtt.
Sózzuk, borsozzuk, 1 kk piros paprikát adunk még hozzá.
Addig főzzük, amíg a hús puha lesz.
Én főztem bele egy csokor zöld levelet is, ami tárkonyból  petrezselyemből, lestyánból állt. 
1 db tojásból ,
lisztből lágy  galuska tésztát szaggattam bele

Nagyon könnyű és laktató étel. 

2013. június 16., vasárnap

Sertés sült, párolt zöldségekkel.



A malacka reggel még szaladgált, délután belőle készült a finomság.
A szűzpecsenyét kaptam meg ,nagyon szép két darab.
Azt most nem sütöttem meg.
A "hónalja szalonnát " viszont megsütöttem. 
Alig volt rajta szalonna, inkább hús. 
Nagyon finom rész pecsenyének. 
Egy kis zsír a vas lábasba, és ezen sül párolódik, kevés sóval, a végén borssal a pecsenye.
Párolt zöldséget készítettem hozzá,  a pároló betét fölött.
Sárgarépa,Pak Choy ,Brokkoli és 2 db burgonya, egy csokor zöld fűszer növény.
Oreganó, tárkony,tölgylevelű rukkola,petrezselyem levél.
Tengeri sós víz a  pároló alatt.
A zöldségeken egy kis delikát.
Majonézzel ettem.


A Pak Choy,(kínai kel)és a tölgy levelű rukkola saját nevelés.


 Tölgy levelű rukkola.

2013. június 15., szombat

Zöld dió befőtt.



10 éve készítettem utoljára. 
Még van is belőle egy kis üvegben egy szem.
ITT olvashatsz róla.

Ma leszedtem a diót.
Egy villával megszurkáltam négyszer. 
Tehát 16 lyuk van rajta. 
Természetesen gumi kesztyűvel dolgoztam.
Fröcsköl a lé belőle, egy nejlon zacskón dolgoztam vele, az udvari asztalnál. 
Kb 50 db diót raktam egy 3 literes befőttes üvegbe, vízbe.
3 hétig naponta cserélni fogom rajta a vizet.
Aztán fahéjas, kardamomos, szerecsendiós  cukros szirupba rakom, felfőzöm, tartósító kell bele.
Mehet üvegekbe, dunsztba.
Az idén már tartósító szer nélkül a befőző automatámban fogom elrakni, kisebb üvegekbe.
A Goldenfood  gyárt ilyen zöld dió befőttet Debrecenben.
Nagyon finom szirupban rakják el. 
Tiszteletbeli nagymama vagyok náluk,  a zöld diójukat használom a receptjeimhez.
Most nyitottak egy Webáruházat, ahonnan beszerezhető a termék.
A Facebookos oldalukon  megtalálható a gyártás folyamata videóval.
Bővebben ITT olvashatsz a zöld dió élettani hatásairól.

2013. június 4., kedd

Kókuszos, fehér csokis süti.


A receptet "Troll a konyhámban" blogban találtam 
Annyiban változtattam, hogy fehér csoki került bele.
Egy cup volt az egység, ezzel kisebb adag lett
Igazán gyors süti.
A sütő bekapcsolásával kezdtem, mire felmelegedett 180 C °-ra , kész is voltam a süti össze állításával.
30 perc és már meg is sült.
Nagyon finom lett.

Grenadin mars - ala krumplis tészta.


Igazából egy kis paprikás krumplira vágytam, és ez lett belőle.
Volt finom pecsenye zsírom, ezen indult a hagyma párolás.
természetesen új hagymából a kertemből. 
A zöld szárát is felhasználtam. 
Piros paprika, egy fél tyúkhúsleves kocka, fehér bors került bele.
 A kifőtt fodros kockával lett kész. 
A reggelimből megmaradt sült sonka és kolbász tette még gazdagabbá.
A Beregben eleve úgy indítják, hogy füstölt kockára vágott sonka pörkölt szerűen lesütve, aztán bele a krumpli, és a végén a tészta, vagy galuska. 
Ez a beregi krumplis tészta, sonkával gazdagon.
Az enyém ilyen lett.
Friss fejes saláta került mellé.


2013. május 30., csütörtök

Gyors desszert, zöld dióval.


Unokahúgom váratlan érkezése , egy gyors desszert készítését igényelte.
A gesztenye masszát ő hozta, a többi kéznél volt.
Mindig örülök, ha meglátogat,igyekszem a kedvébe járni.
Szinte testvérként szeretjük egymást.
Naponta beszélünk telefonon. 
Szinte hetente találkozunk.
Gyermekkorunkban is sokat voltunk együtt, ez a mai napig meghatározó.
DESSZERT
 1 cs gesztenye massza, 
3 gömb fagyi
 tejszínhab
jégcukor és, francia drazsé ,, zöld dió szirup, majd csoki reszelék a hab tetejére. 
Természetesen a zöld dió sem maradhat ki.
A kis ostyaszív díszként, csak melengeti az  szívünket.


2013. május 27., hétfő

Sült csirke.


Egyszerű menü, gyorsan elkészíthető. 
Két db nagyobb csirkecomb felezve.
Só, citrom bors, kevés kurkuma.
Kevés olajon megpörösítem mindkét oldalát a bőrös résszel kezdve.
Egy békebeli vas lábasban történik a sütés.
1dl vízzel felöntöm.
Delikát,és egy csokor zöld fűszer kerül bele.
Oregánó, tárkony, izsóp, petrezselyem zöld, egy levél zsálya.
A végén 1 kk piros paprika.
2 db nagyobb szeletekre vágott gomba is került bele.
Fedő alatt puhul. 
A végén fedő nélkül zsírjára sütöm.
Közben sül a leveles tésztám mellett a sütőben 3 db nagyobb fóliába csomagolt burgonya héjastól.
Ez lesz a köret.
Fejes salátával a kertemből, egy fenséges ebéd és vacsora.
Volt fél cs kinyújtott és fél cs vastag leveles vajas tésztám.
Ezekből variáltam. Készült káposztás, maszkarpones alapon.
Ez alatt azt értem, megkenem maszkarpónéval ,erre került a  fagyóból kivett ,felengedett párolt káposzta.
Mindig van kéznél, kis adagokban lefagyasztva.
Előző nap leszedtem a rebarbarát a kertemből, vásároltam is hozzá pár szálat.
Sajnos nem voltak elég pirosak, ez a lekvár színén is meglátszik.

 Ebből készült a rebarbara lekvár, sütés álló, 


A tésztákat szintén maszkarpónéval kentem le, majd rá került a rebarbara lekvár.


Több forma is készült. Tojássárgájával kentem le.


Sütő 200 C° -ra előmelegítve, 20 perc alatt megsül, felénél 
170 C°-ra mérséklem a  hőfokot.
Maszkarponés ,tejszínhabos krémmel is finom.

Szezám magos párnácskák és rudak is sültek.


A tojás fehérjét  lefagyasztom , későbbi felhasználásra.


Pavlovát,és habcsókot szoktam sütni belőle.











2013. május 26., vasárnap

Tormalevél befőzése.


A mi vidékünk és családunk hagyománya a töltött káposzta készítése, és természetesen a fogyasztása.
A leleményes falusi ember ,  amikor még nem fejesedett be a káposzta, a torma levélbe tekerte a tölteléket.
Tormás töltikék
Nem voltak még fóliás kertészetek, hogy korán lett volna fejes káposzta. 
A savanyú káposztával együtt savanyítottak egész fej káposztákat is, de az nem tartott ki tavaszig.
A prizmában , veremben, pincében való tárolás is segített.
A torma levelet, üvegbe, ecetesen rakták el, és szárították is.
A fagyasztó megjelenésével aztán, minden megoldódott. Lehetett a torma és káposzta leveleket fagyasztani is.
A  karalábé, és a szőlő levél is számításba jött a töltikék készítésénél..
Eddig én is fagyasztottam. 
Most első alkalommal próbálom a befőző automata segítségével tartósítani.

A gép csírátlanítja, tartósítószer nem szükséges.
Ez nagy előny.
A leveleket lecsumáztam, vastag erétől megszabadítottam.
Többszöri alapos mosás után, sós ecetes forrásban lévő vízbe került. 
Mikor felforrt, jól átforgattam, elkapcsoltam a tűzhelyet.
Lefedve egy éjszaka ebben a lében állt.
Másnap  kiszedtem a léből, lecsöpögtettem.
Egyenként ki simogattam.

 Tízesével feltekertem kis hengerekké.


Üvegekbe került.

Egy üvegbe 3 "csutak" került, plusz egy kevés apró.
Ez fontos, hogy főzéskor a lábas aljára kerüljön belőle.
Erre rakjuk a töltikéket majd.
Tízesével a megszokás miatt, hogy tudjam egy üvegben mennyi van.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Egy kávés kanál ecet a tetejére és felöntöttem  szűrt vízzel(vízszűrő kancsó).
A kupakkal lezárt üvegeket fejtetőre állítva ellenőriztem jól záródnak-e. 
Kész mehet a befőző automatába.
                                          Kochen 120 perc.
Ezt magamtól döntöttem el, mert a használati útmutatóba nincs a torma levél megjelölve.
Úgy gondoltam, ha a spenót, sóska ezt a programot kívánja, jó lesz a torma levélnek is. 
Ha kihűlt felcímkézem, mehet a  spájzba a polcra 
Már elkészültek a címkék, felragasztásra várnak.


Itt már a dunsztolás után az üvegben, felcímkézve
.
Fagyasztóba is így kerül.



2013. május 24., péntek

Befőző automatám.

Ma felavattam a  Weninger befőző automatámat.


Bodzalevet tettem el. 
Elkészítettem a bodza italt a szokásos módon,majd az automatára bíztam a tartósítást.
BODZA ITAL
3 l vízben jó sok, kb 30 db, megmosott ,zöld száraitól megszabadított bodzavirágot , egy éjszaka, fél nap áztattam.
Került bele 3 kk citromsó, 30 szem édeske., 3 db citrom meghámozva,  felkarikázva.(a héj viasszal kezelve használhatatlan)
30 dkg cukrot fél liter vízben felfőztem.
Szirup  szerű legyen.
A bodzát egy párszor átkevergetem.
Másnap átszűröm sűrű textílián.
Hozzá adom a cukor szirupot. Azt is átszűrtem.
A cukor azért kerül bele csak a végén, mert azt tapasztaltam, hogy a bodza virág sok cukrot magába szív.
Jól záródó üvegekbe töltöttem.
Fejre állítva ellenőrizve, hogy jól zár a kupak.
Majd  a befőző automatába kerültek az üvegek.. 

90 C°-ra és 30 percre állítva.
Remélem sikerült a csirátlanítás, és tartósító nélküli ivólevet fogyaszthatunk.

A címkéket is magam készítettem, nyomtattam.
Innen töltöttem le.
http://blog.worldlabel.com/2009/free-fillable-suzee-que-vintage-labels.html

 Ezzel az univerzális ragasztóval ragasztottam fel.



2013. május 22., szerda

Vaddisznó, spagettivel, zöld diós káposzta salátával.

A kisebb darabokra vágott húst, egy éjszakára olajos, vörös mustban pácoltam.
Forró vas lábasba került kevés vízzel, 1 ek sertés zsírral, 1 mokkás kanálnyi húspuhító sóval és egy csokor zöld fűszer növénnyel....
Egy nagy fej hagymával és 4 cikk fokhagymával. 
Színes borssal,  kevés tengeri sóval ízesítettem még.
Zöld fűszerek, a kertemből: bazsalikom, tárkony, izsóp, oregánó, lestyán és petrezselyem.
Fél óra alatt puhára párolódott, majd 10 perc fedő nélkül zsírjára sült.
Köret: spagetti a hús zaftjában átforgatva kevés zöld dió sziruppal.
Saláta is készült hozzá: gőzben elő párolt kínai kel káposzta, majonézzel,1 kk szója szósszal és zöld dió sziruppal ízesítve.
Darabos dió is került a saláta tetejére, a bele kevert zöld dió darabok mellé.
Remek ízek a vaddisznóhoz.
 photo sor.gif
Nagyon lehűlt a hőmérséklet, fáztam és bekapcsoltam a sütőt.
A  gázfűtés már rég kikapcsolva!!!
Ha már 200C -on melegít, sütök benne valamit.
Egy nyújtott leveles vajas tészta felét használtam fel.
Készült stangli,tojással megkenve, szezám maggal megszórva, kevés őrölt kömény is került rá.
 A másik felébe málna zselé(saját) került. 
10 perc alatt kész a ropogtatni való.
Fele el is fogyott, amíg ezt a bejegyzést írtam.








2013. május 20., hétfő

Csoki habos piskóta.

Hétvégén itt volt a "messzi" családom. 
Közkívánatra csokihabos piskóta sült.
Egyik menyem kedvence.
 Főzött csokihabos krém.
Fél liter 20%-os főzőtejszinben felolvasztok 20 dkg 70%-os csokit. 
3 ek cukor kerül még bele.
Összeforralom, egy kevés ideig főzöm is..
Kihűtés után a hűtőbe kerül pár órára(akár egy éjszakára is)
Másnap a robotgéppel felverem, kicsit megint visszahűtöm.
Nagyon finom krém.
Most új káposztába tekergettem,  darált hasaljával
 a töltött káposztát.
Készült még borsóleves és rántott csirkecomb és mell. 
A sütőben sültek, valami különleges így az ízük.
 A panír sem a hagyományos volt, házi kenyérből kukorica pehellyel daráltam össze.
 A köret:burgonya püré és fejes saláta a kertemből.
Egy kis kényeztetésben is volt részem. 
Pünkösd  egyik napján étterembe voltam a fiam családjával. Az egyik kincsemmel, Roli unokámmal.
Olyan szép napok ezek!
Még fotózni sem volt időm, annyit játszottam vele.
Ezekből a pillanatokból élek az elkövetkező napokban.