2017. december 17., vasárnap

Mézesek 2017!




Elkészült egy adag mézes!
Most egy kedves Erdélyi ismerős receptje alapján!
Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
2db tojás 
5dkg margarin.
csipet só
Mézes fűszerek, ízlés szerint:
fahéj, gyömbér, szerecsendió, citromhéj,mézeskalács fűszerkeverék
Nálam egy kis kurkuma is került bele, szép szint ad neki.
A lisztel elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzá kerül minden más és ,jól kidolgozzuk.
Én a robotgépre bíztam.
Legalább egy éjszakát hideg helyen pihen.
Akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Nálam 2 napot pihent.
Újból átgyúrtam és kezdődhet a formázás. 
Folpack közt nyújtom, praktikus és egyenletes.
A gyűrődéseket a nyújtófa egyszeri átgurításával eltüntethetjük.


Készültek apró figurák és saját tervezésű alkotások is.
Mézes tál is készült. Egy fém tálat, kívülről, alufóliával bevontam, erre szíveket illesztettem.




A kiszaggatott figurák és a tál is egy éjszakát szikkadt szabad levegőn, így megtartja a formáját.
Semmivel nem kenem le sütés előtt.
 Szeretem a mézes igazi szép aranyló színét.
Díszítéshez porcukor mázat használtam.
1 db tojás fehérjét, csipet sóval , fehér habzásig vertem kézi habverővel . 
Kanalanként került hozzá 20 dkg átszitált porcukor, benne 2 csapott evőkanál kukorica keményítővel.
Közben adtam hozzá 3 teáskanál citromlevet is.
Jó simára kell keverni.
Nylon zacskóba kerül, aminek egy csücskét kivágok, így díszítek.
Szükség szerint kerülhet még bele citromlé.
Egy részét ,jól felhígítom citromlével, ez lesz a terülő máz.
Most dupla adag készült az írókázáshoz.
Piros folyékony ételfestékkel színeztem keveset pöttyözéshez, rózsaszín lett.



















2017. december 5., kedd

Mézeskalács szívből, Mikulás fej!


Mézeskalács figurák készültek
A szív alakúból Mikulás fejet dekoráltam,piros és fehér cukormázzal.

2017. december 4., hétfő

Narancslekvár készült!


Régen készülök, hogy narancslekvárt főzök.
1,2 kg narancsot meghámoztam a fehér részeket is eltávolítottam.(attól keserű lehet)
20 dkg cukorral, egy cs 3&1-ben zselésítővel , kevés kardámommal, pici sóval,állandóan kavargatva, jól összefőztem.
Botmixerrel átpürésítettem, újból felfőztem, és üvegekbe töltöttem.
Papirba csomagolva,  még forrón,ment a hűtőtáskába, száraz dunsztba.
A felébe fehér csokoládét kevertem.
Ennyi lett belőle.
Nekem kicsit kesernyés!




2017. november 22., szerda

Gyuri kifli!


A nyáron, egy volt, általános iskolai osztályom , osztálytalálkozót szervezett.
De, nem volt nekik elég az egész napos találkozó, egy hónap múlva nálam, szalonna sütésre gyülekeztek.
Batyus kis találkozás volt, mindenki hozott valamit.
 Lányok édeset, töltött káposztát, fiuk, pizzát, sósat, üdítőt, ki mit gondolt.
Balogh Gyurim felesége Katika, ezt a kiflit küldte.
Még meleg volt, mikor Gyurim hozta. 
Mindenkinek nagyon ízlett.
Elkértük a receptet.
Ma ki is próbáltam, egy fél adaggal.
Hozzávalók: 
1 kg liszt, 
1 evőkanál só, 
1 evőkanál cukor,
10 szem édesítőszer /egy pici forró vízzel feloldva/ 
1/2 liter tej, 
7 dkg élesztő, 
2dl olaj
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 6 részre osztjuk /keleszteni nem kell, egyből lehet elkészíteni/.
1 cipót kör alakra nyújtunk /kb 3 mm vastagra/, és 12 részre vágjuk. 

A cikk vastagabb részére egy kis kanál nagyságú rámát teszünk,(én olvasztott vajjal kentem le a kerek lapot) majd kifli formára feltekerjük.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük.

Szezámmaggal ,vagy sajttal,megszórjuk, és arany barnára sütjük.

150C°-on 30 perc- légkeverésen sütöttem.
Nagyon gyorsan elkészül és ,nagyon finom.

2017. november 19., vasárnap

Rakott brokkoli, másképpen!


Abban más, hogy az alsó réteg nem brokkoli, hanem  nyers burgonya karikák, és cukkini, kerül a kivajazott, zsemlemorzsás formába.
Sózom, borsozom.

II. réteg.
A lisztben megforgatott, olajban kisütött , közepesen vastag csirkemell szeletek.

 III. réteg.
Főtt,villával összetört,  sajtos, tojásos besamellel elkevert brokkoli.

IV. réteg.
Sajtos, tojásos besamel.
Tetejére kiemelkedő sajt kockák.

Szép pirosra sül 150C°-on 25 perc alatt!



2017. november 6., hétfő

Kemencében sütögettem!



Annyi éghető anyag összegyűlt a kemencémben, be kellett gyújtanom!

 Gondoltam egyet és a kenyérsütőre bíztam egy adag kenyér  tészta gyúrását, kelesztését.
Az őszi kerti munka közben, szépen egyengettem a tüzemet, melegedett a kemence.
Másfél óra alatt megkelt a tésztám.
Három felé osztottam.
Készült vastag tésztájú pizza,  


2 db buci,

kapros lángos, 


aszalt paradicsomos kifli



és tepertős pogácsa is.

Egy kis pernye is került a tepsikbe, de ettől nem lett semmi bajuk!
A kenyértészta illata az udvaron valami csodás, azt csak az tudja milyen, aki már érezte!
Visszahozza gyerekkorom ízeit, illatait!
A kapros lángost kacsazsírral kentem be!
Egy kedves ismerős is megkóstolta, megdicsérte. 


2017. szeptember 17., vasárnap

Gesztenye krémes, piskóta tekercs.


Piskótát sütöttem.
5 db tojás 
5 ek kristály cukor
pici só
habosra keveri a robotgép
5 ek sima lisztbe elkeverünk 1 cs sütőport
 kanalanként állandó everés mellett, hozzá adjuk a habos tojásokhoz.
 3-4 evőkanálnyit kakaóval ,megszínezek.
Nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, elsimítjuk benne a masszát.
Tetejére csurgatom a kakaós masszát spirál alakban, majd megmárványozom.

 Forró sütőbe kerül, 10 perc után 150 C°-on még 15 perc sütés.
A tetejére sütőpapírt rakok, még melegen, megfordítom, az aljáról lehúzom a sütőpapírt.

Feltekerem, beborítom a papírral, amíg kihűl. 

Kihűlés után kitekerem, még hagyom szellőzni, hűlni, aztán kerül rá a krém.
Gesztenyés vajas, pudingos krém
fél cs tejszín ízű puding porból 2.5 dl tejjel pudingot készítek.
Még forrón diónyi vajat keverek el benne, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

 15 dkg vajat 4 ek átszitált porcukorral elkeverek, robotgéppel habosítom, kanalanként hozzá adom a kihűlt pudingot.
A legvégén fél csomag gesztenye masszát keverek el benne. 
A piskóta lapot ezzel a krémmel megkenem, feltekerem.

Hűtőbe kerül szeletelés előtt.