Nálam a karácsony elmaradhatatlan sütije, de bármikor süthető.
DIÓCSKA-MANDULA
40 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
20 dkg darált dió
2 ek kakaó
1 db tojás
1 db tojás
1 ek tejföl
1/2 dl rum (vagy 1 ek esenc)
1/2 cs sütőpor
Jól összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk a formának megfelelő nagyságura és az ecsettel vajazott, lisztezett formákba rakjuk.
Forró sütőben sütjük.
Forró sütőben sütjük.
KRÉM:
3 db tojás
3 ek liszt-vagy 1cs tejszínes pudingpor
Jó sűrűre főzzük, még melegen diónyi vajat
bele keverünk.
Így nem bőrösödik be a massza.
Ha kihűlt, hozzá adunk 25 dkg
Így nem bőrösödik be a massza.
Ha kihűlt, hozzá adunk 25 dkg
margarint ,20 dkg porcukorral habosra keverve.
Darált dióval is dúsíthatjuk, vagy színezhetjük a krémet zöld mandula esenccel.
Ezzel töltjük a fél diókat és összeillesztjük.
Van egy gázon sütős formám is.
Egyszerre 9 db kisebb diócska sül benne.
Egy Erdélyi kiránduláskor találtam rá.
1 dl tej
Egy Erdélyi kiránduláskor találtam rá.
A
hozzávaló recept más.
fél kg
liszt
25dkg vaj
20 dkg
porcukor
1 ek
kakaó
1db tojás
1 mokkás kanál szódabikarbóna.
Kisebb golyókat gömbölyítek a tésztából, a mélyedésbe helyezem és rászorítom a forma felső részét.
Ugyanaz a krém tölteléke, mint fentebb a diócskának.
Darált dió is kerülhet a krémbe.
Ez nagy mennyiség nálam át van írva a felére.
Előre elkészíthető, sokáig eláll.
A raffaellós golyók házi készítésekor ezt rakom a közepébe, ebbe megy a krém,egy szem mogyoróval ,aztán a külső burok.