2022. december 5., hétfő

Adventi koszorú, mézes kalácsból!


Több éve készítek mézes kalács tésztából figurákat.
Ajándékozom, gyönyörködöm bennük!
Már adventi koszorú is készült a figurák össze illesztésével.
A mézes kalács receptje ITT található a blogomban!









2022. november 29., kedd

Koronás kalácskák.



Ma  egy kis kalácsra vágytam.
Így készült és ennyiből!
50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
 4 ek olvasztott vaj
1 egész tojás
2 tojás sárgája
 5 ek vaj a kenéshez
 1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle

Töltelék.
4 db almát lereszelünk.
Kicsavarjuk, a levét 1 dl tejjel, 4 ek porcukorral
1 cs tejszínes pudinggal
( ma puncsból készült és nagyon finom lett) 
összekeverjük, felfőzzük, folytonos keverés mellett.
A végén a fél citrom levével elkevert, reszelt almát is bele rakjuk és átfőzzük.
Kihűtve kerül a kalácsba.

Mákkal, dióval, lekvárral is tölthető.
Nagyon finom a  tej+cukor+mák+kókuszreszelék+mazsola töltelékkel.

Kelt tésztát készítünk.
Összedagasztás után egy órát pihen a tészta.
Kenyérsütőre bíztam4
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra
Megkenjük olvasztott vajjal.
4 ujjnyi négyzetekre vágjuk
Ráhalmozzuk a tölteléket.
Négy sarkát összecsippentjük, kis batyukat formálunk, óvatosan összegömbölyítjük.
Meg kenjük olvasztott vajjal, tetejét koronás barna cukorba mártjuk.
Muffin formába helyezzük.
20 percet pihentetjük, amíg, újra megkél, kétszeresére meleg helyen.
180c°-ra elő melegített sütőben 25 perc alatt kész.
A tészta harmadából még egy tállal lett, almásan.
Készülhet rétes, vagy leveles kész tésztából is!

NAGYON FINOM LETT!




2022. november 28., hétfő

Szálikás perecek!





Egy nagyon régi recept, vagy 40 éves, még a férjem nagynénikéjétől került hozzám.
A gyerekeimnek sokat sütöttem, nagy adag, mindig volt a konyhaszekrénybe. Amíg kicsik voltak legalul, hogy elérjék. Szoktam amerikai darált mogyoróval is ütni, attól még finomabb.
Még babapiskóta formával is készítettem!
Most darált dióval is készült: 1kg liszt, 3 db tojás+1 sárgája, (A fehérjét majd kenéshez használjuk), 30 dkg zsír(kókuszzsír), 1 cs szálika+1 dl tej, 1 csésze(2.5 dl) porcukor,4 ek tejföl.
A szálikát langyos cukros tejben felfuttatjuk a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk. Én a kenyérsütőre bíztam a dagasztást. Ha a tojás nem szép sárga, egy kis kurkumát rakhatunk bele.
Most 2 cipóra osztottam, egyikbe darált dió került, ebbe még tettem kevés tejet, mert kemény lett volna. Mindig a hozzávalóktól, a liszt minőségétől függ a folyadék mennyisége.
Fél óra pihentetés után fél cm vastagra kinyújtottam, szaggattam. Egy kis részéből a nem diósnak darálós keksz is készült.Még babapiskóta formát is szaggattam.
A figurák tetejét lekentem ecsettel, felvert tojás  fehérjével és barna  cukros dióban végig húztam. Szilikon lapos tepsiben sült, előmelegített légkeverésen 180C°-on. 15 perc alatt megsül.
Szapora, sokáig eláll. Kiváló reggeli teához, kávéhoz, finom délutáni, esti rágcsálni való. Kettőt össze is ragaszthatunk lekvárral.

2022. november 4., péntek

Vendégváró!



Több alkalommal készítettem már! 

6 db főtt tojás – kockára 

15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka) 

1-2 fej lila hagyma- -kockára, 

2 db ecetes uborka—kockára 

3 ek majonéz 

2 ek tejföl, 

3tk zselatin, 

1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat. 

Őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.

(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)

Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető. 

Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros alma héjastól,de kukoricával is gazdagíthatjuk.

Ha kihűlt, bevonhatjuk sáfránnyal színezett zselatinnal, amit ecsettel kenünk rá. Így a szeletek is egybe maradnak és mutatósabb. Felszeletelve, salátaágyon, vagy díszkáposzta levelekre helyezve,(a szép sötétzöld kelkáposzta levél csíkok is jól kiemelik)


 Petrezselyem zölddel, hagymaszárból kis pálmafákat kivágva, piros paprika csíkokkal díszítve tálaljuk.

Ha koszorúformába készítettük, felszeletelve is ilyen alakban hagyjuk!

 Közepébe majonézes kukoricát, vagy bármilyen salátát, rakhatunk.







2022. október 8., szombat

Pizzát sütöttünk, kemencében!


 
A nyár elmaradhatatlan eseménye nálunk, a kemencés pizza sütés!
Családunk nő tagjai készítették a tésztát.
A kenyérsütőre bíztuk a dagasztást, kelesztést. 
A formázást a lány unokám végezte, a menyem az unokám a feltéteket helyezte rá.
A fiam a kemencét fűtötte fel.
Nekem most csak a tészta összeállítása és az irányítás, ellenőrzés, majd a kóstolás maradt.
Tőbbféle feltéttel készültek, mindenki kedve szerint.
Szeretem ha ,igy együtt a család. 
Feltölt egy időre a közelségük.









Búzát vetettem, búza füvet neveltem!


 
Kaptam búza vetőmagot, egy jó ismerőstől.
Beáztattam, elvetettem, virágládába és cserépbe..
Gyorsan kikelt és a nyári melegben szépen fejlődött.
Ollóval learattam, amikor jó arasznyira nőtt.
Az első aratásomból búza fű lé készült, amit lefagyasztottam. 
Ásványvízzel össze turmixoltam a feldarabolt búza füvet, leszűrtem, és jégkocka készítő tasakban, kis adagokban lefagyasztottam.

A második aratást aszalógépben megszárítottam, és ledaráltam pornak.
teának filtereztem.
30 db filter készült a családnak!
Forró vízzel, ebben a kis tea készítőben, jól fel oldódik a por.


Jótékony hatásairól, itt olvashatsz.
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_buzafu_ezert_egeszseges

2022. szeptember 10., szombat

Befőzés automatával, tartósító nélkül!

 


Régóta használok befőző automatát, 9 éve!

Tartósító, és akár cukor nélkül is készülhetnek benne a gyümölcs befőttek, vagy, az uborka is.

Lékészítő részét is remekül lehet használni, a megtermett fölösleges gyümölcsökből ivólé készül, pl: szőlő, őszi barack, alma, körteszilva...bármilyen gyümölcs, cukor és tartósítő nélkül.
Az idén már őszibarack,(5 l) és vegyes ivólé készült(11l)
Címkéket is én nyomtatok az üvegekre!
Bővebben itt a blogomban olvashatsz erről!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2015/06/tartositasbefozo-automataval.html

2022. augusztus 5., péntek

Homok tészta!

Régmúlt idők receptje, kis formái!
Még a régi Csehszlovákiában vettem!
Nagyon régi, elrongyolódott, saját kézzel írt szakács könyvemben találtam a receptet!
40 dkg liszt
20 dkg porcukor,
1 db ráma ,
15dkg darált dió.
1 db tojás.
Összegyúrjuk, a kis fémformákba tömködjük.
Sütés, kihűlés után ,vajas krémmel ragasztjuk össze. Gyakran vérnarancs aromával, rózsaszínre színeztem a krémet, így mutatósabb volt.
Ezekből a formákból van mindből 3-4 db.
Elég aprólékos művelet a sütés, de nagyon finom, megéri elkészíteni.
Madeleine vagy diócska formában is süthető.

Legutóbb, már ilyen formákkal és keksz nyomóval készítettem, szaporább.





2022. július 30., szombat

Túrós, baracklekváros gofrim!

 
Ebben a melegben a sütő pihen, de édesség igénye azért van az embernek.
Ilyenkor készül a palacsinta, a csöröge,  a madártej, a pohárkrém és a gofri.
Most egy baracklekvárral kevert, túrós töltelékkel készítettem. 

Nagyon jó párosítás a túró és a barack lekvár együtt
Az én gofrim igy készül.
 2 db tojás 
3 ek olaj
 3 ek nyírfa cukor
pici só
fél dl tej
5 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
A tojásokat a cukorral, olajjal habverővel jó habosra összekeverem, hozzá adom a többi alapanyagot, állni hagyom.
Töltelék:
A  25 dkg túrót 2 ek por cukorral és kb 5 ek barack lekvárral össze keverem, ez lesz a töltelék.
A túró és a lekvár saját készítés.
Készült már több rétegben is, amikor egymásra helyezve töltöttem meg a gofrikat!.





https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/06/turos-rakott-gofri.html

2022. július 18., hétfő

Túros palacsinta, zöld dióval!

 


Palacsinta zöld dióval.

Egyszerű palacsintát sütünk.

Töltelék: Félzsíros túrókrém, zöld dió darabokkal és 2ek zöld dió sziruppal kikeverve.
Jól lehűtve, zöld dióval fogyasztható.
Zöld dió befőtt: a blogomban olvashatsz róla.

2022. június 30., csütörtök

Cseresznyés, fehércsokis, levendulás muffin!


 
Gyakran készítem! 
Szeretem az, ilyen kis apró sütiket, kézbe valók, és ízletesek!
A meggyes csokis muffin receptjét használtam fel.
Csak most , fehér csoki, és cseresznye került bele, és kevés levendula virág!
Tetejét mandulával és darabos dióval szórtam meg.
Gyümölcs szósszal fogyasztottam!
Szósz: fekete-piros-fehér ribizli, josta, köszméte, cseresznye, málna.



Most nemcsak muffinok, más formák is készültek-mini kuglóf, és virág -szilikonos formákkal.


2022. június 22., szerda

Sípoló tejforraló!


 

Ki emlékszik erre a tejforralóra?

Nekem még meg van!

Bár már nem használom, kerülöm az alumínium edényeket!

Dupla falú, a két fal közzé vizet kell önteni.
Van rajta egy sípoló, ami jó hangosan jelzi, ha felforrt a tej.
Igy soha nem futott ki, ha a jelzést figyeltük!
Hasznos kis edény volt, csak kár, hogy az anyaga alumínium.

2022. június 20., hétfő

Grissini, másképpen!


 Kenyér tésztából készítettem,!
Nálam, most bagettek sültek. 

 


Tejjel dagasztottam a tésztát.
fél kg liszt-harmada rétes liszt 
3 ek teljes kiőrlésű liszt

20 dkg kovász-csipetnyi élesztő 

3.5 dl tej
2 teáskanál só
 1 teás kanál sikér
1 kk cukor
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő dagasztotta.
Kézzel, jól átgyúrtam.
Háromszor hajtogattam.(feltekerem, mint a bejglit)
Ebből készültek a bagettek.
Egy kis részt elvettem, kinyújtottam.  durvára őrölt, színes bors, 
aprított paprikás tepertő,(unokámtól kaptam)
                 fekete köménymag,
      zöld fűszerpor keverék(sajátkészítés) került rá.

 Feltekertem, mint a bejglit, (ettől réteges lesz!) 

 A  tepertős kenést ,nyújtást, tekerést, háromszor ismételtem, félórás pihentetéssel.
Végül 1 cm-esre kinyújtottam.
Tetejét megkentem, só és liszt keverékével, beszórtam fekete köménymaggal.
Csikokra vágtam, egy részét meg is tekertem.
Jó ropogósra sütöttem.
180 C°-on ,légkeveréssel, 25 perc. Finom, rágcsálni való!