2020. január 18., szombat

Aszalva,porítva, szárítva, fagyasztva!


A zord téli napok ,főzéseinél, nagyon jó elővenni őket!
Boltban nem árulnak hasonlókat.
megtermeltem, elraktároztam.
Aszalva, szárítva, porítva, fagyasztva!
Megterem!
Szárítva,porítva, aszalva.







Teapor filterezve!

Fagyasztóba!






Szűrés egyszerűen, praktikusan!


Egy praktikus kis eszköz, tészta, vagy burgonya szűréshez.
Egyszerűen , csak az edény széléhez pattintjuk.
Megdöntjük az edényt, a víz kifolyik, a tartalma a lábasban marad.
Filléres dolog.

2020. január 7., kedd

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.


Új szerzemény a konyhámban.--Elektromos, diócska sütő.





A diócska receptjét ITT találod!
Kis formákban sütöttem eddig a sütőben, vagy a nyeles változattal a gázon.
A diócska receptjét itt találod


Most kényelmesen, ülve, egy elektromos sütőben készítem.
Bár a forma inkább a mandulára hasonlít, de gyorsabban, kényelmesen készítem


A masszát kinyújtom vékonyra, kiszaggatom és megy az alsó mélyedésre, ráhúzva a felső domború részt, pár perc alatt kész is 12 db fél dió.


2019. december 28., szombat

Héjas, töltött burgonya.


A maradék kacsa sülthöz készültek, ezek a töltött burgonyák.
A megmosott  egész burgonyákat, héjában megsütöttem,.
Most ebben a halogén izzós készülékben, 200C° -on 40 perc alatt sültek meg.
3 alma is megsült a burgonyák mellet,alufóliába csomagolva.





Félbevágtam, kivájtam.
A kivájt tölteléket 1 egész tojással,  1 ek tejföllel,
zöld fűszerkeverékkel, sajttal, párolt hagymával(A maradék töltelék, a  burgonya mellett párolódott alufóliában, pár karika kolbásszal, zsiradék nélkül) petrezselyem levéllel, hagymaszárral , őrölt piros paprikával, sóval borssal ízesítettem.
Összetörtem villával, jól kikevertem.
A Kacsa sült pecsenye levéből 1 ek-al raktam bele, egy kevés kacsa zsírral együtt.


A zöld levelek mind a kertemből valók.
A kivájt burgonyákat is megszórtam a zöld fűszer keverékkel.

Vissza töltöttem a burgonyákba, tetejére sajt került.
Jó érett sajtom volt.

200 C°-on 10 perc alatt meg  is pirult.
Tetejére kerültek a sült kolbász karikák is.
Még volt a kertemben rukkola, azzal együtt fogyasztottam.
Laktató, kiadós köret.

2019. december 13., péntek

Heti, kenyérkéim.


A szokásos recept szerint készült
 fél kg liszt-fele rétes-fele sima liszt
 2,5 dl víz- 2 ek joghurt-1 dl víz
 25 dkg kovász
2tk só
 1 kk cukor
 1 ek olaj
 1 ek sikér
csipet aszkorbin
Kenyérsütő kétszer dagasztotta.
Kézzel formáztam , hajtogattam, pulton kelt.
Ketté vettem.
Majd a sütő edénybe kerülve, hideg helyen  pihent  3 órát.
Pulton, melegen félórát.
Most  a feléből készült kenyér, szögletes szilikon formában, gőzben sült.

250 fokon 10 percet, majd 200 fokon.35 percet
 Most  a tészta másik feléből,egy szilikon formában kis bagettek,és 3 db kacsa  tepertős pogácsa is készült, amit bejgli tekeréssel,kétszeri tepertő rákenéssel hajtogattam. 

Jó foszlós, réteges lett.
A kenyér belseje is szép fehér lett, a tejtől ,joghurttól.

2019. november 18., hétfő

Tökmagos panír.


Sok fajta panírt kipróbáltam a rántott húshoz----diósat, sajtosat, kukorica pelyheset,búzacsírásat.
Most darált tökmaggal dúsítottam,tojás nélkül készült.
liszt
kukoríca keményítő
zsemlemorzsa
őrölt tökmag--pirított sós
Ebbe forgattam meg a befűszerezett húst.

Most olajban sütöttem, csirkemell szűz részét és májat.
Kívül ropogós a bunda, belül zaftos a hús.
A hús sózásánál, számítsuk rá, hogy a tökmag is sós.
Fűszer, amiket használtam,
színes, őrölt bors
saját-zöld fűszer por
saját ételízesítő
parajdi só
A megmaradt panírhoz adtam tejet, kicsi szódabikarbónát, petrezselyem levelet.
Ezt is kisütöttem.
A paszternákos édes burgonya püré mellett, ez is köret lett.



2019. november 17., vasárnap

Sült csirkecomb, paszternákos batátával.


A kicsontozott csirkecomb, kuktában, saját zsírjában , kevés vízzel,  saját készítésű fűszerekkel párolódott, majd 1 ek kacsa zsírban, átsütöttem.
Körete, paszternákos édes burgonya.
Batáta és paszternák, vízben főtt.
Vele főtt: petrezselyem levél,,
1 fej hagyma,
1 kk kacsa zsír,
saját zöld fűszer por,

2 kis cikk fokhagyma,
A végén kevés májas kacsazsírral,(hizott kqacsamáj sült a zsírban) villával áttörtem nagyon ízletes lett,és egészséges.

2019. november 8., péntek

Az emlékek útján!




 Ahogyan telnek az évek, úgy szépülnek az emlékek.
Arany keretet készítünk köréjük, hogy még szebbek legyenek.
Nincsenek velünk már az emlékek szereplői, mi magunk éljük, újra át a gyerekkor, történeteit.
Barangolunk a kertünkben, álmainkban ott vagyunk a tiszta szobában, a mázolós konyhában, a cseresznye ,a barackfa, a finom szőlő termését ízlelgetjük. 
Mikor felébredünk az álom eloszlik, de beégett a lelkünkbe és nem felejtjük.
A konyhánkban jártam, az  emlékek,oda vezettek.
Édesanyám nagyon sokszor sütött kalácsot, mi így hívtuk a túrós,káposztás, almás  batyukat.

Mindig volt szárított kovásza, de élesztőt is rakott hozzá keveset.
A 2 lap zsíros tészta, közte házi szilva lekvár, az volt a "burított" tészta, vagy lepény.
A kukoricás , burgonyás pogácsa,  a darálós keksz, a baba piskóta, mai napig  utánozhatatlanok.
Darálós kekszeim, baba piskótáim..

A piskótái nagyon finomak voltak.
Magasak, diósak, krémesek, szilva lekvárosak.
Volt egy kiflije, amit úgy hívott a család, hogy hideg kifli.
Talán azért, mert melegen nem ehettük, az élesztő miatt, meg a rá karamellizálódott cukor miatt forrón nem volt ajánlatos fogyasztani.
Ugyanis a kifliket megforgatta kristály cukorban, így sültek nagyon finomra.
Egy élesztős, mangalica zsíros ,kevésbé édes tészta, dióval, házi szilva lekvárral ,kiflinek feltekerve.

Mindig mondták a rokonok Édesanyámnak:--Irma hideg kiflit hozzál! --mikor komatálat vittünk a betegágyasnak.
Ezt a komatálat őrzöm, ma is használom  leveses tálként,ünnepekkor, ha együtt a család.
Gyönyörű, ibolyás mintája van!
Még a komakendő is megvan, amibe bele kötöttük, amikor komatálat vittünk.


Nem volt mérlegünk.  Mindent marékkal, csészével mértünk.
Annyiszor készültünk, hogy kimérem mérleggel, de nem került rá sor.
68 évesen elment és magával vitte a recept titkát.
Mai napig bánom, hogy nem ültem mellé, mikor összeállította ,és mértem volna a mérlegen.
Most már késő!
Próbálkozom, az   ízek alapján  megcsinálni, emlékezetből. 
Már többször elkészítettem, de még mindig nem érzem azt az íz világot.
A spórban sült, illatozó kifli, már soha nem lesz  olyan, nem utánozható.
Volt egy kerek , fehér, kék  szélű tányérszerű edénye, mi csak "pitlinek" hívtuk.
Mindig ebbe voltak a kiflik, egy rojtos ,hímzett,vászon kendővel letakarva, hogy puhák maradjanak.
A pitli alatt a "gránátalma" mintás terítőt is ő varrta!

A pitlit megőriztem, kicsit kopott volt, de a mosogatógép, a súroló, széppé varázsolta .
A karcolások vonalaiból, eltűntek a  sötét lerakódások.
Szinte ujjá született.
Ha már megvan az edény, sütök kiflit.
Második próbálkozás , már közelített az igazihoz.
Átküldtem a fiamnak, rákérdezve,
--Megismered?
---"A mama pitlije, és a hideg kiflije."
Húgom lánya is emlékezett rá.
Így kell emléket hagyni magunk után!
Nagyon szerették a nagyit, mindig a kedvükbe járt, minden nyáron nyaraltak nála az unokák.
Ahogyan én is öregszem, úgy hiányoznak az együtt töltött napok.
Sok emlék előjön. Az idő talán ki is színezi kissé.
De, így van ez jól. 
Akkor nem volt olyan értékes, és szép ,mint most előkerülve a múlt homályából.
Nem tudtuk értékelni, milyen ügyesek, leleményesek voltak, a semmiből is tudtak nekünk varázsolni, mert varázslat volt az egyujjas kesztyű, amit kötött az Édesanyám.
  A kis piros csizma,  a húsvétra készült szandál, amit a suszter Édesapám készített.
Megmérte a lábam, sablont készített, kiszabta,  összevarrta,  sámfázta.feltalpalta, fényesre vixolta.
Az maga volt a csoda!
Gyönyörködtem is benne, annyira, hogy neki mentem a villanyoszlopnak a hóesésben, mert   annyira néztem , a lábamon a kis csizmát.
Egy jó nagy pukli lett a homlokomon, de nem bántam.
Senkinek, nem volt ilyen szép csizmája az első osztályban.
Most vagyok büszke az Édesanyám által készített abroszra, amit házi vászonba varrt.
Egyik, a teraszom asztalát díszíti.  
A vásznat is ő szőtte.
Minden nap gyönyörködöm benne.
Oda ajándékoztam egyet a szülő falumnak. 
Jó volt látni, hogy az új kenyér az Édesanyám abroszán pihent az ünnepen! 
Életünk legszebb pillanatai, a szülő háznál eltöltött évekkel kezdődnek, majd folytatódnak gyerekeink életében.
Őrizzük ezeket a pótolhatatlan kincseket, emlékeket.
Vissza visznek a múltba, és megszépítik a jelent.
A szeretet ,őrzi az emléket és soha el, nem fogy!