Gyerekkoromba mi, az aszalt almát susinkának hívtuk.
Édesanyám télen, a sparhelt sütőjében készítette.
Gyümölcslevesbe főzöm, de elrágcsálni is élvezet.
A szilvát ,ősszel a kemencében aszaltuk.
Naponta begyújtottunk a kemencébe, nem nagy meleget csinálva, forgatva a tepsikben a kimagozott szilvát.
Most olvastam, hogy sok krómot tartalmaz, az aszalt szilva, ami " serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet."
A tél vége felé, ne hagyjuk az almát elromlani, készülhet belőle susinka.
Én, már aszalógépben készítem, egyenletesebben, és gyorsabban megszáradnak.
Itt már útra készen a családnak, bezacskózva.
Szoktam mellette narancs és citrom karikákat is szárítani.
Teát izesítek vele.
Aszaltam ősszel szilvát , és paradicsomot is.