2019. július 21., vasárnap

Zöldségeket szárítottam!




Étel ízesítő is készült, saját recept alapján!



Az idén szépen keltek a zöldségek,: hagyma, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, paszternák.

A fűszer növények is  hamar megnőttek: lestyán, majoránna, oregánó, izsóp,  kakukkfüvek, tárkony, rukkola. Megvolt az első aratás.
 Zeller, zöld hagyma szár, metélő fokhagyma szár,és metélő hagyma szára is száradt.
Válogatás, mosás után, az aszalógép tálcáira kerültek.
Száradás után a késes darabolóban aprítottam, majd a kávé darálóval porrá őröltem.
Ez lesz az alapja a húsok fűszerének. 
A felhasználástól függően kerülhet bele, őrölt paprika,  fokhagyma,csili pehely, babérlevél, kurkuma, köménymag.
Attól függően, milyen húst, vagy halat sütünk.



Az ételízesítőhöz már száradt sárgarépa, petrezselyem, paszternák. Még karalábé , hagyma, és kelkáposzta levél fog száradni hozzá.
Petrezselyem levél száradás előtt és után!





Petrezselyem,paszternák, sárgarépa, száradás előtt.


Száradás után a sárgarépa,paszternák és a petrezselyem összekeverve.

A késes darabolóval szépen apríthatóak a zöldségek, aszalás előtt. 

Van egy elektromos kis gépem, ami többféleképpen aprít. 
A hagymát, karalábét, ezzel aprítom, így nem enged annyi levet.
Ez a robotgép is sokat segít, a megszárított növényi részeket ezzel darálom, a  zöld fűszer porokat ezzel készítem.



 Fagyasztáshoz is ezzel darabolom!


Jó érzés, a saját zöldségeket használni. Tudom, hogy vegyszermentes,saját nevelésű.
 Sok munka van vele, de megéri.

Üvegbe zárva télen nagy hasznát vesszük.

Nincsenek megjegyzések: