Újból jelentkeztem a blogkóstolóra.
Egy pár blogkóstolót kihagytam, számomra nehéz blogokat kaptam az utóbbi időben.(paleós, diabetikus, nem hagyományos)
Olyan alapanyagokkal dolgoznak, ami nálam nem található.
Ezért kimaradtam az utóbbi nevezésekből.
Marisz , mint a blog neve jelzi, főleg tortákat készít.
De nagyon sokoldalú, jó praktikákat olvashatunk az igencsak látogatott blogján.
Családjának, de barátoknak, ismerősöknek is süt, meglepi sütiket.
Örülök, hogy az ő blogját kaptam, gyakran járok a blogjában.
Sokszor készítek kekszet és Marisznál találtam egy érdekeset.
El nem tudtam képzelni, milyen lehet a keksz bazsalikommal.
Hát, nagyon finom.
Bazsalikom terem a kertemben és volt minden más hozzávaló is.
Az ő receptje az alap, kicsit változtattam, csak.
Sima liszt helyett fehér és barna rizslisztet használtam, és egy kevés darált dió is került az alapanyagokhoz.
A nagylány unokámnak is jutott belőle és ő nem eszik lisztet, csak rizs, vagy kókusz lisztet.
Ezért lett barnább az én kekszem.
Így a bazsalikom nem nagyon látszik, de érződik rajta.
Pikáns izt ad neki, különleges.
Keksznyomóval még kicsit szinesebbé tettem.
Izlett a családnak.
Sokáig eláll.
A recept:
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt-(nálam a rizslisztek fele-fele arányban)
5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztbe belekevertem a sütőport, sót, cukrot, zabpelyhet,
reszelt citromhéjat, apróra metélt bazsalikomlevelet. A hideg vajat
sajtreszelőn belereszeltem és elmorzsoltam a liszttel. A citrom levét
kikevertem egy törpetyúk tojásával és ezzel gyúrtam meg a tésztát. Lisztezett
deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és kb. 4 centis pogácsaszaggatóval
kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket (28 darab lett).
Szilikon ecsettel citromlevet kentem mindegyik tetejére és megszórtam
barna nádcukorral. kétszáz fokra előmelegített sütőben 15 percig kellett volna
sütni, de az én sütőm másként működik. Én 220 fokra melegítettem elő és 25
percig sütöttem alsó-felső lángon(jobb ízűek lesznek, ha kicsit megpirulnak).
Hekvanc szerint az ízek hidegen érvényesülnek igazán.
Biztosan így igaz, de nekünk langyosan is igen ízlett, felét
mindjárt megettük.
Nagyon kellemes, különleges íze lett a bazsalikomtól,
mivel a nádcukor elég öregszemű és nem olvadt el a tésztában, ropogós lett a
kekszek állaga. Előnye még, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető.