2019. január 13., vasárnap

Almát aszaltam!


Gyerekkoromba mi, az aszalt almát susinkának hívtuk.
Édesanyám  télen, a  sparhelt sütőjében  készítette. 
























Nagyon ízletes, ahogyan elpárolog belőle a nedvesség 
tartalom, különösen ízletes lesz.
Gyümölcslevesbe főzöm, de elrágcsálni is élvezet.
A szilvát ,ősszel a kemencében aszaltuk. 
Naponta begyújtottunk a kemencébe, nem nagy meleget csinálva, forgatva a tepsikben a kimagozott szilvát.
Most olvastam, hogy sok krómot tartalmaz, az aszalt szilva, ami "  serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet."
A tél vége felé, ne hagyjuk az almát elromlani, készülhet belőle susinka.
Én, már aszalógépben készítem, egyenletesebben, és gyorsabban megszáradnak.
Itt már útra készen a családnak, bezacskózva.



Szoktam mellette narancs és citrom karikákat is szárítani.
Teát izesítek vele.


Aszaltam ősszel szilvát , és paradicsomot is.






Kandírozott narancshéj készült!


Sikerült bio narancsot vennem, felhasználtam a héját, kandírozott narancshéjat készítettem.
Részletes leírást ITT találsz


2019. január 2., szerda

Kekszsütőm!


Megérkezett a szép , mintás kekszsütőm!
Hőérzékelő és ,hőfokszabályzó is van benne.
Van hozzá tölcsér készítő, és egy műanyag keverő lapát is.

Fél adag  mézes tésztával kipróbáltam.
Még alakítok rajta, mert túl édes,fele cukor is elég lesz hozzá.

160 g liszt
50 g porcukor 
(Lehet fele barna cukor is, csak azt aprítsuk össze kávédarálóban.)
70 g vaj
40 g méz (bármilyen jó)
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 tk vanília kivonat-nálam fehér mandula esenc.

2 tk mézeskalács fűszer, vagy 2 púpos tk fahéj+ 1 csapott tk kardamom+ 1 nagy csipet szegfűszeg + 1 kis csipet szerecsendió izlés szerint. 
Ildi Kokki-mézes keksze.

Nem ír a recept hajtó anyagot, de raktam bele késhegynyi sütőport.
Robotgép kikeverte. Pihent fél napot.
Kinyújtottam félujjnyira, kiszaggattam, így egyenlő nagyságúak.
A tölcsér készítést is kipróbáltam, kicsiben.
Maradék pudingos krémmel, lett most töltve.

Holnap sajtost sütök.
Van egy elektromos tallér sütőm, de ebben is sütöm , így hamarabb kész leszek.


Szilveszteri malackák, leveles tésztából.


Volt másfél csomag leveles tésztám.
Ezek készültek belőle. 



Muffin formába töltött malackák, csavart rudak, fekete erdei sonkával, sajttal.
Virsli bundában.
Muffin formába töltött malackák



Egy réteg tészta - cakkos szaggatóval kiszúrva.
Rá egy kis kolbászhús, sajt, mascarpone és fekete erdei sonka.
Lezárom egy szintén cakkos nagyobb, közepén kiszúrt lappal, vagy a malac fejjel.
 Kevés tejjel elkevert tojással megkenem.
Egy rész tetejére malac fejet formáztam, vörös lencse a szeme.
Kicsi malackák is készültek.


2018. december 31., hétfő

Mákos, bejgli torta 2018.


Az idén ilyen lett.
A mák töltelékbe került kókusz reszelék, elnyomja a mák kesernyés ízét.
Gyümölcs teába áztatott áfonyát és egy üveg meggy dzsemet is kevertem hozzá.
A mákot kevés tejjel lazítottam.
Saját termésű citrom héja és leve ízesítette még.


Receptet és fázisfotókat a készítésről 
ITT találsz!

A maradék tésztából ,diós dudák készültek.
A maradékot szeletekben lefagyasztottam. Az ünnep elmúltával előveszem,egy tojásos, fehér csokis, puding sodóval, remek édességünk lesz.




2018. december 22., szombat

Mézes házikók!

Ezzel a szilikon, sütésálló sablonnal készültek!
A sötétben a körvonal világít!
Ilyen festékkel kentem le.









Receptem, a Kelet recept magazinjában!




Megjelent a Kelet Magyarország napilap, 2018-as receptfüzete.
Bekerült egy receptem, a laktózmentes hólabda torta .

Köszönöm a tisztelet példányt, ma érkezett meg!
A receptfüzet megvásárolható.

2018. december 16., vasárnap

Mézeseim 2018!



             Elkészültek az idei mézes figurák!




             
Mézes figurákból, tál is készült!











Középen az angyalkák is a mézes tésztából készültek! 
Egy szilikon forma segítségével.




2018. december 14., péntek

Gyors, kenyér lángos!



Este elő kovász készült kenyér sütéshez,(saját  készítésű kovásszal) mert elfogyott a kenyerem.

Reggelihez, a finom sült szalonnához, savanyú káposztával, szükség lett volna kenyérre.
Gyorsan kivettem egy kis elő kovászt, liszt, víz , só került hozzá, jól kidagasztottam.
Radiátoron pihent 10 percet. 
Két lángos sült olajban, és már reggeliztem is.
Így tudom ,dolgozik a kovászom.
A kenyérsütő, már kétszer átdagasztotta a kenyerem,hideg helyen, spájzba pihen, nemsokára formázom.