2025. január 2., csütörtök

Kombe készült!





Nagyon laktató kelt tészta, gyakorlatilag bármikor fogyasztható.
A tölteléket természetesen mindenki a saját ízlése alapján módosíthatja, azok itt csak iránymutatóként szerepelnek. Gyakorlatilag végtelen lehetőségeket rejt magában a recept.
Medvehagymával , kókusztejjel is készítettem már .
 A receptet a cookpad.com  oldalon találtam.
https://cookpad.com/hu/receptek/1924885-kombe
Nagyon jó fázis fotókkal.

  1. 600 g búzaliszt (BL55)
  2. 20 dkg kovász 
  3.            (7 g instant élesztőt ír az eredeti recept)
  4. 1 csapott teáskanál kristálycukor
  5. 350 ml  tej
  6. 2 csapott teáskanál só
  7. 100 ml víz-nálam laktózmentes tej




A tölteléken változtattam.
Hagyma, gomba, sonka, és kolbász karikák összesütve, kihűtve kerültek bele.
Tetejét tojással kentem le .
 Lenmaggal és bio szezámmaggal szórtam meg.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nem igényel sok munkát, könnyen elkészíthető étel.
Akár egy vacsora is lehet.






https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/03/kombe-ii-medvehagymas-kokusztejes.html




2025. január 1., szerda

Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!

 

Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a  mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb három órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy tepsi is került az edény alá, igy könnyebben tudtam mozgatni.
A fedele rajta volt.
A zöldségeket, fűszereket az utolsó félóban raktam bele.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
Már töltött káposzta is készült  ebben az edényben, a sütőben.
ITT megnézheted!





2024. december 30., hétfő

A borsokról!


 

A leggyakrabban használt fűszerünk a bors. Ha igazán jól szeretnénk  vele ízesíteni, akkor jó ha tudjuk, hogy más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és vörösbors.

A bors hatóanyagait régóta használják mindenféle gyomorbántalom, megfázás, keringési és vérellátási probléma kezelésére.

"Ti is használtok fekete borsot?
"Ha igen, akkor jó hírünk van: nemcsak az ételek ízesítése miatt érdemes rendszeresen használni, hanem egészségre gyakorolt hatásai miatt is. A fekete bors mangánt és rezet tartalmaz. Többek között segíti a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, méregtelenít, serkenti a vérkeringést, és fokozza az anyagcserét."(paprikum)
https://www.vegeta.hu/hu/aktualitas/a-fekete-bors-jotekony-hatasai-a-szervezetunkrebet ITT olvashatsz róla
Több fajtája is létezik.
Leggyakrabban a fetete borsot használjuk.


A fehér bors használata is is nagyon egészséges.

Fontos szabály, hogy a könnyű ételekhez fehér, a nehezekhez pedig fekete borsot használjunk!
A fehér borsot akkor válasszunk, ha érezni akarjuk az erejét, de anélkül, hogy az az étel saját ízét elvenné. Ebben az esetben a fehér borsot röviddel a főzés befejezése előtt kell az ételbe tenni.
Rendszeresen használták már Kínában és Indiában, amikor Nagy Sándor az i.e. 4. században behozatta az ókori Görögországba.
 A zöld bors az éretlen, friss, meghámozatlan gyümölcsökből készítik, melyeket sós vagy savanyú oldatba helyeznek. A zöld bors csak nagyon kevéssé erős, inkább friss, fűszeres, „zöld” íze van. A teljesen érett bogyókból hasonló módon lehet vörös borsot készíteni.
A vörös vagy piros borsot véletlenül se keverjük össze a rózsaborssal: színét attól kapja, hogy a bogyó húsa rajta marad a magon, speciális eljárással együtt szárítják meg.
 Ez a bors nagyon ritka.


A rózsabors valójában nem valós bors, a perui borsfa lecsüngő ágainak a termése. Mivel ezek azonos alakúak és méretűek, mint igazi bors, így rózsabors néven forgalmazzák. Édeskés aromás íze emlékeztet a borókabogyóéra, de hiányzik belőle a csípős íz, amiről a bors esetében a piperin gondoskodik. Teljes aromája a magok széttörésekor bontakozik ki.


Én most beszereztem még két különleges borsot.



Tényleg csoki íze van!


És egy vegyes tarka bors csomagot, frissen őrlöm a főzéshez!
Ez a régi daráló segít az őrlésben!



2024. december 28., szombat

Töltött káposzta , cserép edényben , sütőben, samott lapon főzve.


 
Cserépedényben, sütőben, samott lapon főzve.
Van egy vastagabb samott lap a sütőmben, ez még egyenletesebben, és tovább tartja a hőt.
Kelkáposzta levélbe tekerve, sertés dagadóval gazdagítva, készült a karácsonyi töltött káposzta.
És még sokkal ,kisebbeket is tekerünk!
Főleg a lakodalmas káposzták kicsik, szinte falatnyiak!

Elkészítését ITT olvashatod!

Nagyszüleink kemencében főzték!

Az edény tetejét agyaggal letapasztva, minden íz az edényben maradt.




2024. december 19., csütörtök

Levél díszek, csokiból.



A torták díszítéséhez saját kezűleg is készíthetünk dekorációt csokiból.
Jó minőségű, legalább 70 %-os csokira lesz szükségünk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét.
Szép erezetű faleveleket válogatunk, megmossuk, szárítjuk. Ecsettel visszük fel a levél fonákjára az olvadt csokit, legalább két rétegben. 
Sütőpapírra helyezve hagyjuk megdermedni.
Dermedés után a levél lehúzható a csokiról.
A rózsa, a borostyán, és más virág levelek alkalmasak, szép az erezetük.
Fehér csokiból , ételszínezékkel több színt is készíthetünk.





2024. december 16., hétfő

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







A bodza és akác virág hasznosítása.



BODZA


A BODZA TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI  SZEREPE
"A bodzát jótevő fának is hívják, mert minden egyes része hasznos az ember számára, a népi gyógyászat szerint felér egy patika erejével.
A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó, vízhajtó hatású.
Már a múlt században felfedezték köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják.
A bodzabogyóból készítenek gyógy- lekvárt, amelyet meghűléskor erősítőként, izzasztóként használnak.
A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó hatásúak.
Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák.
A népi gyógyászatban kérgéből féregűző teát főztek.
 A bodzatermés enyhe hashajtóhatású."

 Nem panaszkodhatunk, bőven terem a határban,a kertek alatt.
Bárki hozzá juthat.
Már lefutóban a virágzás, de még mindig találhatunk egy két kései virágot.
Ez éppen elég a napi bodzaital készítéséhez.
Sokan azt írják nem mossák meg.
Ez bizony nem jó. 
Hiába esett a sok eső, a legyek, bogarak igencsak megmásszák, lepiszkítják.
Elengedhetetlen a mosás.
A kis pókok úgy el tudnak bújni a virágernyőbe.
Ráadásul még zöld színűekkel is találkoztam.
Nálam úgy történik, hogy szedés  és mosás után kicsit kiterítem egy abroszra, lecsurog a nedvesség róla.

Fontos ez , akkor ha szárítom.
Most sokat szárítottam,bodzát, akác virágot.
Télen teát főzök belőle.
Szörpöt ritkán  készítek, , kerülöm a nagyon cukros leveket.
Inkább csak olyan ivólé féle  itóka készül, édesítővel.
Egy tálba, vagy üvegbe kerülnek a virágok, citromsav  édesítő, és szűrt víz.
Citrom, csak akkor, ha van kéznél bio citrom.
A nagy kocsányokat leollózom a virág ernyőről, szinte csak a virágok maradnak.

A kocsányoknak  nem jó ízt adnak az italnak.
Egy éjszaka áll , néha megkeverem.
Nem szeretem sokáig tartani, mert megposhad.
Leszűrve, üvegekbe, a hűtőbe el áll egy pár napig.
Legutóbb, már szinte le tudtam rázni a virágokat egy adag így lett megszárítva.
A bodza bogyójából kivonatot készítek majd, amit cukormázak színezéséhez használok fel.
AKÁC 
Hasonló képen szárítottam akác virágot is.
Zárható üvegbe kerülnek a téli tea keverékbe.
Önállóan az akácnak nincs jellegzetes íze, ezért keverem mentával, citrom fűvel.
Száradnak az akác virágok.



Idei, téli tea keverékem!

 

Minden nyáron szárítok gyógynövényeket, aszalógépben, melyek a kertemben teremnek meg.
ITT is olvashatsz róla!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2015/02/teakeverek-keszitese.html
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék. 
Filterezettem is belőle.
 Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag,  ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt. 
Amitől ilyen szép színű a tea.



került bele:
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
 fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
 ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
fügefa levele..stb
 Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.

Télre is készül egy tea keverék!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/01/idei-teli-tea-keverekem.html