Szombati ebédem. Lefagyasztottam a múltkor vagy 15 db derelyét.
Volt saját készítésű zsemlemorzsám.
Magozott meggyel, barna cukorral és darabos dióval dúsítottam.
Nagyon jól esett a húsos napok után.
2010. február 20., szombat
Derelye készült!
Labels:
Tészták
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. február 14., vasárnap
Gofri készült.
Ma megint gofri készült, most nem fotóztam.
Az alapreceptbe kevertem,áfonyát, darabos diót,reszelt almát.
Jutus-szót fogadtam és az ajándék cukrokat is felhasználtam.A tetejére szórtam jégcukrot, aztán a fahéjas szórócukorból is.Olyan illat volt a konyhába, mint a Karácsonyi mézesek sütésekor.
Szombaton a felét, ma a többi részét sütöttem ki frissen.
Újítottam is.Együtt vertem habosra a tojásokat a robot géppel és nagyon jó lett így is.Nem fontos a fehérjét külön felverni.A vajat meg kissé felolvasztva kevertem bele a legvégén.
Én a piskótához is együtt verem fel.mindig szépen feljön.
Hát mit mondjak! Oda a heti fogyókúra!
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. február 8., hétfő
Nyereményeim!
Egy Karácsonyi receptversenyen nyertem ezt az a Koronás cukor ajándékcsomagot, a mézeseimmel.Ma hozta a postás és ráadásul nem csak a cukrokat. Kulcstartót, edényfogó kesztyűt,receptkönyvet,cukorszóráshoz csillag formát, tollakat. Különleges cukrok, van olyan , amit nem is ismertem.Nagyon örültem az ajándékoknak, mint egy gyerek!!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. február 7., vasárnap
Tél, rengeteg hó, hideg!
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. február 3., szerda
És kaptam egy díjat is, Jutustól!
A hét már csak ilyen.Apró örömök az életemben.
Az érzelmek, a hangulat mindjárt jobban áthatja az embert, ha észreveszik, hogy van , és itt van és olvassák.
Jutus gyakran benéz hozzám. Én is járok nála a blogját olvasni.
Több blognak is rendszeres olvasója vagyok, de nem jelölt vissza mindenki, akit én megjelöltem.
Nem baj.Mindenüvé nem juthatunk el, más is az érdeklődési körünk, lehet..
De , ha már én bejelölöm, igazán benézhetne ő is.
Ez nem panaszkodás, csak jólesne.
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Nyertem!
Karácsony előtt a -Mind megette.hu-ra felraktam a mézeseim fotóját és receptjét.Mézes tál, templom, figurák.
Már el is feledkeztem róla, amikor kapok egy emailt, nyertem egy koronás cukor csomagot. A napokban várható.Kíváncsian lesem a postást, mint egy gyerek.
Ez is öröm már így a 64-en túl, ebben a zord télben.
Labels:
Elmondom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 31., vasárnap
Vasárnapi édesség.
Szinte pár perc alatt kész lett.
Egy fél cs puncs pudingot,2 ek cukorral 2 dl tejjel,megfőztem, belekevertem fél marék földiepret(fagyasztóból).Még melegen 10 dkg vajat kevertem el benne.
Az edényke aljára mogyorókrém és gesztenye került.Rá a puding.
Ez a kis tál a szomszéd gyerekeknek készült, nekik színes szórócukor,ostya szív, és csokis ostya rúd,babapiskóta is került , díszítésként rá.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 26., kedd
Maradékokból, finomság!
A megmaradt csészényi burgonyapürét összekevertem,
1-1 ek kukorica és zabpehellyel,és pörkölt búzacsírával.
1 egész tojással, sóval, borssal, ételízesítővel,zöld levelekkel(kevés menta, citromfű,zeller, hagymaszár, jó apróra vágva.)
És annyi liszttel, hogy két kanál segítségével formázható legyen.
1 kk szódabikarbóna került bele.Állni hagytam.
Felét elmorzsolt kukorica pehelybe forgattam.
Majd forró olajban kisütöttem.
Egyik oldalát fedő alatt, megfordítás után anélkül sütöttem.
Szép piros ropogós lett, különösen a kukorica pehelybe forgatott.
Tejszínes gomba szósszal fogyasztottam.
Gomba szósz!
A szárított, erdei galambgombát(1 cs felét)jól átmostam, vízben áztattam 1 óráig.
Főzővízzel együtt 1 egész kockára vágott hagymával ,ételízesítővel, frissen darált színes
borssal főztem, amíg a levét elfőtte és puha lett a gomba.
Kevés tejszínnel és egy egész tojással sűrítettem.
Előkészítés,kukorica pehelybe forgatva.
1-1 ek kukorica és zabpehellyel,és pörkölt búzacsírával.
1 egész tojással, sóval, borssal, ételízesítővel,zöld levelekkel(kevés menta, citromfű,zeller, hagymaszár, jó apróra vágva.)
És annyi liszttel, hogy két kanál segítségével formázható legyen.
1 kk szódabikarbóna került bele.Állni hagytam.
Felét elmorzsolt kukorica pehelybe forgattam.
Majd forró olajban kisütöttem.
Egyik oldalát fedő alatt, megfordítás után anélkül sütöttem.
Szép piros ropogós lett, különösen a kukorica pehelybe forgatott.
Tejszínes gomba szósszal fogyasztottam.
Főzővízzel együtt 1 egész kockára vágott hagymával ,ételízesítővel, frissen darált színes
borssal főztem, amíg a levét elfőtte és puha lett a gomba.
Kevés tejszínnel és egy egész tojással sűrítettem.
Előkészítés,kukorica pehelybe forgatva.
Tálalva.
Ebből a szárított gombából készült a szósz.
Labels:
Maradékból
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 24., vasárnap
Joghurtos csirkemell, kukorica pehelyben.
A csirkemellet felszeletelve (ne legyen nagyon vékony) pár órára,
de akár egy éjszakára is, joghurtba, állni hagyom.
Sütés előtt kiemelem a joghurtból (ami jól rátapadt) sózom, színes
borssal hintem meg.
A kukorica pelyhet apróra zúzom, egy zacskóban is lehet.
Most a gyors darabolóval zúztam össze, nem nagyon apróra.
(egy zacskóban is össze lehet törni klopfolóval.)
Megforgatom benne a hús mindkét oldalát.--Reszelt sajtot is lehet a
pehelybe keverni. Olajban kisütöm.
Köretnek rizs készült hozzá, és céklával fogyasztottam.
.
Labels:
Ételek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 22., péntek
Fekete retek .másképpen!
A téli ,megfázós időszakban, nagyon fontos a vitaminbevitel.
A fekete retek az emésztésben is segít. Tisztítja az epeutakat.
Elég nehéz összeaprítani egy műfogsorral, de talán még az egészséges fogakkal is.
Elektromos, késs darabolóval(kutterrel) felaprítom, a retket, hagymákat.
Elektromos, késs darabolóval(kutterrel) felaprítom, a retket, hagymákat.
Káposztareszelőn is le reszelhető.
A felaprított reszeléket, kevés ételízesítővel(saját készítésű só nélküli), őrölt színes borssal , sóval, zöld fűszer porommal(saját készítés) olíva olajon megpárolom.
Így nem is csíp és könnyen fogyasztható.
Egyszerre többet is készítek és kis üvegekbe , hideg helyre rakom.
Pirítóssal, kis sült bacon szalonnával, fenséges reggeli!
Hozzá egy jó forró citromos menta tea ,és már jól indul a nap!
Mármint a fekete retek!
Labels:
Ételek
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 20., szerda
Csodatölcsér!
A napokban kaptam egy üzenetben.Hát nem csodálatos? Megosztom veletek.
ELKÉPESZTŐ ÉS CSODÁLATOS!
"Valami különleges dolog történt a Río Blanco városban,amely a mexikói Veracruz állam középső részén elhelyezkedő magas hegyekben található.
Kivirágzott a világ legnagyobb méretű virágjaként számon tartott növény.
Különleges tulajdonsága, hogy 40 évente egyszer,
csak három napig virágzik.
Ezt a kiváltságot az „anyatermészet”
ennek a városnak adományozta!"
"Valami különleges dolog történt a Río Blanco városban,amely a mexikói Veracruz állam középső részén elhelyezkedő magas hegyekben található.
Kivirágzott a világ legnagyobb méretű virágjaként számon tartott növény.
Különleges tulajdonsága, hogy 40 évente egyszer,
csak három napig virágzik.
Ezt a kiváltságot az „anyatermészet”
ennek a városnak adományozta!"
Labels:
Virágaim
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Az első gofrim.
Kaptam egy gofri sütőt, már régebben, de csak most próbáltam ki.A menyemtől kaptam egy jó receptet. Újítottam is rajta, egy párdarab tetejére áfonyát szórtam.
Nagyon ízlik, természetesen jobb, mint amit készen veszek.A barátnőmnek is vittem belőle még melegen.
Finom házi dzsemmel fogyasztottuk.(őszibarack, alma,narancs keveréke)8 darab lesz belőle.
20dkg lisztfél cs sütőpor
3db tojás fehérje habbá felverve
6 dkg Ráma
6 dkg kristály cukor
pici só
2.5 dl tej
A vajat kissé megolvasztom, a cukorral habosra keverem.
Fokozatosan bele a liszt, a tej, legvégén a hab.
Reszelt almát, darabos diót, mogyorót is szórhatunk a tetejére.
Én egyszer megfordítom.
Labels:
sütemény
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2010. január 16., szombat
Cékla.
Cékla készült a múlt héten.
Vízben egészben főzöm.Van, aki sütőben süti.Lehet így több színes anyag, vitamin marad meg benne?Nem tudom.
Készítettem egy ecetes, cukros alaplevet, só,bors,torma ,őrölt kömény, aprómagvas mustár,szójaszósz, kevés olíva olaj került bele.
Ebbe reszeltem a káposztareszelőhöz hasonló tüskés gyalun a céklákat.
Kicsi poharakba zárva, 1-2 hétig is eláll(na).De nálam elfogy. Ajándékoztam is belőle,(egy idős szomszéd néninek mindig viszek, meg van a szeretetotthonba egy nyugdíjas nagynénén, neki is küldtem) Minden nap eszem.Joghurtba keverve, mézzel, savanyúságként ételekhez.
Most olyan nagyokat kaptam,hosszúkásat. Amit itt a faluban termeltek,kapok hozzá még cukorrépát, és vegyesen fogom csinálni, mint régen a nagymamám.
Állítólag jó vérképző és magas a vastartalma.
Most olyan nagyokat kaptam,hosszúkásat. Amit itt a faluban termeltek,kapok hozzá még cukorrépát, és vegyesen fogom csinálni, mint régen a nagymamám.
Állítólag jó vérképző és magas a vastartalma.
Beteg férjemnek nyersen készítettem a céklalevet.Turmixoltam ásványvízzel lazítva és átszűrtem. Mindig jó volt a vérképe a kezelések előtt. Csak ennyit használt!!!
Labels:
Saláta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)