2020. november 5., csütörtök

Leves, füstölt húsból.

 


Amikor még nem volt, hűtő, fagyasztó, sózták füstölték a szüleim a jó mangalicát.

Télen a leves is ebből főtt.

Édesanyám "zabos" tésztát gyúrt, ezzel ettük a finom füstölt levest.

Ez a leves,kissé opálos, nem olyan áttetsző, mint a friss húsból készült leves,de az íze mennyei!

A benne főtt burgonyával, zöldségekkel a füstölt hús egy különleges ízvilág.



Szeretem a füstölt ízt, a napokban is piros paprikát, sót füstöltem, egy kis füstölő dobozban.

Burgonya is főtt bele, ezzel ettük a finom főtt karaj húst.

Régi vágyam volt elkészíteni.

A fiam ,most meglepett egy adag füstölt karaj, és tarja, csonttal, és hússal.

Gyúrtam "zabos" tésztát,és jöttek az emlékek!

(Édesanyám, csinosabbakra vágta!)

Nagyon finom volt!

2020. október 22., csütörtök

Szőlő szüret!


 

Sok munka de megéri.

Ma 15 liter must került a spájzba.

Izabella szőlőből,befőző automata lékészítőjével, cukor és tartósító nélkül készült.
Készült gyümölcs centrifugával, szemezett Izabella szőlőből 100%-os must is 2 liter.
Izabella szőlőm!


Szőlő lekvár is készült,4 kis üveggel.

A vissza maradt"mont" (gyümölcshús- mag) aszalógépben megszáradt, majd ledarálom és filterezem teának télre.
A csemege szőlőt így védtem a darazsaktól.

Szüretre, tök alakú kenyeret sütöttem!

2020. október 20., kedd

Az őszi konyhakert ajándékai!



Jó érzés összegyűjteni az őszi kertben található terményeket!

Mindent fel lehet használni a konyhában.

Tarka levelű sóska.
Üvegbe is került.



Egér dinnye.
Tulipán paprika.
Mini kivi, szőlő beérett!
Egérdinnye még szedhető!
Paprika, paradicsom, útrakészen.
Mini kivi.

 Fodros kel.

 A darált zöldség,a fagyasztóba került!




2020. október 4., vasárnap

Tök alakú, kenyér sült.

Egy Erdélyi  kovászolós csoportban láttam először.
A vajdasági kovászolók klubjában,Bálint Eszter készítette el.
https://www.facebook.com/groups/162428048541007/
Azóta már sokan sütik.

Nekem így sikerült.

Saját készítésű kovásszal sült.



Most , cukros ,tejes,tojás sárgájával kentem le, (ezt Eszternél láttam) kétszer,sülés közben is, ettől lett szép barnás, pirosas.

Egyszerűen csak  lazán, spárgával kötjük cikkekre a kenyeret,ez bele mélyül,és tök formája lesz a sütés után.

Bár szeletelni nehezebb,de mutatós,így halloween közeledtével.

A jutubon részletes videó van az elkészítéséről ITT

2020. szeptember 26., szombat

Csírás galuskám!


 

Nemcsak befőzök, főzök is!

Csirás galuska, vagy másképpen nyögő készült, vagy sztrapacska!

Jó nagy galuskákat szaggattam, késsel!
Édesanyám így készítette!
Kapros, túrós, csili zselével, sült feketeerdei sonkával,tejföllel.
Kevés általam füstölt,piros paprikával megszórva!
A sült sonka lemaradt a fotóról!!!
Mennyei eledel!

Befőzések!

Csili zselé.

Sült, fűszeres  paradicsom.

Darált zöldség a fagyóba,3.5 kg.


Aszalt paradicsom.
Címkéket is nyomtattam!


Som lekvár!

Uborkapor!


Paradicsom por és pehely!



2020. augusztus 23., vasárnap

Befőző automata használata.

 

 Van, amikor csak pár üveg, nem egyforma magasak és kicsik kerülnek az edénybe.

Most is így történt.

Sütőben sült fűszeres, fokhagymás, sült  paradicsom készült,pár kis üveggel.

De nem álltak meg a rácson., elborultak.

Víz is sok kellett volna bele, hogy a magasabbakat ellepje.

Ezért kitaláltam, egy kisebb fazekat helyezek bele vízzel,és abban, szépen megállnak.

Természetesen, az automatában is volt víz.


2020. augusztus 10., hétfő

Egy tésztából, többféle is készülhet!

 

Kelt tészta készült, kovásszal, kevés cukorral.

Formáztam belőle pár zsömlét.


Sajtos feketeerdei sonkával töltött rudakat.


Volt készen párolt káposztám, 4 db káposztás batyu is készült.

Kacsa tepertős, borsos,római köményes kocka is kitelt belőle egy pár.

Csodásan dolgozik a kovászom!Gyönyörű a tészta belseje!


Egy darabig lesz"kézbe való" a film nézés közben!

2020. július 23., csütörtök

Töltött káposzta készült!



A héten káposztát töltöttem.
Ez a kis fém tál, amiben van-nekem csak PITLI- még az Édesanyámé volt.
Nem vagyok elégedett, ahány annyi féle nagyságú, ilyen volt a káposzta.
Nagyon nehéz, vékony levelű káposztához jutni.
A kertemben még nincs,de majd lesz jó vékony levelű.
Most tormába is tekertem.
Készült vagy 45 db, ez a fotón csak egy része.
A család szerint nagyon finom.
Kacsa zsírral, füstölt paprikával és füstölt sóval is ízesítettem.
Egy kevés ,piros, cayenne bors is került bele, adott egy kis pikáns enyhén csípőst ízt neki.


Legutóbb ez a kis szerkezet segített szép egyenletes tekerést.
Torma levélhez,és nagyon vékony káposzta levélhez kiváló.
Kicsit babrásabb, de egyenlő nagyságúak lesznek.