Az igazság az, hogy nálam még csak a birskörte érett meg.
A birsalma még nem.
Ez vörösebb színű Az almából készült sárgásabb.
Előző években is próbálkoztam, nem igazán sikerült.
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Nem lett kocsonyás. Nagyon megfaragtam, sok héj lekerült róla.
Pedig a héjban van a sok pektin, amitől kocsonyásodik.
Most a befőző automatám lékészítőjébe raktam.
Egy dörzsis szivaccsal minden gyümölcsöt átsikáltam.
Daraboltam és ment a lékészítő kosarába.
Lett 2.5 liter birslevem.
A vissza maradt gyümölcshúst egy ki ecetezett lábasba a sütőbe raktam 2 órára.
Majd paradicsom darálón át passzíroztam.
A masszát lemértem.
Ahány kg , annyiszor 80 dkg cukor kerül bele, és egy kávés kanál citromsav.
Ezután a tűzhelyen már csak keveset kellett kevergetnem. Szinte csak össze forraltam, hogy a cukor jól elolvadjon.
Kicsit hagytam kihűlni, és formáztam.
Van egy kekszformázó készletem ezekkel is készültek kisebb adagok.
Sütőpapíros , fém tálcára raktam.
A többi egy folpakkal kibélelt őzgerinc formába került.
Egy éjszaka így szikkadtak.
Másnap a légkeverés 50C°-on 1 órát szárítottam.
Szellős helyen voltak pár napig. Többször megforgattam.
Majd sütőpapírba csomagolva, fém dobozokba kerülnek.
Már ami megmarad.
Ugyanis már ajándékoztam el belőle.
A befőző automata lékészítője, most is nagy segítséget jelentett.
Ebbe a kosárba kerül a feldarabolt a gyümölcs .
Ebben a kúpos részben gyülemlik össze a gyümölcslé, ami egy leeresztő csapon üvegekbe tölthető.
Akár cukor nélkül is készülhet ivólé.
Nálam zömében cukor nélkül készültek.