Az ünnepi süteményezésből, biztosan marad ki tojás fehérje, ami jól lefagyasztható.
Ez a püspök kenyér,olyankor készül, ha összegyűlt, több tojás fehérje.
Ahány fehérje, annyiszor:
3 dkg porcukor,
2 dkg rétes liszt,
1 dkg vaj (langyosra olvasztva)
1 kk sütőpor
Kevés keksz morzsával elkeverünk:
darabos diót,
mazsolát,
áfonyát,
apróra
vagdalt zselés cukrot,
bármilyen aszalt gyümölcsöt(pl sárga barack, szilva, meggy , cseresznye)
csoki forgácsot,
kandírozott narancshéjat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a porcukrot.
Belekeverjük óvatosan a sütőporos lisztet, a lisztes hozzávalókat, végül a
langyos vajat.
Vajazott, lisztezett szavarin (koszorú) formába simítjuk, a
tetejére színes szóró, vagy barna cukor kerül.
Előmelegítjük a sütőt,180C°-ra .
Előmelegítjük a sütőt,180C°-ra .
Inkább szárítjuk, mint sütjük.
Őzgerincformát is használhatunk!
Ha sok minden kerül bele, így járunk, kissé megreped.
De , el fog fogyni így is!
De , el fog fogyni így is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése