2014. július 29., kedd

Rácsos,mézes, meggyes.


Egy nagyon kedvelt régi családi recept.
Egy kedves ismerőstől származik, aki már sajnos nincs közöttünk.
Nála ettem először kb 40  éve!
A tésztája puha és finom, a méz és a mézes fűszerkeverék zamata  teszi jellegzetessé.
Aki nem szereti, csak fahéjat tegyen bele.
Nálam át van írva kétszeres adagra a recept, sokáig ilyen adagban, nagy gáztepsiben sütöttem, amíg nagy volt a családom.
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
3 ek méz
 1kk szódabikarbóna
2 egész tojás+1 sárgája.
1 ek mézes fűszerkeverék.
pici só
-----------
2 dl sárga barack lekvár
 fél kg magozott meggy
 10 dkg darabos dió
Összegyúrjuk, 3/4 részét kinyújtjuk, sütőpapiros ,közepes tepsibe kerül.
Megkenjük barack lekvárral. 
Megszórjuk a magozott meggyel.
Ha nem cukros a meggy ,porcukorral megszórjuk
A tészta maradék részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos dió kerül.


 200C°-os forró sütőbe rakjuk 5 percre, majd 180 c°-on sütjük még 15 percig.


Ha kihűlt csokimáz kerülhet a tetejére.


Most barna és fehér csokit csurgattam rá.
Ezzel a receptemmel évekkel ezelőtt nyertem egy kávédarálót a Kelet Magyarország, egyik aktuális  recept versenyén, turmix feltéttel. Mai napig működik.

Nincsenek megjegyzések: