2024. március 1., péntek

Karob poros,tarka kalács!

                         


               Tarka kalácsot sütöttem.

                (Gizi receptje alapján)

 30 dkg liszt(fele rétes)

1,5 dkg élesztő (friss)

1 dl tej

1db citromos Danone joghurt (125g-os)

1 citrom reszelt héja

1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)

1 ek porcukor

1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá)

3 dkg vaj

1 csipet só

felébe 1 ek kakaó, kevés tejben elkeverve.

Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.

Recepten kicsit változtattam.

Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.

A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.

Kissé kinyújtottam. 

Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé. 

Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.

A tekercs őzgerinc formába került.

Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.


A recepten, változtattam,  nem kakaóval, hanem karob porral készítettem,  ez a szentjánoskenyérfa terméséből készül.


A mi éghajlatunkon ez a fa nem él meg.
Bővebben a karob porról ITT olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.