2018. december 8., szombat

Mézesek, mézes kalács házikó.


Már sok fajtát készítettem, saját szabásminta alapján. 

Előző évek mézesei , ezen a linken, ITT
Most sikerült szereznem egy szilikon formát. 







              Így sikerült benne a mézes tésztát megsütnöm.
Összeállításra vár.
 Még kipróbálásra vár egy másik forma is. Ebben egy kavart mézes tészta sül majd.

Már a mézes tál is elkészült !

Még díszítésre vár.

A belevaló apró mézes figurák is megsültek. 





2018. december 2., vasárnap

Tejszínhabos, túrós süti, laktózmentesen.


Az elmúlt napokban kóstolót kaptam ebből a finom ,túrós sütiből.
Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett.
Nálam nemporcukor, hanem bodzalével készült cukormáz került a tetejére.
Cukormáz:30 dkg porcukor, 2 ek bodza vagy meggylé,3 ek olaj, 1 ek citromlé-simára keverjük. 

Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Már a második alkalommal sütöm, két születésnapi torta is készült belőle, habcukorból készült fondantal bevonva.
Recept
Tésztához.
40 dkg liszt
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 db tojás
1  kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 ek  tejföl
 Krém:
1/2 kg túró
 1/2 l Hulala tejszín
1 cs habfixáló
1 citrom reszelt héja
 1 ek citromlé
20 dkg porcukor
2 ek tejföl

Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, kicsit pihenhet is.
2 lapban sütjük,tepsi hátán.
Nagyobb tepsi szükséges.

A túrót a porcukorral, a tejföllel, a citromhéjjal elkeverjük.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.
Össze keverjük a túrós masszával. 
A két lap közé kenjük.
Tetejére porcukor kerül, de csoki, vagy citrom mázzal is nagyon finom.

Megfeleztem a lapokat egyikből torta készült a menyemnek.

Már szív alakban is sütöttem, ebből a tésztából.

A maradékból 2 lap sült, citrommázzal bevonva.
 Első,saját termésű citromomat használtam fel.
Mindkét esetben laktózmentes hozzávalókat használtam.






2018. november 25., vasárnap

Az árpa, jótékony hatásairól, a maláta felhasználásáról a kenyérsütésnél!



Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül. 
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
        Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív) 
Karamellmaláta (zöldmalátából) 
            Aromamaláta (forrázott zöldmalátából) 
Pörkölt maláta (aszalt malátából) 
 Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. 
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
 Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor  adagolok a tésztához.

"Enzimaktív malátaliszt tésztára és pékárura gyakorolt hatása 
 Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat (búzatermékeknél) 
Aromásabb, ízletesebb termék 
 Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél) 
Hosszú frissesség 
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"

Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban.
 Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16.



2018. november 13., kedd

Almás torta, sütés nélkül!


Egy finom, gyors édesség, amit nem kell sütni.

Gyorsan elkészül, de legalább 2 órát álljon.
 Recept.
Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 2 dl víz
  • 1 csomag babapiskóta-legalább 25db
  • a pudinghoz 4 dl tej.
  • 2 csomag vaníliapuding
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • Egy cs habfixáló a tejszínhabba.
  • Elkészítése:
    Az almát meghámozzuk, 2 dl vízzel megpároljuk, majd 4 dl tejjel összekevert pudingporral sűrűre főzzük.
    Kapcsos tortaformát kirakunk felezett babapiskótával, rátesszük az alma felét, erre a babapiskóta másik felét, és végül a maradék almát.
    Tetejét a felvert tejszínnel díszítjük, és a végén hűtőben pihentetjük legalább 2 órát. Addig a babapiskóta megpuhul.
  • Unokahúgomnál készítettük. 
  • Mi most szögletes jénaiba raktuk.
  • És csak tálaláskor raktunk rá tejszínhabot.
  • Banán és eper is került mellé.







2018. október 21., vasárnap

Petrezselyem levél, szár,télre, a fagyasztóba!


Az idén nem sikerült a petrezselyem, nem kelt ki csak kevés, pedig sokszor vetettem újra.
Így meg kell becsülni minden szálat, levelet, gyökeret.
Paprikába is szoktam tömködni a leveleket!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/09/paprikaba-bujtatott-zold-levelek.html

1500ft-ért láttam 1 kg petrezselymet!
  Össze gyűjtöttem az előfőzött rizs, lyukacsos tasakjait és abba került a levél, erős szára, amit máskor eldobok. 
Most a gyökeret fogja helyettesíteni.

Jól megtömködtem a zacskót, és egy cérnával elkötöttem!

 A leforrasztása nem járt  sikerrel, szét nyílott.
Ez a zacskó bírja a hőt, kerülhet a levesbe.
Fűszernövényeket is ebbe rakok, bírja a főzést, és nem fő szét a levél, nem úszkál az ételben, egybe marad. Lényeg, hogy az íze kifő. 

2018. szeptember 30., vasárnap

Pár adat a blogomról!



Pár gondolat, a főzős, blogomról.
2007.október 21.én kezdtem el írni. 11 éve.
823 bejegyzés található benne, saját fázis fotókkal, recept leírásokkal.
Köszönöm, ha benézel hozzám! 
Ennyien látogatták eddig:403 649
Ezekből az országokból vannak,rendszeres  olvasóim:
Érdekes, hogy az Egyesült Államokban többen olvassák, int idehaza.
Igaz ez a rendszeres,olvasókat jeleni.
A múlt hónapban,több, mint  300 olvasóm volt.


Egyesült Államok

                                                  286
Magyarország
                                                 204
Ismeretlen körzet
                                                    23
Románia
                                                       20
Szlovákia
                                                      15
Belgium
                                                        8
Németország
                                                       5
Portugália
                                                       3
Írország
                                                       2
Ukrajna
2

2018. augusztus 19., vasárnap

Az új kenyér ünnepére! 2018



Több éve már, hogy mindig készül nálam új kenyér augusztus 20.-ra.
 Régebbi kenyereim, egy albumban!
https://goo.gl/photos/RYcnKcr9v7iD3S6f8


Most sem maradhatott el. Annál is inkább, mert ígéretet tettem a falunkban működő, Aranyos sziget Gyermek és Ifjúsági tábor  vezetőjének, hogy templomi szentelésre sütök egy kenyeret.
Hét közben megmutattuk a kovászolást az itt táborozó,  magyar,ukrán és erdélyi gyerekeknek.

Sőt, Szabóné Marika néni dagasztott is nekik, amit a szomszéd falu kemencéjében megsütöttek.
Nálam, már nem bolti élesztővel, hanem saját erjesztésű kovásszal készülnek a kenyerek
Állandóan van belőle a hűtőben, hetente "etetem" (liszt víz hozzáadásával), hogy el ne fogyjon.
Minden héten sütök egy kenyeret.
Kenyérsütőre bízom a dagasztást, de légkeveréses sütőben, samott lapon sütöm meg, vas lábasban.
 Kenyér receptem ITT
Vadkovász receptje  ITT
Nálam ezek a kenyerek készültek.



Templomi szentelésre.

Ismerősöknek ajándékba.
Jött is a visszajelzés, hogy ilyen a bélzete, és finom.

Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről!
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?
Az ünnep eredete
A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.
Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.
A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."

2018. július 30., hétfő

Zöldséges cukcsánka!


Szép sárga cukkinim  is terem az idén.

Egy arasznyit levágtam a végéből, lereszeltem, egy burgonyával együtt.
Liszt, tojás, kapor levél, zöld és piros spenót levél, fokhagyma került bele, aprítva. 

Só, bors,jól átkevertem, és már sütöttem is.
A vasárnapi hús sütés után vissza maradt pecsenye zsírt is felhasználtam. 
Így még ízesebb lett.
Még forrón ,reszelt csedár sajt került a tetejére.