2013. február 2., szombat

Csirkemell mustos, zöld diós, mártásban


 A csirke mell egy órát joghurtban áll.
Befűszerezem. 

Citrom bors, só, gírosz fűszerkeverék kerül rá.

Olajat hevítek, egy marék darabos diót megpirítok benne, kiszedem, félre teszem.
Forró olajban a húsok mindkét oldalát megpörösítem.
5 percig párolom, saját levében.
2dl vörös musttal felöntöm. 
Szójaszósz és egy szeletelt alma került még mellé.
5 perc párolás után besűrítem 1 ek étkezési keményítő és 1 dl tejszín keverékével.
2 ek zöld dió befőtt levét, (szirupot) öntök hozzá.
 Összefőzöm.
A végén a pirított dió is bele kerül.
Nagyon pikáns íz és színvilág.
A zöld dió édes pikáns íze keveredik a must  édes és az alma savanykás ízével.
A köret vízben főtt gersli,  vajban párolt mexikói zöldséggel.
Zöld dióval díszítem.
                                    

Citromhéj cukorban.


Egy kis praktika.
Télen használunk talán a legtöbb citromot.
Mivel a héja kezelt, nem ajánlatos felhasználni.
Hasonlóan a narancsét sem.
Lehámozom a citromokat a burgonya hámozóval. 
Azért vele, mert így a fehér keserű rész rajta marad a citromon..
Két napig  váltott szűrt vízben áll.(víz szűrő kancsóval szűrt vízben) 
Ásványvíz is megfelel, csak ne a klóros csap vízben álljon.
2 nap után leszűröm és hagyom kissé szikkadni, száradni tálcára kiterítve.
Aztán a késes aprítóval, cukorral együtt fel aprítom.
Citrom levet is adok hozzá, így levesebb lesz az állaga.
Kis üvegbe zárom, még egy párszor átkeverem.
Így mindig kéznél van a citrom héj süteményezéskor.
Igaz az áztatással veszít az aromájából,de nem mindig jutunk kezeletlen héjú citromhoz.
A citrom címkéjén fel is van tüntetve, hogy a héj étkezési célra nem alkalmas.
3 féle vegyi anyag van felsorolva, amivel kezelték.
A héten gyömbért raktam el így.
A képen citrom és narancs héj  van, vegyesen az üvegben.
A lehámozott citromok elállnak hideg helyen egy hétig is.

2013. február 1., péntek

Halpaprikás.

Maradt egy kis túrós tésztám, ami kevésnek bizonyult egy étkezéshez.
A héten még nem volt hal, így azt találtam ki, legyen hal paprikás. 
Harcsából lenne az igazi, de csak tengeri halam volt.
Jó kis hagymás pörkölt alap, egy fél paprika, egy fél paradicsom( a fagyasztóból, saját termés). bele a kockázott hal.
vas lábasban , valami ízletes lett. Igaz a fűszer paprikám is igazi kalocsai házi paprika.
Egy kis citrom bors került bele a végén.
Tejszínes habarást kapott, egy kicsit felfőztem és kész is lett.
A díszítés az ablakban, cserépben nevelt fokhagyma szára. Üde zöld a télben, és "vitaminos".

2013. január 31., csütörtök

Sült tarja,kusz kusz.

Minden héten elkészítem a kusz-kuszt.
 Egyszerű, csak forrázom.
 Most zöldségesen,hagymával, fokhagymával készült.
Kétszeres mennyiségű forró vízzel öntöm le.
Egy fél húsleves kocka is került bele.
A tarját előző eset fűszeres olajban bepácolom.
Ebben az olajban sütöm ki másnap.
Steak fűszer, fokhagymás só, és színes bors került a pácba. 
Őszi barack befőttel fogyasztottam.
Saját termés és befőzés.


2013. január 28., hétfő

Levél díszek, csokiból.



A torták díszítéséhez saját kezűleg is készíthetünk dekorációt csokiból.
Jó minőségű, legalább 70 %-os csokira lesz szükségünk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét.
Szép erezetű faleveleket válogatunk, megmossuk, szárítjuk. Ecsettel visszük fel a levél fonákjára az olvadt csokit, legalább két rétegben. 
Sütőpapírra helyezve hagyjuk megdermedni.
Dermedés után a levél lehúzható a csokiról.
A rózsa, a borostyán, és más virág levelek alkalmasak, szép az erezetük.
Fehér csokiból , ételszínezékkel több színt is készíthetünk.





2013. január 27., vasárnap

Almás csibe.

A csirke  hamar elkészül, ha előtte bepácoljuk.
 Abban a serpenyőben amibe sütni fogjuk olajat öntünk és a fűszereket elkeverjük benne.
Most a gírosz fűszer dominált,de került bele, még zöld  kakukkfű, izsóp,és citrom bors.
A kertben még találtam a hó alatt izsópot és kakukkfüvet.
a húsokat fehér hús puhító sóval szórtam meg.
Máskor joghurtban áll fél órát.
Ez most kimaradt.
Jól átkeverem és állt egy fél órát.
Ha több időnk van, még jobb.
Egy almát gerezdelek héjastól, ezzel a szeletelővel.
Sütéskor  a húsok mindkét oldalát megpörösítem, majd fedő alatt párolom tovább. 
Az utolsó 3 percben rakom bele az alma gerezdeket, 1 kk szója szószt, és egy kávés kanál mézet.
Amikor a hús már zsírjára sült.
Épp, csak össze párolom.
Itt a köret zöldséges kusz-kusz volt.