2015. január 28., szerda
Virágtészta készült.
Labels:
gyúrt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Csíkos csiga készült.
Télen több idő van a tészta gyúrásra.
Majdnem minden héten készítek valamit, ha van szép sárga házi tojásom.
Készítek egy alaptésztát.
Ha nincs, kevés kurkumával színesítem.
Készítek egy alaptésztát.
Ha nincs, kevés kurkumával színesítem.
Most csíkos csiga készült.
A tészta színezhető céklalével, bodzabogyó levével, vagy folyékony, természetes ételfestékkel.
Ezeket a nagy csigákat, kínai evőpálcikával sodortam a kis bordán.
Labels:
gyúrt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 25., vasárnap
Színes, gyúrt tészták.
Régen készülök, hogy elkészítem.
Kaptam szép sárga házi tojást.
2 egész és 2 db sárgája, amennyi lisztet felvesz és közepesen lágy tészta nem lesz.
Ez az alaptészta.
Ez az alaptészta.
Egy kis részét piros ételfestékkel megszíneztem.
Nem is kellett bele gyúrni, a tésztanyújtón többször áthajtva, szép egyenletes színes,tészta lett.
Aztán jöttek a variálások.
A színes tésztából csíkokat vágtam és ráhelyeztem az alap tésztára.
Három ponton, a két végén és középen kissé rányomtam, hogy a nyújtáskor el ne mozduljanak.
Ezután nyújtottam, most már a nyújtófával, hosszanti irányba.
Aztán darabolás és össze csippentettem a közepét, hogy masni formája legyen.
Most kisebb és nagyobb is készült.
Labels:
gyúrt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 24., szombat
Téli vitamin pótlás.
A téli vitaminpótlás nagyon fontos, pláne ilyen napfényszegény hónapban.
Nem sok ráfordítást igényel, és kéznél van.
Magvakat csiráztatok és hagymát hajtatok, egyszerűen üvegben, víz fölött.
Az idén ők szolgálnak.
A saját vetésű bazsalikomon már látszik, hogy igen csak lecsipkedtem.
A hagymaszár is szépen fejlődikAz idén már búzát, és hagymamagot is csiráztattam.
Labels:
hagyma hajtatás
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Gyors, egy tál étel.
A házi asszony néha elakad az idővel, és gyorsan kell valamit készíteni.
Ez az étel is ilyen.
A burgonyák a mikróban 800Watt-on 5 perc alatt megsülnek.
Az ilyen kicsiknek elég 4 perc is.
Ez egy nagyon finom sárga belsejű burgonya.
Minden íz benne marad, ha héjában sül, semmi nem fő ki belőle, mint a vízben.
Unokahúgomtól kaptam, csak nagyon kicsik.
Pontosan erre jók, hogy hájában süljenek.
Ha hámoznám harmad része kárba veszne.
Így sütve, a vékony héj szinte egyben lejön, ha sütés után egy -két percre egy konyhakendővel letakarom.
Egy villát szúrok bele és hámozhatom, még melegen.
Közben fűszeres olajban megsül egy szelet füstölt tarja.
Villával szétnyomom a burgonyákat és meglocsolom a vissza maradt fűszeres olajjal.
Most egy finom natúr,saját készítésű birsalma ivólevet ittam hozzá, mézzel ízesítve.
Ez már egy éves , befőző automatában készül, tartósító és cukor nélkül.
Saját termésű birsalmából, a birsalma sajt főzésből vissza maradt levet hasznosítom.
A címke hibás, én készítettem pedig, és nem vettem észre eddig.
BURSALMA
Bizony elírtam, de így is finom.
Labels:
egy tál étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 23., péntek
Pár perces ebédem.
Ha, elszalad a délelőtt és nincs ebédem, ez készül.
2 db burgonyát héjastól a mikróba teszek,
5 perc 800 Watt-ra.
Közben a csirkemellet feldarabolom, keskeny és vékony csíkokra.
Egy kisebb serpenyőben megpirítok pár szem diót.
Nálam általában van készen.
Kiszedem.
Ugyanebbe a serpenyőbe kerül, kókuszzsír, gírosz fűszer és kevés fehér bors.
A húscsíkokat megforgatom benne és jól átsütöm.
Közben forgatom is a húscsipesszel.
Mire a burgonyát meghámozom a hús is kész.
Gyors és finom egy tál étel.
Most őszibarack befőtt került mellé.
A barack saját termés, saját befőzés.
Különben, a csirkemell is saját nevelésű csirkémből van.
A barack saját termés, saját befőzés.
Különben, a csirkemell is saját nevelésű csirkémből van.
A bazsalikom levél díszítés az ablakban, cserépben nevelkedik.
Magról vetettem.
Labels:
egy tál étel
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 21., szerda
Vadkovászos, kelt tészta.
Elfogyott a bobájkám.
Vadkovásszal állítottam össze egy adag kelt kalács tésztát.
Természetesen az élesztőt kihagytam, helyette 20 dkg vadkovászt használtam, ami fagyóba pihent eddig.
Természetesen az élesztőt kihagytam, helyette 20 dkg vadkovászt használtam, ami fagyóba pihent eddig.
Ilyenek lettek.
Nagyon jó puha a belseje.
Soknak bizonyult a tészta , így lett belőle sonkás töltelékkel kifli és egy tekercs.
Ezt a tésztát kacsa zsírral kentem és feltekertem, nem hajtogattam.
Sonkás töltelék:
kapor, tejföl, sonka.,zakuszka, kukorica, sajt.,hagyma, fokhagyma , oraganó, kakukkfű és majoránna.
De még egy bár zsömle és buci is készült.
Labels:
vadkovásszal
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Húsklopfolás, másképpen.
https://www.facebook.com/groups/praktikus/
mutatták a lányok ezt az okos kis húspuhító szerkezetet.
Mivel nekem nincs ilyen., kipróbáltam az eperlevél készítővel.
Sertés tarját gyötörtem vele, és nagyon jól bevált.
Nézzétek csak!
Labels:
húsok
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 19., hétfő
Nyúlpaprikás, gombóccal.
Nem pácolom a nyulat.
Hagyományos pörkölt készül belőle, pikáns fűszerekkel.
ITT olvashatod.
A gombóc készítés lépései.
Tojás,tej, liszt összekeverése
Pirított kenyérkockák hozzá adása.
Bő sós vízben fő, 1 ek olajjal
MÁRTÁS
A pörkölt szaftját fel forrósítom.
Lisztet a tejföllel kikeverem+1 kk piros paprika.
Hőkegyegyenlítés .
(egy kevés forró szaftot keverek a habaráshoz)
Összekeverem, jól kiforralom.
Bele forgatom a kifőtt, leszűrt gombócokat, szeretem, ha jól átjárja a szaft.
Labels:
nyúl
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2015. január 15., csütörtök
Házi tészták készítése.
Ha már van szép sárga házi tojásod,akkor elő a gyúró táblát ,és a tésztanyújtó géped.
Ha nem szép sárga a tojás, egy kis kurkumával megjavíthatod.
Ha nem szép sárga a tojás, egy kis kurkumával megjavíthatod.
Máris készülhet a házi tészta.
Nálam a gyúrt tészta, úgy készül, hogy 2 sárgája és 2 egész tojás, amennyi lisztet felvesz.
Részletesen ITT olvashatod.
Részletesen ITT olvashatod.
A kimaradt tojás fehérjéket lefagyasztom.
És attól függ, hogy reszelt tészta, vagy metéltek készülnek, keményebbre, vagy lágyabbra hagyom.
Most őket "gyártottam"
Nagy pörkölt csiga- kínai evőpálcával sodorva.
Kavatelli- bordásítva, már majdnem kagyló formája van.
Rudakat sodortam, majd daraboltam és sodortam a bordán.
Gnocchetti -kicsit formázva, a bütyök ujjammal.
Ezekből a fajtákból csak minta készült első kipróbálásra.
Apró reszelt
Szélesebb reszelt-tarhonya szitán szárad.
Széles metélt-Keskeny metélt
Labels:
tésztagyúrás
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Sült kacsacomb, savanyú káposztával töltve.
A kacsa combokat fűszerezés utána állni hagyjuk, legalább fél órát.
A kacsa fűszerei:
só, bors, majoránna, oreganó és tárkony.
A savanyú káposztát, ha nagyon szálas ,össze aprítjuk., átmossuk, ha savanyú nagyon.
Finom házi paraszt sonka kockákat kisütünk olajon,ropogósra. Kiszedjük.
A vissza maradt olajon,kockázott hagymát dinsztelünk.
A káposztát átforgatjuk rajta nem sütjük le teljesen. Borssal,római köménnyel ízesíthetjük.
Hozzá adjuk a sonkát, átkeverjük és a kacsa comb bőre alá töltjük.
Hústűvel le is rögzíthetjük.
Forró olajban meg pörösítjük, bezárjuk a hús rostjait.
Kacsazsírral kikent tepsibe sül egy órát 180 C -°-on, lefóliázva, kevés vizet öntve alá.
Előbb a bőrével lefelé, majd félidőben megfordítjuk.
Finom szilveszteri, ünnepi fogás.
Almával párolt , lila káposzta illik hozzá.
Körete burgonya, vagy rizs lehet.
Ez most burgonya főzelék körítést kapott.
Labels:
sültek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)