2025. június 25., szerda

Barackos lepény!


A fordított barackos tésztájának a receptjét használtam.

12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
 vanília (vagy mandula aroma)
Margarin cukorral, tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.(nálam mandula aroma)
Jól kidolgozom.
kerek tortaformába simítom, a felszeletelt barackot rá rakom.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.




Most kicsi formába sütöttem és jó magas lett.

 Bodzás porcukorral szórtam meg, kell a barack savanykás ízét ellensúlyozni.
Bármilyen, idény gyümölccsel készülhet, vagy befőttel is!
Tetejét sütés után be kenhetjük felmelegített barack lekvárral is, szép fényes lesz tőle!

2025. június 23., hétfő

Tormalevél befőzése.


A mi vidékünk és családunk hagyománya a töltött káposzta készítése, és természetesen a fogyasztása.
A leleményes falusi ember ,  amikor még nem fejesedett be a káposzta, a torma levélbe tekerte a tölteléket.
Tormás töltikék
Nem voltak még fóliás kertészetek, hogy korán lett volna fejes káposzta. 
A savanyú káposztával együtt savanyítottak egész fej káposztákat is, de az nem tartott ki tavaszig.
A prizmában , veremben, pincében való tárolás is segített.
A torma levelet, üvegbe, ecetesen rakták el, és szárították is.
A fagyasztó megjelenésével aztán, minden megoldódott. Lehetett a torma és káposzta leveleket fagyasztani is.
A  karalábé, és a szőlő levél is számításba jött a töltikék készítésénél..
Eddig én is fagyasztottam. 
12. éve,  a befőző automata segítségével tartósítom.


A gép csírátlanítja, tartósítószer nem szükséges.
Ez nagy előny.
A leveleket lecsumáztam, vastag ereitől megszabadítottam.
Többszöri alapos mosás után, sós ecetes forrásban lévő vízbe került. 
Mikor felforrt, jól átforgattam, elkapcsoltam a tűzhelyet.
Lefedve egy éjszaka ebben a lében állt.
Másnap  kiszedtem a léből, lecsöpögtettem.
Egyenként ki simogattam.

 Tízesével feltekertem kis hengerekké.


Üvegekbe került.

Egy üvegbe 3 "csutak" került, plusz egy kevés apró.
Ez fontos, hogy főzéskor a lábas aljára kerüljön belőle.
Erre rakjuk a töltikéket majd.
Tízesével a megszokás miatt, hogy tudjam egy üvegben mennyi van.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Egy kávés kanál ecet a tetejére és felöntöttem  szűrt vízzel(vízszűrő kancsó).
A kupakkal lezárt üvegeket fejtetőre állítva ellenőriztem jól záródnak-e. 
Kész mehet a befőző automatába.
                                          Kochen 120 perc.
Ezt magamtól döntöttem el, mert a használati útmutatóba nincs a torma levél megjelölve.
Úgy gondoltam, ha a spenót, sóska ezt a programot kívánja, jó lesz a torma levélnek is. 
Ha kihűlt felcímkézem, mehet a  spájzba a polcra 
Már elkészültek a címkék, felragasztásra várnak.


Itt már a dunsztolás után az üvegben, felcímkézve
.
Fagyasztóba is így kerül.



2025. június 16., hétfő

Bodza bogyó!



Nagyon sok jó tulajdonsága van.
ITT olvashatsz róla bővebben!
Villával leszemezzük, össze turmixoljuk, átszűrjük.
Ez a lé, remek színező anyag, krémhez , cukormázak színezésére.
Cukormáz:
20 dkg porcukor, 3 ek olaj, 2  ek bodzalé, ezeket simára keverjük.
Szép fényes lesz!



Túrós sütin!
Kis adagban 2 evőkanálnyi mennyiséget fagyasztok le, egy kis zacskóban, amit befőttes üvegbe állítva rakok a fagyóba.
A mi vidékünkön a fehér szőlő közé téve a présben, szép színes, piros bort készítenek.
De ehhez,  augusztusban  kell szedni és lefagyasztani a bogyókat, mert mikor a szőlő érik, már nem lesz bodza bogyó.
Népi megfigyelések, hiedelmek is tartoznak a bodzához.
TUDTAD?
"Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?"

Tánczos Erzsébet írása
Régen a szövésnél a fonalat kilukasztott bodzafára csévélték, a "csüllőn".
( csörlő-csüllő:egy 8–12 cm hosszú nád- vagy bodzafacsövecske, melyre ha feltekerték a fonalat, ezután a vetillőbe helyezték.)

2025. május 13., kedd

Bodzavirágos cukor!



Az alaposan megmosott virágokat a kocsányoktól megszabadítjuk.
Csak virágot használunk!
Az alaposan lecsöpögtetett virágok az aszalógépbe kerültek szárításra. 
A megszárított virágokat, kristálycukorral, a késes darabolóba-kutterbe -helyeztem.
Jól átforgattam, mígnem összeállt kissé. 
Aszalógépben 50 fokon kb 40 perec alatt jól kiszárad.
Egy kör alakú sütőpapírt, vastagabb hústűvel kiszurkáltam. 
Erre került a keverék,és ráhelyeztem a szárító tálcájára.
Jól átdolgozom a késes aprítóval, és mehet az üvegekbe.
Télen teába,  sütemények ízesítésére, krémekhez kiváló!
Akár koktélok ízesítésére is használható.
Nemrég, kovászos, mini palacsintákat sütöttem, ezzel szórtam meg.
Egy keveset a  palacsinta masszába is  kevertem  belőle, fenséges az íze.
Legközelebb porcukorral keverem a szárított bodza virágot, így simább lesz, jobban felhasználható, mint a kristály cukorral. 
Van szárított bodza virágom, máskor is készítek ilyen cukrot!

Pl,grízes tésztára  is szórtam, vagy palacsintára, gofrira, tejbe grizre..stb. Amit máskülönben porcukorral szórunk meg.
 Csak ez bodzavirággal ízesített. 
Most levendulával fogom kipróbálni. 
Pl, madeleine sütésekor fel tudom használni .
Pisztáciásat is lehet készíteni.
 Apró sütemények készítésekor, jól felhasználhatóak.

2025. április 24., csütörtök

Karob poros,tarka kalács!

                         


               Tarka kalácsot sütöttem.

                (Gizi receptje alapján)

 30 dkg liszt(fele rétes)

1,5 dkg élesztő (friss)

1 dl tej

1db citromos Danone joghurt (125g-os)

1 citrom reszelt héja

1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)

1 ek porcukor

1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá, helyette mandula aromát használok)

3 dkg vaj

1 csipet só

felébe 1 ek kakaó(nálam karob por), kevés tejben elkeverve.

Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.

Recepten kicsit változtattam.

Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.



A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.

Kissé kinyújtottam. 

Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé. 

Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.

A tekercs őzgerinc formába került.

Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.


A recepten, változtattam,  nem kakaóval, hanem karob porral készítettem,  ez a szentjánoskenyérfa terméséből készül.


A mi éghajlatunkon ez a fa nem él meg.
Bővebben a karob porról ITT olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.

Sodort, sonkás rudak.


Egy csomag leveles tészta
 sonka, vagy békön
reszelt sajt
(nálam, most feketeerdei sonkával készült.)
A tésztát kétfelé vágom. 
Ráhelyezem a sonkát, sajtot.



Befedem a másik tésztával és kétujjnyi csíkokra vágom, megsodrom, a két végét, jól össze nyomom.
Most egy pár darabba medvehagyma is került.

Forró sütőbe kerül, majd  5 perc után mérséklem, 150 C°-on
10 perc alatt megsül.
Pár kis lekváros táska is sült mellette.

  Töltelék:almás rebarbara és sárgabarack lekvárt , 
1 ek útifű maghéjjal össze keverve.
Az útifű maghéj összetartja a lekvárt.
A tészta teteje rácsozva. 
Ezzel a rácsozóval.



2025. április 18., péntek

Zserbó.









A család kedvence.
Mindig ,olyan nehezen kezdek hozzá, pedig egyszerű az elkészítése. 
Már ősszel kimérem a ledarált dióból a 30 dkg mennyiséget és lefagyasztva tárolom. 
Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor
2 egész tojás+1 sárgája
A kenyérsütőre bízom a dagasztást kelesztést.

3 lapba nyújtom.

 A lapokat megkenem házi barack lekvárral.

Erre kerül a kristálycukorral ,reszelt citromhéjjal összekevert darált dió.

Ha fogytán a dió egy kis pörkölt búza csírát is csempészek bele, nagyon jó dió pótló.
Tetejét megszurkálom egy villával.


Csokimáz kerül a tetejére.

2025. március 28., péntek

Szokatlan alapanyagok társítása!

 


Borsó főzeléknek indult, de volt egy szép gyenge cukkinim, amit felhasználtam.
Lereszeltem káposzta reszelőn és belekerült a borsó főzelékbe, egy csokor kaporral, és egy ág izsóppal, csomborral.
Ilyen íz, és alapanyag párosítást, eddig még nem használtam.
Bátran ki lehet próbálni, nagyon ízletes lett.
A cukkini, még a sűrítésben is segített.
Sült sonka, angolszalonna  volt a feltét. 


2025. február 25., kedd

Friss kolbászkák készültek!

Amikor, helyben nem jutsz hozzá friss kolbászhoz!
Multikhoz, meg nem megyek ebben a vírusos időben, az ember lánya, hirtelen felindulásból elkészíti magának!
Darált hús volt a fagyóban, (kb 90dkg) fokhagyma, megtermett a kertben.
Került hozzá még : piros szegedi por paprika (saját füstölés).
Darált fokhagyma
 őrölt köménymag.
fekete bors
tengeri só 
Mivel szalonnám nem volt, egy kis kacsa zsírt dolgoztam bele.
Egy nagyon kevés thai curryt is raktam bele, csak annyit, hogy ne legyen nagyon csípös, csak ízesítse kicsit.
Nagyon jól kidolgoztam, össze gyúrtam, állni hagytam.
Mivel bél sem volt itthon, amibe betöltsem
(már azt is rendeltem, mert lesz folytatás)
kis kolbász rudakat, olyan kis  MICS-eket formáztam belőle.
 Air Fryer ben sütöttem belőle kóstolót, valami finom lett!!!

Káposztás puliszkával is finom!
Fagyóba került a többi, onnan használom.
Legközelebb a bélbe töltöttet füstölni is fogom, van egy füstölő dobozom, azzal.
Ismétlés lesz az biztos! 
Tudom mit raktam bele, nincs benne tartósító, ízfokozó csak természetes alapanyagok.
Igaz nincs ,olyan finom, mint a szüleim által mangalica húsból, szalonnából  készített házi kolbász, de én készítettem!
Ma a zöldséges bulguromhoz sütöttem belőle, a légkeveréses készülékben!
 

2025. február 13., csütörtök

Kapros zöldbab főzelék, buggyantott tojással!

 A kert ajándéka a méteres bab, fagyasztottam bőven. 



Most főzelék készült belőle, kaprosan. 
A kapor is a fagyasztóba volt.
 Került még bele szárított csombor(borsikafű,)és egy kevés zeller is)
Nagyon ízletes lett ezektől a fűszerektől!
Bors és egy kevés piros paprika  is került a rántásba. 
A tojást bele főztem, buggyantottam!

2025. február 10., hétfő

A "ramen" tészta készítése!



A japán "ramen leves" tésztája otthon is elkészíthető.


Ramen leves!

 Sült szódabikarbóna szükséges hozzá!  

 "A ramen tészta története visszanyúlik Kínába, annak ellenére, hogy a ramen leves Japánban nagyon populáris. „Kan in inner Mongolia” tó  vizét használták a tészta készítéséhez, ami magas nátrium carbonátban és kálium carbonátban, vízzel keverve lúgos oldattá alakul ( pH 9+ )."

Ezt helyettesíti a sütőben megsütött szódabikarbóna.

Egy blogban találtam az elkészítés menetét, ITT elérhető.