2018. május 17., csütörtök

Kenyérsütés, samott sütőlapon!


Vettem egy samott sütőlapot! 
Csodásan sül rajta, még a piskóta alá is beraktam.
Ott is jól működik. 

A kenyér ebben a vaslábasban sült! 
Természetesen kovásszal! 

Bodzalé és szörp, készítése.


Készülhet csak bodzavirágból, de más fűszernövényekkel is keverheted.
Ma mentával, citromfűvel, bodzavirággal, gyömbérrel készült az ivólé!
Folyékony édesítővel!

A citromot kicsavartam, a háját spirálosan vágtam, így , egyben,könnyebben el lehet távolítani.
Elkészítése:
15-20 db bodzavirág, megmosva, legerezdelve.
20 dkg cukor, vagy édesítő, ízlés szerint.
2 db citrom, kicsavarva a leve, a héja karikára vágva, 5 szem citrompótló, vagy egy kk citromsav kerül az üvegbe
A cukrot jó, ha 1 l vízben felfőzöd, lehűtöd és úgy adod hozzá.
Felöntöd vízzel az üveget.
Én vízszűrő kancsóval szűrt vizet használok.
Nálam ez 4 l-es csapos üveg.

Hidegre rakod,Időnként megkevered, egy éjszaka legalább álljon.
Egy nap után már fogyasztható.
Hűtőben sokáig eláll.
Aki szeretné, hogy sötétebb színe legyen, kevés cukrot meg karamellizálhat, vízzel felengedve, felfőzi és a léhez öntve, sötétebb levet kap.
Ez, most nem szörp, csak ivólé, cukor nélkül, édesítővel.
Ha szörpöt szeretnél, a cukorból(tetszés szerinti mennyiség) vízzel szirupot főzöl, lehűtve adod a leszűrt, bodza léhez.
A lé, álljon legalább egy éjszakát.
Leszűröd és akkor adod hozzá a szirupot,különben a bodzavirág sokat felvesz.
Likör is készíthető belőle.
Leírását ITT Rigó katicánál megtalálod a blogjában.