2018. december 22., szombat

Mézes házikók!

Ezzel a szilikon, sütésálló sablonnal készültek!
A sötétben a körvonal világít!
Ilyen festékkel kentem le.









Receptem, a Kelet recept magazinjában!




Megjelent a Kelet Magyarország napilap, 2018-as receptfüzete.
Bekerült egy receptem, a laktózmentes hólabda torta .

Köszönöm a tisztelet példányt, ma érkezett meg!
A receptfüzet megvásárolható.

2018. december 16., vasárnap

Mézeseim 2018!



             Elkészültek az idei mézes figurák!




             
Mézes figurákból, tál is készült!











Középen az angyalkák is a mézes tésztából készültek! 
Egy szilikon forma segítségével.




2018. december 14., péntek

Gyors, kenyér lángos!



Este elő kovász készült kenyér sütéshez,(saját  készítésű kovásszal) mert elfogyott a kenyerem.

Reggelihez, a finom sült szalonnához, savanyú káposztával, szükség lett volna kenyérre.
Gyorsan kivettem egy kis elő kovászt, liszt, víz , só került hozzá, jól kidagasztottam.
Radiátoron pihent 10 percet. 
Két lángos sült olajban, és már reggeliztem is.
Így tudom ,dolgozik a kovászom.
A kenyérsütő, már kétszer átdagasztotta a kenyerem,hideg helyen, spájzba pihen, nemsokára formázom.

2018. december 8., szombat

Mézesek, mézes kalács házikó.


Már sok fajtát készítettem, saját szabásminta alapján. 

Előző évek mézesei , ezen a linken, ITT
Most sikerült szereznem egy szilikon formát. 







              Így sikerült benne a mézes tésztát megsütnöm.
Összeállításra vár.
 Még kipróbálásra vár egy másik forma is. Ebben egy kavart mézes tészta sül majd.

Már a mézes tál is elkészült !

Még díszítésre vár.

A belevaló apró mézes figurák is megsültek. 





2018. december 2., vasárnap

Tejszínhabos, túrós süti, laktózmentesen.


Az elmúlt napokban kóstolót kaptam ebből a finom ,túrós sütiből.
Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett.
Nálam nemporcukor, hanem bodzalével készült cukormáz került a tetejére.
Cukormáz:30 dkg porcukor, 2 ek bodza vagy meggylé,3 ek olaj, 1 ek citromlé-simára keverjük. 

Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Már a második alkalommal sütöm, két születésnapi torta is készült belőle, habcukorból készült fondantal bevonva.
Recept
Tésztához.
40 dkg liszt
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 db tojás
1  kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 ek  tejföl
 Krém:
1/2 kg túró
 1/2 l Hulala tejszín
1 cs habfixáló
1 citrom reszelt héja
 1 ek citromlé
20 dkg porcukor
2 ek tejföl

Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, kicsit pihenhet is.
2 lapban sütjük,tepsi hátán.
Nagyobb tepsi szükséges.

A túrót a porcukorral, a tejföllel, a citromhéjjal elkeverjük.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.
Össze keverjük a túrós masszával. 
A két lap közé kenjük.
Tetejére porcukor kerül, de csoki, vagy citrom mázzal is nagyon finom.

Megfeleztem a lapokat egyikből torta készült a menyemnek.

Már szív alakban is sütöttem, ebből a tésztából.

A maradékból 2 lap sült, citrommázzal bevonva.
 Első,saját termésű citromomat használtam fel.
Mindkét esetben laktózmentes hozzávalókat használtam.






2018. november 25., vasárnap

Az árpa, jótékony hatásairól, a maláta felhasználásáról a kenyérsütésnél!



Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül. 
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
        Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív) 
Karamellmaláta (zöldmalátából) 
            Aromamaláta (forrázott zöldmalátából) 
Pörkölt maláta (aszalt malátából) 
 Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. 
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
 Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor  adagolok a tésztához.

"Enzimaktív malátaliszt tésztára és pékárura gyakorolt hatása 
 Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat (búzatermékeknél) 
Aromásabb, ízletesebb termék 
 Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél) 
Hosszú frissesség 
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"

Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban.
 Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16.



2018. november 13., kedd

Almás torta, sütés nélkül!


Egy finom, gyors édesség, amit nem kell sütni.

Gyorsan elkészül, de legalább 2 órát álljon.
 Recept.
Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 2 dl víz
  • 1 csomag babapiskóta-legalább 25db
  • a pudinghoz 4 dl tej.
  • 2 csomag vaníliapuding
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • Egy cs habfixáló a tejszínhabba.
  • Elkészítése:
    Az almát meghámozzuk, 2 dl vízzel megpároljuk, majd 4 dl tejjel összekevert pudingporral sűrűre főzzük.
    Kapcsos tortaformát kirakunk felezett babapiskótával, rátesszük az alma felét, erre a babapiskóta másik felét, és végül a maradék almát.
    Tetejét a felvert tejszínnel díszítjük, és a végén hűtőben pihentetjük legalább 2 órát. Addig a babapiskóta megpuhul.
  • Unokahúgomnál készítettük. 
  • Mi most szögletes jénaiba raktuk.
  • És csak tálaláskor raktunk rá tejszínhabot.
  • Banán és eper is került mellé.







2018. október 21., vasárnap

Petrezselyem levél, szár,télre, a fagyasztóba!


Az idén nem sikerült a petrezselyem, nem kelt ki csak kevés, pedig sokszor vetettem újra.
Így meg kell becsülni minden szálat, levelet, gyökeret.
Paprikába is szoktam tömködni a leveleket!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/09/paprikaba-bujtatott-zold-levelek.html

1500ft-ért láttam 1 kg petrezselymet!
  Össze gyűjtöttem az előfőzött rizs, lyukacsos tasakjait és abba került a levél, erős szára, amit máskor eldobok. 
Most a gyökeret fogja helyettesíteni.

Jól megtömködtem a zacskót, és egy cérnával elkötöttem!

 A leforrasztása nem járt  sikerrel, szét nyílott.
Ez a zacskó bírja a hőt, kerülhet a levesbe.
Fűszernövényeket is ebbe rakok, bírja a főzést, és nem fő szét a levél, nem úszkál az ételben, egybe marad. Lényeg, hogy az íze kifő. 

2018. szeptember 30., vasárnap

Pár adat a blogomról!



Pár gondolat, a főzős, blogomról.
2007.október 21.én kezdtem el írni. 11 éve.
823 bejegyzés található benne, saját fázis fotókkal, recept leírásokkal.
Köszönöm, ha benézel hozzám! 
Ennyien látogatták eddig:403 649
Ezekből az országokból vannak,rendszeres  olvasóim:
Érdekes, hogy az Egyesült Államokban többen olvassák, int idehaza.
Igaz ez a rendszeres,olvasókat jeleni.
A múlt hónapban,több, mint  300 olvasóm volt.


Egyesült Államok

                                                  286
Magyarország
                                                 204
Ismeretlen körzet
                                                    23
Románia
                                                       20
Szlovákia
                                                      15
Belgium
                                                        8
Németország
                                                       5
Portugália
                                                       3
Írország
                                                       2
Ukrajna
2