2023. október 3., kedd

Füstölő doboz!

Szeretjük a füstölt dolgokat.
Házilag kreáltam már egy füstölőt, kiszuperált vokból, de nagyon szökött a füst.
Csípős paprika fűzért füstöltem  is benne.
Akkor cukor, rizs és kukoríca darán füstölődött.
Most találtam rá az interneten erre a hal füstölő dobozra. 

De, nem csak halat, mást is lehet benne füstölni.
Nagyon jó, részletes videó van a használatáról. 
https://youtu.be/kHF4fSMtcOg

2 db borszesz égővel, vagy kis turista gázon is működik.


Sokféle füstölő, forgács,por, pellet kapható hozzá.


Elsőnek bükkfával füstöltem, édes paprikát és nagy szemű tengeri sót.
Már többször kipróbáltam a paprika füstölést.



Jól sikerült. Erőteljesen érződik a füstös íz.
A sót és a paprikát tea filterbe raktam, így került a  rácsra.

Most hasalja szalonnát és , húst sóztam be, nagy szemű parajdi sóval.
Egy hét után füstöltem!


Nagyon praktikus eszköz!
Sajtot, halat, tojást is lehet füstölni.
A halat már kipróbáltam.


Hal, hús, zöldségek grillezésére is kiváló.
Mindenkinek ajánlani tudom!

2023. szeptember 24., vasárnap

Szőlő ivólé készítés után, a szőlőmag hasznosítása!



Az ősz utolsó befőzése nálam a  birs elrakása, és a szőlő ivólé készítése Izabella szőlőmből.
A befőző automata ivólé készítőjével készítem a szőlő ívólevet, a visszamaradt, kissé átpasszírozott szőlő húst és a magot is hasznosítom. 
Szőlőmag hatásai: Igen sok flavonoid, vagyis olyan növényi antioxidáns van benne, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Proantocianidinokat (korábbi nevükön piknogenolokat) is tartalmaz. Ez utóbbiakról feltételezik a kutatók, hogy fontos szerepük van a szív– és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz. A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását. Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér–agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól.
Idén már készült 


Címkét is nyomtatok az üvegekre! 

Az Izabella még nem érett!
Aszalógép tálcájára szúnyoghálót vágtam, erre kerül egy kilukasztott sütő papír .
A szőlő "montot"(felénk igy hívják a préselésnél vissza maradt szőlőt és magot) elosztom a tálcákon, megszárítom.
Olyan száraz lesz, hogy darálható is.
Szinte liszt állagú!
 Filterezem és teának használom. Keverem más, saját készítésű tea füvekkel is.


De hagyok belőle darabosan is, az is jó teának, és el lehet rágcsálni is, akinek jó foga van!

2023. szeptember 15., péntek

Szőlő ivólé készül!

                                       

                                                                                                                  

Szőlő ivólé készül ! Nálam nem cukrosodott a fehér szőlő, a kék burgundi az elég édes, leszedtük, le szemezgettem.



Ivólé készül belőle, a befőző automata lé készítőjével. Az Izabella is kezd érni, abból is ivólé lesz. Tavaly szőlő lekvár is készült a finom, illatos Izabellából . Egy részébe fehér csoki is került.
Izabella még érérésben!


Kék burgundi.





2023. szeptember 13., szerda

Zöldséges,húsos cannelloni, és csiga.


A HÚSOS TÖLTELÉK, FELTURBÓZVA ZÖLDSÉGEKKEL, RIZZSEL!
Maradék csirke pörkölt-villával szétnyomkodva
 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól összedolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.

Sütés előtt.










2023. augusztus 29., kedd

Cordon bleu!




Régebben sokat készítettem.
ITT olvashatsz még róla,a blogomban!

Most megint előtérbe került.
Sertés szűz és csirkemell felhasználásával.
A húsokat előző este  fűszerezem, folpack közt klopfolom, megy a hűtőbe.
Másnap összeállítom.
Hús , sajt, spenót, sonka sajt, hús.




Az egyes rétegeket, ecsettel, tojással kenem meg, így biztos  nem csúsznak szét, panírozás közben.
A panír is saját készítésű.
Házi kenyeremből, kevés kukoríca pehellyel dúsítva.

Vigyázok, hogy mindenütt befedje a panír, főleg a széleken.
Babrás, de megéri a fáradozást  ez a finom ízvilág.
Frissen, hidegen , egyaránt kiváló.
Bármilyen köret illik hozzá.

2023. augusztus 26., szombat

Barackos lepény!


A fordított barackos tésztájának a receptjét használtam.

12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
 vanília (vagy mandula aroma)
Margarin cukorral, tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.(nálam mandula aroma)
Jól kidolgozom.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.


Saját termésű sárga barackom került a tetejére.

Most kicsi tepsibe sütöttem és jó magas lett.

Bodzás porcukorral szórtam meg, kell a barack savanykás ízét ellensúlyozni.
Bármilyen, idény gyümölccsel készülhet!

2023. augusztus 19., szombat

A kenyér ünnepére! (Kenyér sütés, változatos formában!)


Ez a kenyér templomi szentelésre készült, pár éve, falunk görög templomában szentelték meg.
 (Az Aranyosszigeti  alkotóházban, az oda látogató Farkas Bertalan is megkóstolta! )
A kenyér alaptészta  mindig ugyan az, de néha variálom a formázást.
Saját készítésű kovásszal, élesztő nélkül sütöm a kenyereimet!
Csodálatos érzés a kenyértészta gyúrása, formázása!
Nemrég a nagylány unokám formázta, együtt sütöttünk neki kovászos kenyeret! 
Ő is nagyon élvezte a gyúrást, formázást!
"Most aztán
Gyúrom, gyötröm, dagasztom,
Nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem." 
(Orgoványi Anikó verséből)

Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről:
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?
A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.

Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.

A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."

Van kemencém, de ritkán sütök benne kenyeret, főleg csak pizzát, vagy lángost.
 A kenyeret ,samott lapon, elektromos sütőben sütöm.
Készül jénaiban, hosszúkás formára.


Kenyérsütő gépben is!

Kerek, cserép edényben, még néha díszítem is.






Bagetteket is szoktam formázni. 
 Ilyen készült legutóbb. 
Kevés teljes kiőrlésű liszt is került bele.
Igy könnyebb is szeletelni.



Sütöttem már tök formájut is régebben.
Kenyereim  albumom ,ezen a linken megnézheted!
 És mindig más az íze! A forma meghatározza az ízt.
Olyan ez, mint, amikor gyúrunk egy tésztát, készül belőle pl, cérnametélt, vagy éppen csiga.
És mennyivel más, finomabb a csiga alakú tészta.